ליל הסדר הוא אחד הערבים המרכזיים והחגיגיים ביותר בלוח השנה היהודי, ובמרכזו עומדת צלחת הסדר – סמל לחירות, לזיכרון יציאת מצרים, ולערכים המרכזיים של החג. כל פריט על הצלחת מייצג רעיון חשוב, מסורת עתיקה או זיכרון סמלי. אז מה בעצם צריך להיות על צלחת הסדר?
זמני כניסת ויציאת החג - פסח 2025
זרוע (שוק טלה או כנף עוף צלויה)
הזרוע מסמלת את קרבן הפסח – שהיו מקריבים בבית המקדש בירושלים, וכן מייצגת את הביטוי "ביד חזקה ובזרוע נטויה". כיום זהו זיכרון סמלי בלבד, ולרוב משתמשים בכנף עוף צלויה. חשוב שהזרוע לא תיאכל במהלך הסדר.
ביצה (ביצה קשה)
הביצה מסמלת את קרבן החגיגה שהיה מובא יחד עם קרבן הפסח. בנוסף, היא סמל לאבלות על חורבן בית המקדש – שכן הביצה היא מאכל של אבלים. אין חובה לאכול את הביצה, אך יש הנוהגים לאכול ביצים קשות במי מלח.
מרור (חסה או חזרת)
המרור נועד להזכיר את המרירות של חיי העבדות במצרים. רבים משתמשים בחסה (שהיא מרירה בקצה הגבעול), אך נהוג גם להשתמש בחזרת חריפה. בחלק מהמסורות שמים שתי מנות של מרור – גם חסה וגם חזרת חריפה. זה תלוי במנהג של המשפחה או העדה.
חרוסת
תערובת מתוקה של תמרים, אגוזים, תפוחים, יין ותבלינים (המתכון משתנה לפי המסורת המשפחתית או העדתית). החרוסת מזכירה את הטיט שבו השתמשו בני ישראל לבניית הלבנים בשעבוד מצרים.
כרפס
הכרפס יכול להיות כל ירק, טרי או מבושל, שניתן לברך עליו "בורא פרי האדמה". לרוב משתמשים בסלרי, אבל זה יכול להיות גם תפוח אדמה או גזר. הכרפס נועד לטבילה במי מלח – טקס שמסמל את הדמעות והצער של העבדות. חלק מהפרשנים גם רואים בו רמז לאביב ולחיים חדשים.
מצות
במרכז הקערה או לצידה נהוג להניח שלוש מצות, רצוי שמורות, מונחות זו על זו, ומכוסות, יש הנוהגים לחצוץ עם כיסוי גם בין המצות עצמן.
צלחת הסדר היא לא רק אוסף של מאכלים סמליים – היא לוח סיפור חי, שמעורר שיח, זיכרון וחוויה בין-דורית. כל פריט בה הוא שער לעבר ותזכורת לדרך הארוכה שעשה העם היהודי אל החירות.

