הגיל השלישי. צילום: freepik

חיים ארוכים וטובים : "באזורים הכחולים" של העולם חיים עד גיל 100. מה הם אוכלים?

Longevity (אריכות ימים) –היא כמיהה לחיים ארוכים, מלאי משמעות ורגעים טובים. מחקרים רבים מנסים להתחקות אחר המנגנונים הביולוגיים והפיזיולוגיים המביאים לכך ומציעים דרכים להאריך את הזמן על פני כדור הארץ

[object Object]

בשיתוף עד 120

אחד מהמחקרים המטלטלים ביותר נקרא " אזורים כחולים", אותו ערך הדמוגרף הבלגי מישל פולן בשנות ה-90 של המאה הקודמת. החוקר מיפה במשך שנים את האזורים בעולם שתוחלת החיים בהם גבוהה מהממוצע. בהמשך, יצא העיתונאי האמריקני דן בוטנר, בשליחות הירחון "נשיונל ג'אוגרפיק"  למסע באותם אזורים ובעיקרם – 5 נקודות ציון על פני הגלובוס בהם נרשם הריכוז הגבוה ביותר של בני אדם בעלי תוחלת החיים הגבוהה ביותר. המכנה המשותף שעובר בין אותם תושבי הישובים הוא צריכה של מזונות מסוימים שהוכחו כאפקטיביים ביותר בהורדת הסיכון למוות מוקדם. באילו ישובים מדובר? מה נכלל בתפריט שלהם ומה הן הסגולות הבריאותיות שטמונות באותם רכיבי מזון? 

האי היווני איקריה :  1.1% מהנשים ו- 1.6% מהגברים חצו את גיל 90

גרף, צילום: אלקטרו

איך הם עושים זאת? תושביו מקפידים על תזונה ים תיכונית הכוללת, בין היתר: דגים, שמן זית, צמחי תבלין כגון מרווה, מנטה, רוזמרין ואזוב.

סגולות בריאותיות שטמונות בשמן זית - אחד מהרכיבים המרכזיים בדיאטה שלהם: מחקרים מצאו כי שמן זית מוריד את ההסתברות למחלות לב ולשבץ מוחי. בנוסף, בשמן הזית יש רכיבים המשמשים על תקן "אנטיביוטיקה טבעית", המסוגלים למגר חיידקים שונים שעלולים לגורם למחלות מעי, כמו כיבים, דלקות וסרטן. כמו כן, לאחרונה, התפרסם מחקר בכתב העת של הקולג' האמריקאי לקרדיולוגיה, במסגרתו נמצא כי החלפת 3/4 כף של מרגרינה, חמאה, מיונז או שמנים צמחיים אחרים בשמן זית, מפחיתה את הסיכוי למוות מוקדם. מעיבוד תוצאותיו עולה כי אלה שצרכו יותר מחצי כף ביום היו בסיכון נמוך ב-19% למוות ממחלות לב, סיכון נמוך ב-17% למוות מסרטן וסיכון נמוך ב-18% למוות ממחלת ריאות. מנגד, מאמר שפורסם החודש בכתב העת המקצועי Circulation מנפץ מיתוס על  התועלות הבריאותיות שטמונות בשמן קוקוס. המחקר מצא כי שמן הקוקוס העלה משמעותית את מדדי פרופיל השומנים בדם.

בישול צילום : freepik,

אוקינאווה, יפן : הנשים שם חיות זמן רב יותר מבכל מקום אחר. גם הגברים זוכים לחיים ארוכים וטובים.

איך הם עושים זאת? התזונה המסורתית של אוקינאווים מבוססת בעיקרה על רכיבים מן הצומח ועשירה במיקרו-נוטריאנטים ובפחמימות מורכבות. כמעט 60% מהאנרגיה מסופקת ע"י ירקות, במיוחד צריכה גבוהה של בטטה ושל ירקות עליים ירוקים. יתרה מזאת, אוקינאווים צורכים באופן מסורתי עשבי מרפא ותבלינים רבים, כמו כורכום, ג'ינג'ר ומוגוורט (לענה מצויה) כחלק מהתזונה שלהם.

סגולות בריאותיות שטמונות בבטטה - אחד מהרכיבים המרכזיים בדיאטה שלהם:

בטטות מפורסמות על רקע ריכוז גבוה של נוגדי חמצון מקבוצת הקרוטנואידים. אלו מקנים להן את צבען הכתום האופייני ונקשרו בסגולות רפואיות שונות ובכללן : העלאת ריכוזי ויטמין A  בגוף שמונע תהליכי חמצון וסרטן. בנוסף, הבטטה מהווה מקור לשבעה רכיבים תזונתיים שמסייעים בשמירה על בריאות כלי הדם והלב, כדוגמת אשלגן ומגנזיום התורמים לשמירה על רמות לחץ דם תקינות.

סגולות בריאותיות בירקות, צילום: freepik

לומה לינדה בקליפורניה: האנשים בעלי תוחלת החיים הארוכה ביותר בצפון אמריקה.

איך הם עושים זאת? האדוונטיסטים של היום השביעי, שמשתייכים לקהילה כנסייתית המתגוררת שם דוגלים בצמחונות ונמנעים מצריכת משקאות אלכוהוליים, טבק או סמים אחרים. בנוסף, תפריט שלהם כולל צריכה מוגברת של מוצרי סויה.

סגולות בריאותיות שטמונות בסויה אחד מהרכיבים המרכזיים בדיאטה שלהם:

נייר עמדה חדש של 'עתיד' - עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל ומשרד הבריאות קובע כי צריכת מזונות סויה מסורתיים כמו טופו, עשויה להפחית את הסיכון לחלות בסוגים של סרטן השד, הערמונית והרחם ויתכן שגם בסוגי סרטן אחרים. ההמלצות החדשות שמתבססות על תוצאות של קרוב ל-200 מחקרים מקיפים שבוצעו ב-12 השנים שחלפו, קובעות כי פולי הסויה עתירי חלבון איכותי, סיבים תזונתיים, ברזל, סידן, אבץ, מגנזיום  ואשלגן. מומלץ לצרוך גם מזון זה במצבו הטבעי או לאחר עיבוד מינימלי. כמו כן, אמנם הסויה שייכת  למשפחת הקטניות אבל חשוב לשלב קטניות נוספות בתזונה ולגוון עם עדשים, סוגי שעועית, חומוס וכו'.

ירקות,

 סרדיניה, איטליה - חלק ניכר מהגברים מגיע לגיל 100 

 איך הם עושים זאת: חלק גדול מהאוכלוסייה באזור זה עדיין שומר על תזונה מסורתית המבוססת על מזונות שמקורם בדגנים מלאים ומוצרי חלב. המבוגרים מבני אזור כחול זה מדווחים בנוסף על מיעוט תסמיני דיכאון ורווחה פסיכולוגית גבוהה, המיוחסים בעיקר לחוסן נפשי ולקשרים חברתיים חזקים.

סגולות בריאותיות שטמונות בדגנים מלאים - אחד מהרכיבים המרכזיים בדיאטה שלהם:

כתב העת JAMA Internal Medicine פרסם מחקר על פיו אלה שדיווחו כי הם צורכים את הכמות הגדולה ביותר של דגנים מלאים מדי יום, היו בסיכון תמותה נמוך ב-10% לעומת אלה שדיווחו כי צרכו את הכמות הקטנה ביותר של דגנים מלאים. על כל 28 גרם של חיטה מלאה ביום, סיכון התמותה צנח ב-5% והסיכון למות ממחלת לב היה נמוך ב-9%. עוד עולה כי בממוצע, מבוגרים שאכלו שתיים וחצי מנות יומיות של דגנים מלאים, היו בסיכון נמוך ב-25 אחוז ללקות במחלות לב וכלי דם, בהשוואה לאלה שכמעט ולא צרכו דגנים מלאים. על פי הוועדה המדעית למזון ולתזונה של האקדמיה הלאומית למדעים בארה"ב, לסיבי דגניים קיימת ההשפעה המשמעותית ביותר על מניעת מחלות לב וכלי דם וסוכרת סוג 2.  

חצי האי ניקויה, קוסטה ריקה: הסיכוי להגיע לגיל 100 שנה לגבר בן 60 המתגורר בניקויה עומד על 4.8% ;

איך הם עושים זאת? תושבי האי מקבלים באופן מסורתי את עיקר הצריכה הקלורית שלהם משעועית, אורז, דלעת, תירס ופירות טרופיים.

סגולות בריאותיות שטמונות בדלעת - אחד מהרכיבים המרכזיים בדיאטה שלהם:
כוס אחת של דלעת מספקת 340 מיליגרם (מ"ג) של אשלגן, מה שמוביל להפחתת רמת לחץ הדם – ובכך גם להקטנת הסיכון ללקות במחלות לב ושבץ. לפי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב, תזונה עשירה באשלגן מסייעת בהורדת לחץ הדם אצל בעלי יתר לחץ דם או מי שבסיכון לכך, על ידי כך שהיא גורמת לכליות להפריש עודף נתרן.

לצבע הכתום האופייני לדלעת אחראי פיגמנט אדום-כתום בשם בטא-קרוטן, שאותו הגוף ממיר לוויטמין A העשיר בנוגדי חמצון. בטא-קרוטן הוא סוג של קרוטנואיד, פיגמנטים הנמצאים בפירות וירקות הפועלים גם כנוגדי חמצון.

לסיכום, המידע שנאסף במסגרת מחקר זה מצביע באופן ישיר וברור על קשר בין אימוץ של מספר הרגלי אכילה לבין אריכות ימים וחיים טובים. המאפיין הבולט של הרגלי אכילה באזורים הכחולים הוא תזונה המבוססת על מזון מהצומח, במיוחד ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות ואגוזים, שעשירים בסיבים תזונתיים, ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון.

אלו יכולים לסייע בהפחתת רמות הכולסטרול הרע (LDL) בדם ולשפר את בריאות הלב. בנוסף, מציינים מומחי רשת דיור מוגן לגיל השלישי כי מומלץ ביותר לצרוך מזון לא מעובד. הוא מכיל את כל הרכיבים התזונתיים הטבעיים שלו, כולל ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון, שנוטים להיפגע או להיאבד בתהליך העיבוד.

סגולות בריאותיות שטמונות בדלעת, צילום: freepik

בשיתוף עד 120