"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

X

קיצור התורנויות למתמחים: הפערים במו"מ קטנים אך המתיחות בשיאה

המתווה שייכנס ב־1 בספטמבר לתוקף אינו זה שרצו המתמחים • ועדיין, זה צפוי להיות מהלך היסטורי שיקצר את שעות התורנות • השיחות של האוצר וההסתדרות הרפואית על השכר והתנאים נכנסות לישורת אחרונה • אלו התורנויות והסעיפים שבמחלוקת • כל הפרטים

,עודכן
0השמעה
הפגנת המתמחים אשתקד. מנהלי בתיה"ח שבהם לא יוחל המתווה יהפכו ב־1 בספטמבר לעבריינים. צילום: יוסי זליגר

אם לא יהיה פיצוץ כלשהו במשא ומתן הקדחתני בימים אלו בין ההסתדרות הרפואית למשרד האוצר, ב־1 בספטמבר צפוי להתחיל קיצור תורנויות המתמחים בעשרה בתי חולים בפריפריה.

לפי ההסתדרות הרפואית, הפערים בין הצדדים עומדים על סכום של כחמישה מיליון שקלים, ועדיין ישנה מחלוקת באשר לדרישת האוצר ל"שקט תעשייתי" לאחר ההסכם. לפי האוצר אין מחלוקת כלכלית או בקשה להיעדר תביעות. השבוע הצדדים ייפגשו שוב להמשך המשא ומתן.

משה בן שמחון (ארכיון)

על פניו, המלחמה לקיצור תורנויות המתמחים הארוכות מ־26 שעות, שהתעוררה לפני יותר מ־12 שנה, אמנם הצליחה במידה מסוימת - אבל תתממש בעוד כשלושה שבועות באופן שונה ורחוק מזה שעליו נאבקו המתמחים.

במקום מתווה קיצור ל־18 שעות תורנות, כפי שדרשו - תורנות תארך 21 שעות. במקום הדרישה לקיצור בכל בתי החולים, או לפחות לתוכנית מדורגת - ההחלטה כרגע היא על קיצור בפריפריה. על פי משרד הבריאות "נקבעו תנאים מדידים להרחבת מתווה הקיצור", אך הם מותנים בהגדלת מספר הסטודנטים לרפואה ל־2,000, יעד שהציב לעצמו המשרד לעוד עשור.

תחילה יחל קיצור התורנויות עבור מתמחים בפנימית, בגריאטריה וברפואה דחופה. אליהם יתווספו כחצי שנה לאחר מכן מתמחים בנוירולוגיה, בדימות, בפסיכיאטריה, באונקולוגיה, בשיקום ובהמטולוגיה. עשרה חודשים מאוחר יותר יתקצרו התורנויות גם ברפואת ילדים. מתמחים בכירורגיה ובקרדיולוגיה אינם נכללים במתווה.

הפערים קטנים אך המתיחות גבוהה, הפגנת המתמחים בתל אביב (ארכיון),צילום: מאיר פרטוש

המתמחים יגיעו ביום ביצוע התורנות בשעה 13:00 במקום בשמונה בבוקר, ויסיימו למחרת בין שמונה ל־10 בבוקר. כדי להתחיל ביישום בספטמבר, יש צורך בשינוי בתנאי ההשתכרות. גם בהסתדרות הרפואית וגם במשרד האוצר מסכימים כי מתמחה ברפואה פנימית שהתורנות שלו תארך 19 שעות - לא יכול להשתכר כמו מתמחה בכירורגיה שהתורנות שלו תימשך 26 שעות.

הפער בשכר בין שתי ההתמחויות יעמוד על כאלף שקלים. עם זאת, מתמחים שהתורנות שלהם תקוצר יוכלו לבצע תורנות בשעות אחר הצהריים וכך לחזור לרמת שכר זהה לזו של עמיתיהם שעושים תורנות ארוכה יותר. לצעד זה שני הצדדים מסכימים, אך ישנה מחלוקת מה בדיוק תהיה מתכונת העבודה אחר הצהריים.

ואם לא יושגו הסכמות?

משום שיש כבר צו חתום על ידי שר העבודה, יואב בן צור, המגביל את שעות העבודה - מנהלי בתי חולים שבהם לא יחול המתווה יהפכו ב־1 בספטמבר לעבריינים. באוצר אומרים כי גם ללא הסכמים חדשים ניתן להשתמש בהסכמי העבודה הקיימים.

אף שנדמה שהפערים בין הצדדים מזעריים, הלהבות גבוהות. בהסתדרות הרפואית מאיימים בסכסוך עבודה ומבהירים כי "אנחנו בעד קיצור התורנויות, אך לא נסכים בשום אופן לפגיעה בשכר. לא ייתכן שרופאים יממנו מכיסם את הרפורמה".

"לא נסכים בשום אופן לפגיעה בשכר", ישיבת ההנהלה של ההסתדרות הרפואית (ארכיון),צילום: קוקו

באוצר מאשימים כי "בהסתדרות הרפואית מגיעים עם אמירות שנראות כחוסר רצון להוציא לפועל את הקיצור, בגלל קושי להתמודד עם לחצים פנימיים אצלם".

באחד מבתי החולים שבהם יוחל הקיצור מציינים שכבר קלטו כמחצית מכוח האדם הנחוץ וכי הם ערוכים ליישום המתווה, אך מתמודדים עם חששות של מתמחים מפגיעה בשכרם ואף עם אמירות של רופאים שלא ישתפו פעולה עם הקיצור. עם זאת הם סבורים שמדובר בבשורה של ממש, ושהציבור יזכה לטיפול מרופאים עייפים פחות. מבחינת המטופלים, ההערכה היא שבשל חוסר במתמחה בשעות הבוקר, הדבר צפוי לשנות מעט את שגרת העבודה במחלקות, ויהיו פעולות שיידחו לאחר השעה 13:00.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאילהכיר