הראש כבר בסופ"ש: שבלול בורקס תפו"א ענק שיעשה לכם את השבת

שבת לוהטת כמו שזאת שצפויה לנו מזמינה השתבללות ביתית ומשפחתית במזגן - ולנו יש בשבילכם בדיוק את המתכון שצריך בשביל זה

בורקס פילו תפוחי אדמה. צילום: ליאת נעמי שירית

איך שהוא השבלול הזה השתחל למסורת שישי ואין ארוחת שישי או שבת בבוקר, שהוא לא נמצא, עם ביצה קשה, מלח ופלפל.

כבר דיברנו על הפחד שיש לאנשים מעלי פילו, ואני יכולה להבין אותו, מכיוון שעלי פילו עשוים רק מקמח ומים, הם שבריריים ומתייבשים בכלום זמן. אבל כמו כל דבר - תירגול זה שם המשחק. עם תירגול נשבור את הפחד, נלמד איך להתנהל עם העלה והוא יכבד אותנו בפריכות הורסת.

פריכות משגעת, צילום: ליאת נעמי שירית

איך לעבוד עם עלי פילו?

  • את העלים נפשיר במקרר לילה לפני - הפשרה מהירה תגרום לעלים להישבר, עלי פילו אוהבים הפשרה איטית ומבוקרת.
  • נשמור את העלים תחת כיסוי של מגבת.
  • נשתדל שהמגבת תהיה לחה מעט. זה יעזור (לא רטובה! לחה)
  • אם העלה נשבר - לא נורא!
  • נעבוד מהר.
  • מלית של עלי פילו צריכה להיות יבשה יחסית, כמה שפחות נוזלים. מלית רטובה תרטיב את העלה ותהפוך אותו לדרדלה.
  • מלית של עלי פילו, תהיה יחסית קרה, עלי פילו לא אוהבים מלית חמה.
  • דפי הפילו צריכים שומן. אני נוהגת לרסס אותם (כל עלה בנפרד) בספריי שמן, אפשר גם בחמאה מומסת.
אז למה לא כל יום שבת, צילום: ליאת נעמי שירית

שבלול בורקס תפוחי אדמה

חומרים לבורקס:

  • חבילת עלי פילו מופשרת במקרר
  • ספריי שמן או חמאה מומסת

חומרים למילוי:

  • 5 תפוחי אדמה קלופים (אני אוהבת להשתמש בזן הזהוב)
  • 2-3 כפות שמן זית
  • 2 כרישות, החלק הלבן בלבד, נקיות, חתוכות לפרוסות דקות
  • 2 כפות נדיבות של מיונז
  • 4 כפות חמאה (ניתן להמיר בחמאה צמחית)
  • 1/4 כוס חלב (או חלב צמחי) - אופציה, אבל מומלץ
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס
  • לציפוי: ביצה טרופה, זרעי שומשום

אופן ההכנה:

  1. קולפים את תפוחי האדמה, חותכים לקוביות גדולות ומבשלים בסיר עם מים מומלחים עד שתפוחי האדמה מתרככים. מסננים את תפוחי האדמה מהנוזלים, מצננים מעט.
  2. במקביל על מחבת גדולה עם מעט שמן זית מטגנים את הכרישות עד שהן מזהיבות ומתרככות.
  3. מועכים את תפוחי האדמה לפירה, מוסיפים חמאה לתפוחי האדמה, אם רוצים גם את החלב ומערבבים היטב (את המלית אפשר לעשות יום לפני).
  4. מוסיפים לפירה את הכרישה ומערבבים היטב.
  5. מוסיפים את המיונז, המלח, הפלפל השחור ומערבבים. טועמים ומשפרים טעמים.
  6. מחממים את התנור לחום של 200 מעלות. מרפדים תבנית אפיה (רצוי גדולה אבל לא חובה) בנייר אפייה. מניחים בצד.
  7. פורסים את עלי הפילו ומכסים במגבת. לוקחים עלה אחד של פילו - מרססים אותו בזריזות בספריי שמן, לוקחים עלה שני של פילו - מניחים אותו על העלה הראשון, מרססים גם אותו בספרי שמן.
  8. שמים פס מהמילוי בתחתית הבצק - מקפלים בעדינות את העלה על המילוי וממשיכים לגלגל עד שיש לנו סוג של רולדה דקה, מגלגלים את הרולדה סביב עצמה, עד שיש לנו שבלולון, מניחים במרכז התבנית.
  9. חוזרים על התהליך עם שני עלי פילו ומלית - שוב, יש לנו רולדה. את הרולדה, אנחנו כורכים סביב השבלול במרכז התבנית. חוזרים על התהליך עם שאר העלים עד שכל התבנית מתמלאת. מדי פעם מרססים את השבלול שלנו בספרי שמן שלא יתייבש.
  10. מברישים ביצה טרופה מעל השבלול ומפזרים שומשום.
  11. מכניסים לתנור למשך 20 דקות או עד שהמאפה מקבל צבע יפה. מוציאים את המאפה ושוב מרססים במעט שמן. מגישים חמים וטעים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר