מתלבטים מה להכין לראש השנה? כאן תמצאו את כל מה שאתם צריכים

בכל שנה המנות נוטות לחזור על עצמן על שולחן החג • אך את החלה, הבשר והקינוח אפשר להכין עם טוויסט מרענן • בתיאבון

שולחן החג הוא הזדמנות לחולל קסמים במטבח, להתהדר במתכונים מורכבים מעט יותר או בכאלה מסורתיים מובהקים שלעולם לא נס ליחם. אני אוהבת לשלב את כל העולמות שלי לכדי שולחן חג טעים במיוחד. להביא יחדיו את הקלאסיקה ואת הגחמות שלי ולהפוך את הסעודה למשתה רב טעם וצבע.

 

יככבו על שולחן החג תפוחי עץ אפויים, כמיטב הקלאסיקה הביתית, אלא שאלה ממולאים במרציפן שקדים ואגוזים ממכר. יהיה נתח בשר צלוי לעילא ולעילא, הפעם עטוף בצק פוקאצ׳ה מקומי, ששומר על טעמיו ועל מיציו הנפלאים של הבשר.

 

וכמובן, מסמלי החג היפים ביותר - הלוא היא החלה העגולה. כמו כתר שחום וריחני היא תונח ברוב הוד והדר במרכז השולחן החגיגי, שכן אין כמו ניחוחה של חלה הנאפית בתנור הביתי כדי לקדם תחושת שבת וחג, ואין סמל מובהק לחגי ישראל כמרק העוף הנצחי. ובכן, השילוב בין השניים, עם נגיעת דבש ובצלים מטוגנים, העלה סומק בלחיי. כל ביס מחלת המופת הזו היה כמו ברכת שנה טובה ומתוקה.

חלת דבש, מרק עוף ובצלים

צילום: איתיאל ציון

החומרים (לחלה עגולה בקוטר 30 ס״מ):

√ 1 ק"ג קמח

√ 2 כפות שמרים יבשים

√ 2 כוסות מרק עוף (אפשר כמובן להשתמש במים)

√ 2 ביצים טרופות

√ 1/2 כוס סוכר

√ 3 כפות דבש 

√ 2 כפיות שטוחות מלח

√ 1/3 כוס שמן

לציפוי:

√ 2 כפות שמן

√ 2 בצלים סגולים קלופים וחתוכים לפלחים

√ 2 כפות סוכר

√ גבעולי תימין

לזיגוג:

√ 1 ביצה טרופה

אופן ההכנה:

1. לשים את כל מרכיבי הבצק לבצק רך וגמיש ומתפיחים בכלי מכוסה במשך כ־40 דקות.

2. מחלקים את הבצק לכ־20 כדורים, מגלגלים אותם לכדורים חלקים ומסדרים בתבנית אפייה גדולה או במחבת רחבה מרופדת בנייר אפייה.

3. מניחים מעל מגבת נקייה.

4. מחממים במחבת שמן, מוסיפים את פלחי הבצל ואת הסוכר ומשחימים יחדיו. מפזרים מעל הבצק את הבצל ושוזרים ענפי תימין.

5. מתפיחים מכוסה במשך כ־30 דקות.

6. מברישים בביצה טרופה ואופים בחום של 180 מעלות במשך כ־30 דקות בחלקו התחתון של התנור, כדי שהבצל לא יישרף.

7. מצננים מעט לפני שפורסים.

 

וולינגטון ים-תיכוני, נתח בקר עטוף פוקאצ׳ה

צילום: איתיאל ציון

החומרים (ל־6 מנות):

√ 1 ק"ג פילה בקר נקי, מהחלק העבה יותר

√ 2 כפיות שמן

√ מלח לפי הטעם

√ פלפל שחור גרוס לפי הטעם

√ 4 כפות חרדל

√ 4 כפות דבש

לפוקאצ׳ה:

√ 1/4 ק"ג קמח לבן

√ 2 כפות סוכר

√ 1/2 כף שמרים יבשים

√ 1/2 כוס + 2 כפות מים פושרים

√ 1/4 כף מלח

√ 2 כפות שמן זית

אופן ההכנה:

1. מכינים את הבצק: במערבל עם וו לישה לשים במהירות נמוכה את הקמח, הסוכר והשמרים, מוסיפים מים ולשים במשך כ־5 דקות. 

2. מוסיפים את המלח ושמן הזית. ממשיכים ללוש במשך 5 דקות נוספות. מעבירים לקערה משומנת היטב, מכסים במגבת ומתפיחים במשך כשעה, עד שהבצק מכפיל את נפחו.

3. בינתיים, מכינים את הבשר: לפני הצלייה מוציאים מהמקרר לכמה דקות. ממליחים ומפלפלים.

4. מחממים תנור לחום של 220 מעלות.

5. מחממים במחבת מעט שמן וצולים את נתח הבשר מכל צדדיו, רק עד שמשחים. מצננים לחלוטין.

6. מושחים את הנתח בחרדל ובדבש מכל הצדדים.

7. מרדדים יריעה דקה של בצק ועוטפים את נתח הבצק המתובל.

8. מניחים על תבנית אפייה כשהצד היפה כלפי מעלה, קורצים בזהירות עיגול קטן של בצק ומוציאים אותו כך שתתקבל ״ארובה״.

9. צולים את המאפה בתנור במשך 10 דקות, מנמיכים את חום התנור ל־180 מעלות וצולים במשך 20 דקות נוספות לדרגת צלייה מדיום. 

10. מוציאים מהתנור למנוחה של 5 דקות, ורק אז פורסים ומגישים.

תפוחי עץ ממולאים בקרם פקאן, דבש ומרציפן

צילום: איתיאל ציון

החומרים (ל־6 מנות):

√ 3 תפוחי עץ אדומים (סטארקינג או יונתן)

√ 50 גרם חמאה חתוכה לקוביות קטנות

למילוי:

√ 100 גרם אגוזי פקאן טריים, לא קלויים

√ 100 גרם מרציפן איכותי

√ 4 כפות דבש

√ 2 כפות שמנת מתוקה

√ 1 חלמון

אופן ההכנה:

1. למילוי: במעבד מזון טוחנים את כל המרכיבים למחית חלקה ואחידה.

2. לתפוחים: חותכים את התפוחים לרוחבם ומסירים את 1/3 החלק העליון עם העוקץ. בעזרת קישואן או כפית פריזיאן מרוקנים את פנים התפוח ומשאירים שוליים בעובי 1/2 ס״מ.

3. ממלאים בכמות נדיבה של מילוי ומכסים בחלק העליון של כל תפוח.

4. מסדרים בתבנית אפייה המתאימה גם להגשה, ומפזרים מעל פיסות חמאה.

5. צולים בחום של 180 מעלות במשך כ־15 דקות. יש לשים לב לא לאפות יותר מדי כדי שהתפוחים ישמרו על צורתם, ולא יתפרקו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר