75 המנות שעשו את המטבח הישראלי: מתכון לגפילטע פיש

אחת המנות שמזוהות יותר עם העם היהודי שהגיעה אלינו מהמטבח של יהדות אשכנז • לכבוד הפרויקט המיוחד של "ישראל היום" ליום העצמאות: קבלו מתכון לגפילטע פיש • מנה עם מסורת

גפילטע פיש

בישראל, שמו של המאכל היהודי המסורתי "גפילטע פיש" יצא למרחוק וצבע את המטבח של יהודי מזרח-אירופה בגוונים של אפור. אבל למעשה, גפילטע פיש נחשב מנה חגיגית שנהוג לאכול בשבת, בימים טובים ובעיקר בפסח ובראש השנה.

סבתי, דבורה משיח, נולדה בארץ בשנה בה נולדה מדינת ישראל. בצעירותה היא נישאה לסבי ומאימו, סבתא חיה ז"ל, למדה את רזי המטבח הפולני. עד היום היא מכינה את המאכלים הללו עם הנגיעה המיוחדת שלה, ומידיה, גם כל מי שאינו ממוצא פולני, נהנה מאוד לאכול גפילטע פיש. במיוחד לפרויקט יום העצמאות של "ישראל היום", היא משתפת במתכון המצוין שלה למנה.

דבורה משיח, צילום: אילן קוטלובסקי

מתכון לגפילטע פיש של דבורה משיח

רכיבים

ל-20 קציצות

4 קילו קרפיון מנוקה וטחון ללא עצמות ועור
1 ביצה
1 בצל לבן גדול מאוד טחון בפומפיה או מעבד מזון
כף שטוחה מלח
חצי כפית פלפל שחור גרוס דק
כף גדושה סוכר לבן
חצי כוס קמח מצה

למרק:

אדרה וראש של דג קרפיון אחד
שני גזרים
שורש פטרוזיליה
בצל בינוני חתוך לקוביות
ליטר וחצי מים
חצי כף מלח
חצי כפית פלפל שחור
כף סוכר

גפילטע פיש של דבורה משיח, צילום: פרטי

אופן ההכנה

בקערה מערבבים טוב את הדג הטחון עם הביצה, קמח מצה, הבצל הטחון, מלח, פלפל וסוכר.

מכינים קציצות אליפטיות שטוחות ומניחים על מגש.

מכינים את המרק:

שמים את המים בסיר על אש בינונית.

מוסיפים את הראש והאדרה של הדג, את הגזרים חתוכים לעיגולים, את הבצל החתוך לקוביות ושורש פטרוזיליה שלם מקולף חתוך לעיגולים.

מטבלים במלח, פלפל וסוכר. מביאים לרתיחה ומכניסים את הקציצות.
מבשלים בערך כשעה ורבע.

לקראת סיום הבישול טועמים ומתקנים טעמים.

את הקציצות מוציאים אל תבנית פיירקס ומעל כל אחת מניחים עיגול גזר.

דבורה משיח: "חמותי, שעלתה לארץ מפולין, הייתה שמה את הנוזל בכלי נפרד לאחר סינון. את הכלי הנפרד היא הייתה מכניסה למקרר עד הפיכת הנוזל לג'לי. בהגשה, לצד קציצת הדג היא הייתה מוציאה ומניחה כף מהג'לי".

בתיאבון!

לרשימה המלאה

באנר 75 מנות,
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר