לא על הסטייק לבדו: מה נאכל לצד הבשר?

"חומוס מסעדות", חמוצים ביתיים, תירס ואפילו סלט טאבולה • אלו המאכלים שתגישו לצד הבשר ביום העצמאות הקרוב

סלט טבולא של השף אליאס מטר // צילום אפיק גבאי

נדמה שכיסינו את כל נושא יום העצמאות, למדנו על איך לבחור בשר, איזה משקה אלכוהולי להתאים לו, ואיפה קונים. כעת, נותר רק להחליט מה נכין ליד הבשר. ישנן לא מעט אפשרויות, סלטים קרים, סלטים רווי פחמימות, חומוס ואפילו חמוצים, הכל מונח כאן לפניכם ובפירוט הנדרש. בתיאבון.

 חומוס טרי (גל אוקסנברג, בעלי "חומוס בנגל" במודיעין) 

חומוס נחשב מאכל פשוט להכנה בייחוד ובגלל שהוא חומר גלם בסיסי", מספר אוקסנברג ומוסיף:  "כדי לעשות חומוס טוב ובריא כמו בחומוסיות עלינו להשקיע יותר כיוון שמדובר בעבודה מורכבת יותר. ההכנה מתבצעת בארבעה שלבים: השריה בישול קירור וטחינה. מאחר ואנחנו לא יכולים לחשוף את המתכון הסודי שבו אנו משתמשים בחומוסייה, אנו מגישים לכם 90% ממנו".

 

מרכיבים לכמות של כ 2 קילו חומוס: 

400 גרם חומוס מזן בולגרי, גם הדס קלאסי יעשה תעבודה.

אבקת אפיה 1/2 כפית 

סוכר רבע כף 

מלח חצי כף שטוחה

טחינה גולמית איכותית

לימון טרי 

מעבד מזון 

סיר רגיל /לחץ 

הוראות הכנה:

1. מוציאים את הגרגירים מהשקית ושוטפים אותם היטב עד שהמים צלולים

2. משרים 12 שעות במקרר במים שגובהם לפחות כפול מהחומוס, עם אבקת האפיה

3. כעבור 12 שעות,שוטפים את הגרגירים היטב מהמים של ההשריה, בסיר שמים את הגרגירים עם מים בגובה של רבע יותר מהחומוס.

4. מדליקים את האש ומחכים שהחומוס יוציא קצף ואז מכפים (אוספים אותו עם כף) את הקצף.

5. מוסיפים מלח וסוכר לסיר לחץ וסוגרים למשך כשעתיים, לאחר מכן מבשלים בסיר רגיל למשך כארבע שעות תוך כדי הוספת מים לאחר שמתאדים.

בבדיקה הגרגיר צריך להיות רך, ממש להישבר, שהוא נופל מגובה על השיש ובכלל מבחן הטעימה הוא רכות נטו. אם לא יש להחזירו לסיר עד להגעה לרכות מקסימלית גבול הפירוק של הגרגר .

6. מעבירים את הגרגירים לקופסא כשמי הבישול מכסים אותם בגובה בדיוק (ביתר המים ניתן להשתמש לעוגות טבעוניות כתחליף ביצים), סוגרים את הקופסא, מצננים כשעה בחוץ ולמקרר לפחות ל5 שעות. 

7. מעבירים חלק מהתכולה למעבד המזון(בהתאם לגודלו) על כל הכמות יש לשים לימון סחוט אז תעשו חשבון מראש של כמה שנכנס במעבד מזון.  פה גם הזמן שלכם להוסיף את התבלינים האהובים עליכם ולתת לעצמכם במה כחומוסאים.

8. טוחנים במשך כ 5-10 דק עד שהחומוס משחתי כמו דייסה תוך כדי שמעבד המזון פועל מוסיפים טחינה לאט לאט. מדי פעם עוצרים ובודקים מה המרקם האהוב עליכם. אם החומוס לא נופל מהכפית זה אומר שאפשר לאכול. בתאבון. 

טיפים נוספים:

*יש להימנע מטחינת יתר בכדי למנוע חימום של החומוס 

* אם אתם מאוהבי החומוס החם אפשר לדלג על שלב הקירור ולטחון מיד בתום בבישול (יש לשים לב שהחומוס יחזיק פחות זמן מעמד) 

* בהתחלה יש לשטוף טוב את הגרגירים כדי לנקות אותם מאבק שספגו בדרך אליכם

* מומלץ להשתמש בסיר לחץ ובכלל כמה שפחות מגע עם האוויר לאריכות ימים של החומוס שלכם 

* מומלץ להגיש בטמפרטורת החדר אז תוציאו את החומוס מהמקרר שעה לפני שתתחילו לשים תקבב על האש

* מומלץ להגיש עם שמן זית פפריקה /כמון


חומוס בן גל // צילום: יחצ

כרובית בלאדי (שף ברנע שלס)

 

מרכיבים:

כרובית טרייה עם העלים, מפורקת לפרחים והעלים שטופים וקצוצים דק.

שתי כפות טחינה

כף עלי פטרוזיליה קצוצה

כף עלי בצל ירוק טבעות

כף לימון כבוש

שתי כפיות סומק

 

הוראות הכנה:

- בתנור חם  200 מעלות צולים את פרחי הכרובית מתובלים בשמן זית ומלח עד להזהבה וריכוך כחצי שעה.

את העלים הקצוצים מאדים במחבת עם מעט שמן זית ומלח בחום גבוהה תו"כ עירבוב עד ריכוך והזהבה.

- מעבירים הכל לקערה מוסיפים את שאר המרכיבים מגישים חם ומיד או קר ואחר כך.


צילום: ברנע שלס

חמוצי סאלי ברגע (רוית שני לוי, חמוצי סאלי)

"המתכון מבוסס על זכרון הילדות הכי חזק שלי", מספרת רוית שני לוי. "סבתא סאלי שלי האהובה ז"ל עומדת במטבח עם סינר פרחוני ומחמיצה שלל ירקות צבעוניים. בעקבותיה התחלתי להתעסק עם עולם החמוצים לפני כשנתיים. לפניכם אחד המתכונים שלה שהצלחתי לשחזר- מושלם למי שרוצה להכין חמוצים מהירים ואין לו סבלנות לחכות".  

מרכיבים: 

גבעולי סלרי 

פרחי כרובית קטנים וטריים

גזר

כרוב לבן

פלפל אדום או צהוב

שיני שום חתוכות לפרוסות

מים

חומץ רגיל/ טבעי 5%

עלי דפנה

מלח, פלפל אנגלי, סוכר

הוראות הכנה:

* מכינים משרה מכמות של 3/4 כמות מים ו-1/4 כמות חומץ. משרים את פרחי הכרובית 10-15 דקות, מסננים ושופכים את המשרה.

* את גבעולי הסלרח חותכים, את הגזר קולפים וחותכים למקלונים לא דקים מדי, את הכרוב חותכים לרצועות, , את הפלפל מנקים, חותכים לרצועות.

* יוצקים לסיר גדול כמות שווה של מים וחומץ ומרתיחים. מוסיפים מלח לפי הטעם. מוסיפים סוכר ביחס של 1/2 כפית לכוס מים וכוס חומץ. מוסיפים את כל הירקות, חוץ מהשום. מביאים לרתיחה ומסירים מהאש. מוסיפים פלפל אנגלי, עלי דפנה ושיני שום להוסיף 2 כפות שמן זית. אפשר להגיש מיד, רצוי להניח קצת במקרר לפני האכילה. שומרים בכלי סגור. יכול להשאר במקרר לפחות חודש. 

טיפים: 

מי שלא אוהב את טעם החומץ יכול להחליף במיץ מלימונים טריים 

אפשר להוסיף צנונית, מלפפונים, עלים ירוקים שאתם אוהבים


צילום: חמוצי סאלי

גילי וצ'ילי: תירס טרי בגריל (יולי איז'ק, אשת קולינריה ויחסי ציבור)

שילוב של מתוק חריף וחמוץ עם חריכה של גריל. מושלם לצד הבשר וגם לצמחוניים והטבעוניים.

מרכיבים:

קלחי תירס טרי, בעדיפות לזן מתוק (זן גילי או תירס לבן)- קלחים לפי מספר הסועדים

ליים/ לימון

צ'ילי גרוס

מלח הימלאייה/ אטלנטי

100 גר' חמאה בטמפרטורת החדר (ניתן להמיר בשמן זית)

הוראות הכנה:

- חוצים את הקלחים ל2. חוצים את הליים ומשפשפים את הקלחים. מורחים כל קלח בחמאה בנדיבות. מפזרים מלח וצ'ילי מכל הצדדים.

- צולים בגריל עד שמשחים יפה. מגישים לצד לימון.

- מומלץ לגרד פרמז'ן מעל לגרסה מקסיקנית.


צילום: יולי איז'ק

סלט טאבולה (שף אליאס מטר, מסעדת לוקנדה, נצרת)

מרכיבים: 

8 צרורות פטרוזיליה

4 גבעולי בצל ירוק

1/3 צרור נענע

1 בצל לבן

3 עגבניות

120 גרם בורגול יבש

שמן זית

מיץ מ 3 לימונים

מלח

עלי חסה לקישוט

הוראות הכנה:

- חותכים את העגבניות ושומרים את הנוזלים שלהם. את הבורגול משרים על מיצי העגבניות ומוסיפים מים פושרים עד כדי כיסוי + עוד כמה ס"מ. משרים חצי שעה וסוחטים.

- חותכים את הפטרוזיליה, בצל ירוק,נענע והבצל דק דק, מתבלים בלימון, שמן זית ומלח.

- קולים בתנור חופן שקדים וחופן צנוברים עם טיפה זמן זית על חום נמוך ל 12 דקות, מצננים ומפזרים על הטבולא.

מגישים על עלי חסה או עלי כרוב.


סלט טאבולה // צילום: אפיק גבאי

סלט לבנוני (שף אליאס מטר, מסעדת לוקנדה, נצרת)

מרכיבים:

3 עגבניות

3 מלפפונים

חצי צרור פטרוזיליה

3 גבעולי בצל ירוק

צרור חמציץ

בצל ירוק סגול

2 לימונים

מלח

סומק

פיתה לבנונית

גבינה ערבית או פטה

הוראות הכנה:

- חותכים את העגבניות, מלפפונים, פטרוזיליה, בצל ירוק והחמציצים בחיתוך גס, מוסיפים אליהם בצל סגול חתוך דק מאוד.

- מתבלים במץץ מ2 לימונים, שמן זית, סומק ומעט מלח (הסומק מוסיף מליחות משל עצמו).

- חותכים את הפיתה הלבנונית למשולשים או חתיכות בגודל של 2X2 ס"מ או איך שאוהבים ומטגנים בשמן זית. מקררים.

- מסדרים את הסלט בקערה, מפזרים מעל את הפיתה המטוגנת וחתיכות גבינה ערבית או גבינת פטה לפי הכמות שאוהבים.


סלט לבנוני // צילום: אפיק גבאי

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר