הספר "מתכונים מהבית – אוכל שכולם אוהבים" מאת אושיק פלר גיל הוא יותר מסתם ספר בישול, זהו מסע קולינרי המשלב זיכרונות ילדות, מסורות משפחתיות וחדשנות קולינרית. בספר 120 מתכונים מגוונים (שני שליש מהם טבעוניים ורבים נטולי גלוטן) המשקפים מטבחים שונים: טברייני, רומני, ים-תיכוני ועוד.
פלר גיל, מרצה באקדמיה, דוקטורנטית ופעילה חברתית, מקדישה את כל הכנסות הספר לעמותת "רוח נשית" המסייעת לנשים נפגעות אלימות להגיע לעצמאות כלכלית.
הספר בן 230 עמודים זמין לרכישה באתר רוח נשית.
פלאפל של אבא
מהמבחר המפתה של המתכונים בספר, בחרנו ברוח הימים ולקראת יום העצמאות במתכון לפלאפל, הנה מה שפלר גיל מספרת על חגיגות יום העצמאות בביתם ועל המתכון.
"במטבח צמחוני כשלנו, אך טבעי הוא שארוחת יום העצמאות תהיה צמחונית. ממילא מעולם לא הצלחתי להבין איך יום הקמת המדינה הפך להיות חג של בשרים ומנגל. אנחנו מסדרים שולחן בצבעי כחול ולבן ואוכלים ארוחה ישראלית, שמרכיביה נמצאים בספר: פלאפל ביתי, טחינה (מתכון יעלה מחר), ממרח חומוס, כבושים למיניהם ושלל סלטים. לקינוח מכינים עוגת שוקולד טעימה עם ציפוי קצפת, מנוקדת בסוכריות כחוֿלֿֿֿֿלבן או מעוטרת בדגל ישראל מבצק סוכר".
"אבא שלי היה מומחה לפלאפל. הוא נהג להכין כמות גדולה של תערובת במטחנת בשר ולחלק למנות שעברו ישירות למקפיא שלי. אם אתם מאלה שבטוחים שקשה להכין פלאפל, כדאי לכם לנסות ולגלות עד כמה זה פשוט".
המרכיבים (ֿלֿֿֿֿ50 כדורי פלאפל):
- 2 כוסות גרגירי חומוס קטנים יבשים
- 1 צרור גדול פטרוזיליה (ללא גבעולים גסים)
- 1 בצל, חתוך לרבעים
- 2 שיני שום
- 1/2 1 כפיות מלח
- 1 כפית שטוחה כמון
- 1 כפית אבקת סודה לשתייה (לא חובה)
- 1 כף שומשום לבן (לא חובה)
- חתיכת פלפל ירוק חריף (לא חובה)
- שמן לטיגון
אופן ההכנה:
- יום לפני ההכנה: משרים את גרגירי החומוס בשפע מים למשך 12 שעות לפחות. במהלך ההשריה מחליפים את המים פעם או פעמיים. אם חם מאוד, מומלץ להשרות במקרר. בתום ההשריה מסננים ושוטפים היטב.
- קוצצים דק את הבצל במעבד מזון, סוחטים מנוזלים ומחזירים למכל. מוסיפים את גרגירי החומוס המושרים, פטרוזיליה, שום ותבלינים ומעבדים עד לקבלת תערובת אחידה. מעבירים לקערה.
- לשים מעט את התערובת ידנית. אם היא יבשה מאוד, אפשר להוסיף כף מים. מכסים את הקערה ומעבירים למקרר לחצי שעה להתמצקות. בשלב זה אפשר לחלק את התערובת למנות ולהקפיא.
- אם מטגנים: יוצקים שמן למחבת רחבה, כך שיגיע לגובה 2 סנטימטרים, ומחממים מעל להבה בינונית. צרים כדור פלאפל אחד בידיים רטובות או במכשיר ייעודי ומטגנים כֿ-2 דקות מכל צד. טועמים, ואם צריך מתקנים תיבול. ממשיכים כך עם יתרת התערובת.
- אם אופים: מחממים תנור לֿ-170 מעלות. מניחים את כדורי הפלאפל על תבנית מרופדת בנייר אפייה משומן. אופים כֿ 15-10 דקות עד שהכדורים משחימים. אין צורך להפוך.

