לחם שום ורוזמרין של ארז קומורובסקי // צילום: ארז בן שחר // לחם שום ורוזמרין של ארז קומורובסקי

לחם מהיר, עוגיות בריאות והמבורגר טבעוני

3 מתכונים היישר מספרי בישול חדשים - יהפכו את חייכם לקלים, טעימים ואולי אפילו בריאים יותר

לחם שום ורוזמרין, מתוך "אפייה מהירה"

מתוך הספר "אפייה מהירה" , מאת ארז קומרובסקי

מעין עוגה מלוחה. החריגה מכלל המהירות כאן, היא שיש לצלות ראשי שום יום מראש, אבל הטרחה לא גדולה. את שיני השום הצלויות, שנעשו מתוקות כמו סוכריות, אופים בתוך הכיכר והתוצאה ממכרת. אני ממליץ להשתמש בשום מקומי, שאיכותו טובה משל השום המיובא, ובאביב, לזמן קצר, בשום טרי, זה שנקרא שום ירוק. 

לשיני השום הצלויות:

2 ראשי שום (3 אם משתמשים בשום ירוק) 

שמן זית 

ללחם:

¾1 כוסות קמח כוסמין קר (מהמקרר)

1 כף אבקת אפייה

¾ כפית מלח ים

½ כפית פלפל שחור גרוס

½ כפית פלפל צ'ילי גרוס  

מחטים מ-2 גבעולי רוזמרין, קצוצות דק

2 ביצים בגודל בינוני (M)

1/3 כוס שמן זית איכותי

½ כוס חלב 3%

לאפייה:

1 ראש שום שלם חצוי לרוחב 

1 גבעול רוזמרין 

מעט קמח כוסמין 

אופן ההכנה:

1. צולים את ראשי השום לילה מראש: מחממים תנור ל-200 מעלות, ובעזרת סכין חדה קוטמים את הרבע העליון של ראשי השום ומניחים בתבנית כך שצדם החתוך פונה כלפי מעלה. יוצקים 3-2 כפות שמן זית מעל כל ראש שום. מכסים ברדיד אלומיניום וצולים בתנור כ-45 דקות, עד ששיני השום זהובות ורכות. מניחים להתקרר ואז מפרידים את ראשי השום לשיניים.

2. למחרת מחממים תנור ל-180 מעלות. משמנים תבנית אינגליש קייק ומרפדים אותה בנייר אפייה. 

3. מערבבים בקערה גדולה את קמח הכוסמין, אבקת האפייה, המלח, הפלפל השחור, הצ'ילי והרוזמרין.

4. בקערה נפרדת, טורפים את הביצים, שמן הזית והחלב לבלילה אחידה. יוצקים את הבלילה לתערובת הקמח ומערבבים רק עד שהחומרים מתאחדים. מחלצים את השום מתוך השיניים (בלחיצה קלה על השיניים), מקפלים פנימה ומערבבים. 

5. מעבירים את העיסה לתבנית ומשטחים לשכבה אחידה. משקיעים את חצאי ראש השום בתוך הבצק כשהצד החתוך פונה כלפי מעלה. יוצקים מעל כל מחצית שמן זית. מניחים מלמעלה את גבעול הרוזמרין ומפדרים את פני המאפה במעט קמח כוסמין. אופים בתנור החם כ-50 דקות, עד שהמאפה זהוב ומפיץ ניחוח. מצננים כ-10 דקות, משחררים מהתבנית ומעבירים לרשת צינון. 

עוגיות שיבולת שועל שוקולדיות - מתוך "אלישבע וסיירת הסופר-פודס"

באדיבות שי לי ליפא מחברת ספר הילדים "אלישבע וסיירת הסופרפוד"

חומרים ל- 20 עוגיות:

100 גרם שמן קוקוס או חמאה רכה

1 ביצה גדולה (L)

1כפית תמצית וניל אמתית

1 כוס דחוסה (200 גרם) סוכר חום כהה

3/4 כוס (105 גרם) קמח מלא

3/4 כוס (75 גרם) שיבולת שועל

2 כפות אבקת קקאו משובחת

אופן ההכנה:

מחממים תנור ל-180 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפיה.

מערבלים את כל החומרים בקערת מיקסר עם וו גיטרה עד לקבלת בצק אחיד ומעט דביק.

יוצרים עיגולים בקוטר 3 סנטימטרים, מניחים בתבנית במרחק זה מזה ומשטחים.

אופים כ- 15 דקות עד שהעוגיות מעט יציבות למגע ( העוגיות מתקשות אחרי הצינון)

אי אפשר להבחין בהזהבה.

מצננים היטב ושומרים בכלי אטום מחוץ למקרר עד שבוע.

המבורגר עדשים שחורות ופטריות, מתוך "תאנים צלויות ועדשים כתומות"


( צילום: מיכל רביבו)

מתוך הספר "תאנים צלויות ועדשים כתומות - אוכל שעושה שינוי" מאת כרמית אלקיים 

גם טבעוני, גם אפוי, אחד היותר מוצלחים.

רשימת חומרים ל-10 מנות:

1 כוס עדשים שחורות שטופות

מים לפי הצורך

2 כפות שמן זית

1 בצל מקולף ופרוס 

2 סלסילות, 400  גרם פטריות שמפיניון ללא הרגליים, חתוכות לרבעים

½ כפית מלח 

½ כפית פלפל שחור גרוס

100גרם שיבולת שועל שלמה, לא קוואקר להכנה מהירה

1 צרור פטרוזיליה או כוסברה 

½ כוס אגוזי מלך

1 כפית כמון 

1 כף שמן זית להברשת הקציצות

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל־180 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.

2. שמים את העדשים בסיר, מכסים במים ומבשלים במשך 20 דקות, עד שהעדשים מתרככות. מסננים ומצננים. 

3. מחממים שמן זית במחבת, מעבירים את הבצל והפטריות למחבת, מתבלים במלח ובפלפל ומבשלים במשך כ־15 דקות תוך כדי ערבוב. הפטריות מגירות נוזלים ומתרככות מעט. מסירים מעל האש כשהנוזלים התאדו.

4. טוחנים את שיבולת השועל במעבד מזון עד שמתקבל מרקם של פירורי לחם. מוסיפים לקערת מעבד המזוןאת העדשים המבושלות, הפטריות והבצל, פטרוזיליה או כוסברה, אגוזים וכמון. טוחנים עד שמתקבל מרקם גס.טועמים ומתקנים תיבול אם צריך. מעבירים את העיסה למקרר למשך 30 דקות.

5. מרטיבים ידיים ויוצרים קציצות או משתמשים ברינג כדי ליצור המבורגרים. חשוב ליצור קציצות עבות מספיק כדי שלא יתייבשו, בערך 2 כפות עיסה לכל המבורגר. כדי ליצור מעטה פריך אפשר לשמן במברשת כלקציצה במעט שמן זית. מניחים את הקציצות בתבנית ואופים במשך כ־20 דקות. 

6. מגישים עם טחינה.

נפתח לכם התיאבון? עוד המון מתכונים ופינוקים עכשיו במדור הלייף סטייל! 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו