מבצע סבתא: זה הדבר הכי טוב שתוכלו לעשות ללב ולבטן שלכם בסופ"ש

בוכרית, טוניסאית, פולניה ומרוקאית: הסבתות מגיעות ל"מסעדה היהודית" בבני ברק לחגיגה של טעמים, סיפורים ומסורת - והשגנו גם מתכון לסירניקיז בוכרי

"מבצע סבתא" במסעדה היהודית. צילום: גליה אבירם

החל מיום חמישי הקרוב (3 ביולי), ולאורך ימי חמישי ושישי עד סוף חודש יולי, משיקים במסעדה היהודית בבני ברק את "סבתא בישלה" - חגיגת טעמים, סיפורים ומסורת של מנות מיוחדות המחברת בין עדות, דורות וטעמים, כשבמרכזן הנשים שדרכן עוברת המסורת - הסבתות.

המסעדה היהודית בבני ברק, מוסד בן יותר מ-20 שנה, המציעה מבחר מאכלים יהודים אותנטיים, ביקשה להאיר זרקור על מנות אותנטיות מבית סבתא, כאלו שעוברות במשפחה מדור לדור ומגלמות את הזכרון, טעמים וסיפוריהן של העדות השונות.

עוף החינה של ציון אסור, צילום: אפיק גבאי

מדי סוף שבוע יימכרו במקום מנות מיוחדות כמו כמו "בצל על הדנובה" הונגרי, טבית עיראקי, "הינגרישע געפילטע" פולני וקרעפלך. לצידן, ייחשפו אורחי המסעדה גם לסיפורי החיים האישיים של כמה סבתות (וסבא אחד), לסודות הקטנים של המטבח המסורתי, ולאווירה חמה ומזמינה של שולחן יהודי כהלכתו.

מה אוכלים?

עוף החינה - עוף חגיגי, עשיר ומדושן המבושל עם שזיפים מיובשים ודבש, בתוספת שפע פירות מיובשים ורוטב מתובל בנדיבות בקינמון, זעפרן, ראס אל חנות ומעט הל, שנהוג להגיש בטקס החינה המרוקאי, ציון אסור יביא לשולחן את המתכון אותו קיבל בירושה מסבתו ילידת פאס במרוקו.

הניקיטוש של גליה ג'אן,

ניקיטוש - הניקיטוש הוא תבשיל עוף טוניסאי עם בצקניות שמכינים באמנות בעבודת יד. הבצקניות מתבשלות ברוטב סמיך, במרק או חמין, ומקבלות מרקם של ענן יחד עם דאבחייה - קציצת עוף גדולה ומתובלת הנפרסת בהגשה לצד הניקיטוש. המתכון הוא של גליה ג'אן, 82, ילידת תוניס.

סירקניז - הסירקניז הוא תבשיל בוכרי שמכיל אורז, בשר בקר, גזר, גרגירי חומוס ושום ועשיר בתבלינים. הוא מתבשל בבישול ארוך על להבה נמוכה, כשבמקור מבשלים אותו בתוך סיר בד למשל שעות, וכיום בארץ מכינים אותו בשקית קוקי בתנור או בסיר.

סירניקיז של יעל ויפה שרף,

סבתא יעל, בת ה-100, עלתה לישראל מטשקנט שבאוזבקיסטן ב-1930, בגיל 5, היא הייתה מיהודי בוכרה ששמרו על זהותם היהודית גם בתקופה של אי שקט וחוסר יציבות ששררה במדינה, שרוב תושביה הם מוסלמים, את התבשיל שלמדה מאמה היא העבירה לביתה, יפה בת ה-64. 

סירקניז היא מנה שיש בה את כל הטוב של המטבח הבוכרי - אורז, בשר וירקות. מרכיבים פשוטים שעושים פלאים. 

סירניקיז בוכרי, צילום: אפיק גבאי

סירניקיז בוכרי של סבתא יעל וסבתא יפה

מצרכים:

  • 500 גרם בשר מס 5 או 8
  • 4 כפות שמן
  • בצל גדול קצוץ
  • 2 כוסות אורז עגול (שטוף ומושרה)
  • 4 גזרים חתוכים לקוביות
  • כוס חומוס מבושל
  • צרור כוסברה קצוצה
  • מלח, פלפל
  • 1 כף כמון
  • 4 כוסות מים רותחים .
  • 3 שיני שום כתושות מטוגנות להזהבה .

לקישוט:

  • 3 גזרים מבושלים חתוכים לגפרורים
  • 1 סלק מבושל חתוך לגפרורים
  • צרור כוסברה

אופן ההכנה:

  1. מחממים תנור לחום של 180 מעלות.
  2. בסיר רחב מטגנים בצל לכדי השחמה.
  3. חותכים את הבשר לפרוסות דקות ואז לקוביות קטנטנות ומוסיפים לבצל לטיגון קל לסגירת הבשר (כדקה-שתיים).
  4. מוסיפים את הגזרים, החומוס, הכוסברה, מלח, פלפל והאורז המסונן ומטגנים הכל ביחד למשך כשתי דקות. מעבירים את התערובת לשקית קוקי.
  5. לאותו סיר בו טיגנו את התערובת מוסיפים 4 כוסות מים רותחים וכמון ויוצקים מעל התערובת שבשקית. קושרים עם מרווח אוויר של 2 אצבעות, מעבירים לכלי פיירקס (או כלי אחר שמתאים לתנור) ואופים בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות כשעה.
  6. מוציאים לקערה, מוסיפים את השום המטוגן ומערבבים היטב.
  7. להגשה: מעטרים עם גזר וסלק חתוכים לגפרורים ומעט כוסברה קצוצה .

"מבצע סבתא" מבקש להחיות, לשמר ולהעביר הלאה טעמים ומסורות שעם השנים הולכות ונשכחות. זוהי מחווה לאותן נשים שבמטבח הביתי שלהן מתערבבים זיכרונות של קהילה, משפחה וזהות.

מבצע סבתא
ימים חמישי ושישי עד סוף יולי
חמישי בין השעות: 11:30-00:00 שישי 08:00-14:00
המסעדה היהודית, מצדה 12 בני ברק
כשר

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר