הערמון הוא פרי טעים ומזין, שמקורו בעץ שצומח בעיקר באזורים שבהם יש חורף קר. למעשה, מדובר בזרע של העץ, שטעמו המתוק מתחדד ונעשה עשיר וייחודי לאחר שהוא עובר קלייה. תחושה של חמימות ורוגע מציפה את הגוף כשאוכלים אותו, במיוחד בעונה הקרה (שלא ממש קיימת אצלנו).
מתיקותו משולבת בטעם אגוזי, והמרקם הרך והחמאתי שלו מספק תחושה של פינוק אמיתי.
לא מזמן טסתי לאירופה הקרה, ובין הרחובות הקפואים עמד מוכר עם חבית של ערמונים קלויים ומהבילים. האוויר היה קפוא, ומצאתי את עצמי מתקרב לחבית, מוצף בריח המתפשט של הערמונים שנצלים לאט־לאט. זה היה בדיוק בזמן. השילוב בין החום לטעמים המתוקים והאגוזיים יצר עבורי באותו רגע חוויה מושלמת. רגע של חמימות שכולו נחת. זה היה אחד מהרגעים הקטנים האלה בחיים שרק בשבילם שווה לחיות. פשוט לעצור, לטעום, להתחמם וליהנות מהפשטות. בדיוק מה שהייתי צריך.
בארץ אין לנו הרבה עצי ערמונים, והחורף כאן לא קפוא כמו שם, אבל זה בהחלט לא עוצר אותי מלהכין מנות עם ערמונים. יש משהו קסום בלהביא את הטעמים של החורף האירופי למטבח הישראלי - גם אם החורף פה לא בדיוק משתף פעולה.
קציצות עוף עם ערמונים
המרכיבים:
- 200 גרם ערמונים קלופים שלמים
- 1 חופן עלי תרד טורקי
לקציצות:
- 1 ק"ג בשר עוף טחון
- 1 בצל מגורר וסחוט מהמים
- 1 חופן פטרוזיליה קצוצה
- 1 כפית מלח
- 1 כפית פלפל אנגלי טחון
- 100 גרם ערמונים קלופים וקצוצים
לרוטב:
- 2 בצלים פרוסים דק
- 1/2 כפית קינמון
- 1/2 כפית כורכום
- 1/2 כפית מלח גס
- 1/2 כוס מים
אופן ההכנה:
- מערבבים היטב את המרכיבים של הקציצות למסה אחידה, ויוצרים כדורים בגודל שווה.
- מטגנים את הבצל בסיר רחב עד להזהבה.
- מוסיפים את התבלינים, ממשיכים לטגן כ־3 דקות, מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה.
- מנמיכים את האש, מסדרים בסיר את הקציצות וביניהן את הערמונים השלמים.
- מכסים ומבשלים על להבה נמוכה במשך 35 דקות.
- מוסיפים את עלי התרד בין הקציצות וממשיכים לבשל עוד כ־10 דקות.
בסבוסה סולת וערמונים
המרכיבים:
- 400 גרם סולת
- 40 גרם קוקוס טחון
- 200 גרם סוכר
- 8 גרם אבקת אפייה
- 200 מ"ל מיץ תפוזים
- 100 גרם ערמונים קלופים וקצוצים
- 100 גרם ערמונים קלופים שלמים
לסירופ:
- גרידת תפוז מ־2 תפוזים
- מיץ סחוט מ־2 תפוזים
- 300 מ"ל מים
- 400 גרם סוכר
אופן ההכנה:
- מכניסים לסיר את כל מרכיבי הסירופ ומרתיחים במשך כ־20 דקות, עד שמתקבל סירופ סמיך.
- מערבבים את כל מרכיבי הבסבוסה, ונותנים למסה לנוח כ־10 דקות, כדי שכל הטעמים והנוזלים ייספגו בסולת.
- מסדרים את הבסבוסה בתבנית ואופים בחום של 170 מעלות למשך 25 דקות, עד שהיא מזהיבה.
- לאחר קירור, מוזגים את הסירופ מעל הבסבוסה (ממש להספיג את כל העוגה).
- בעזרת סכין קורצים ריבועים, ובמרכזו של כל ריבוע מניחים ערמון שלם.