פרשת הסלמונלה בשטראוס: משרד הבריאות החל בהפקת לקחים

בתחקיר הפנימי של משרד הבריאות נבדק האם יש צורך להגביר את כמות הבקרות והדחיפות שלהן • בין היתר, נושא נוסף שנבדק הוא האם יש מקום לעשות ריקול בשלב מוקדם יותר • "בסוף המחויבות של היצרן שהוא יוציא מוצרים בטוחים והעול בעשיית הבדיקות הוא גם עליו"

בכירי משרד הבריאות בסיור במפעל שטראוס, צילום: גיל אליהו

בימים האחרונים נשמעה ביקורת על היעדר פיקוח מספק מצד משרד הבריאות על מפעלי המזון ובדיקות סלמונלה שנעשות פעם בשנה. ההנחיות הקיימות הן לבדוק נוכחות של "חיידקי התרעה" מכל אצוות מוצרים. מדובר על חיידקי מעיים שכאשר הם נמצאים יש סבירות גדולה להימצאות סלמונלה. במשרד הבריאות מודים שאכן בדיקת סלמונלה מתבצעת אחת לשנה, אך בדיקת חיידקי התתרעה נעשית כל העת.

בתחקיר הפנימי של משרד הבריאות לגבי תפקוד המשרד עצמו נבדק, בין היתר, האם יש צורך להגביר את כמות הבקרות והדחיפות שלהן. נושא נוסף שנבדק הוא האם יש מקום לעשות ריקול בשלב מוקדם יותר? בבדיקות בשטראוס הריקול נעשה רק לאחר תוצאות סופיות וכאשר בתרבית גדלו חיידקי סלמונלה. אך במשרד בודקים האם יש מקום לעשות ריקול כבר לאחר בדיקות PCR, שאינן סופיות. בדיקות אלו עשויות להעיד על הימצאות חיידק מת ולכן יש לבחון לעשות זאת בריכוזים ובעומס חיידקי מסויים.

עופרה שטראוס על פרשת הסלמונלה: "מתנצלת על עוגמת הנפש" // צילום: משה בן שמחון

בעקבות הריקול בשטראוס נחשף עוד כי ישנה מצוקת כוח אדם בשירות המזון במשרד הבריאות. ישנם 40 עובדי מטה ו-120 עובדים במחוזות השונים ובמשרד הבריאות מגייסים בימים אלו עוד 40 מפקחי מזון בעקבות הרפורמה בשוק המזון. עם זאת במשרד הבריאות מציינים כי "אי אפשר שעל כל מפעל יהיו 10 פקחים. בסוף המחויבות של היצרן שהוא יוציא מוצרים בטוחים והעול בעשיית הבדיקות הוא גם עליו. במשרד הבריאות נבדוק אם גם אנחנו צריכים לדרוש יותר בדיקות אבל אי אפשר להסיר את האחריות מהיצרן, אי אפשר שהרגולטור יעשה בדיקות לכל אצווה של חפיסות שוקולד".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר