דבש נחשב מאז ומעולם ל"זהב הנוזלי" של הטבע - מתוק, טבעי ורב־שימושי. הוא מלווה אותנו במאכלי חג, בטיפולים עממיים ואפילו בתעשיית הקוסמטיקה. אך לצד הסגולות הבריאותיות הרבות המיוחסות לו - מהקלת כאבי גרון ועד פעילות אנטיבקטריאלית הדבש טומן בחובו גם לא מעט אזהרות. ממחלות מטבוליות ועד סכנת חיים לתינוקות - מה כדאי לדעת לפני שטובלים את התפוח בראש השנה? רימונה קאופמן, דיאטנית קלינית, עושה לנו סדר.
דבש מיוצר ונאגר על ידי הדבורים מצוף פרחים. הוא משמש אותן כמקור לאנרגיה זמינה בשל תכולת הסוכרים הגבוהה שבו. הרכב הדבש מושפע מסוג הפרחים והקרקע, מזג האוויר ומיקום. דבש משתלב היטב במאכלים רבים ומיוחסות לו סגולות רפואיות רבות. כבר בתקופות קדומות שימש גם כחומר משמר וכמרכיב במוצרי קוסמטיקה.
יתרונות בריאותיים
- צריכת דבש מספקת יתרונות בריאותיים רבים בזכות ההרכב הייחודי שלו. הדבש מכיל כ80% סוכרים, בעיקר סוכרים פשוטים כמו פרוקטוז וגלוקוז וכ-20% מים לכן מספק אנרגיה זמינה.
- לדבש מיוחסות תכונות אנטיבקטריאליות ואנטי דלקתיות. ריכוז הסוכר הגבוה מקשה על התרבות חיידקים. בנוסף נוכחות אנזימים ונוגדי חמצון מעכבים את פעילותם. בזכות תכונות אלו הוא מקל על כאבי גרון, מפחית גירויים ואף משמש לטיפול בכוויות, פצעים בעור ובתכשירים קוסמטיים.
- מעבר לפעילות האנטיבקטריאלית, האנזימים השונים המופרשים מגופה של הדבורה בתהליך עיבוד הצוף לדבש עוזרים בפירוק המזון במערכת העיכול. בכך תורמים לשיפור היציאות והקלה בעצירות.
- הדבש מכיל גם נוגדי חמצון המגנים על תאי הגוף מנזק חמצוני ובכך מסייעים במניעת מחלות כרוניות. בנוסף קיימות בדבש כמויות מזעריות של מינרלים שונים שנספגו בצמח מהקרקע וויטמינים, כמו גם תרכובות ארומטיות המשפיעות על הטעם והריח.
חסרונות ואזהרות
למרות היתרונות הרבים של הדבש מומלץ להיזהר בצריכתו. הדבש עתיר בקלוריות ולכן עלול להוביל להשמנה ולמחלות מטבוליות כמו סוכרת וכבד שומני. כמו כן חשוב לזכור כי צריכתו מסוכנת לתינוקות מתחת לגיל שנה. זאת, מאחר שמערכת העיכול של התינוק אינה מפותחת לגמרי וחומציות הקיבה לא מספיקה על מנת להתמודד עם נבגים של חיידק הבוטוליזם - קיימת סכנת חיים.
גם בהקשר לעששת ונזק לשיניים - ישנה חשיבות לשמירה על היגיינת הפה למניעת הצטברות סוכרים. דבש עלול להכיל שאריות של אבקת פרחים ולגרום לתגובות אלרגיות אצל אנשים רגישים.
כיצד ניתן לשלבו במאכלי החגים?
ניתן לצמצם שימוש בסוכר פשוט ולהנות מיתרונות הדבש ושדרוג הטעם. כדאי להעדיף לצרוך את הדבש בצורתו הטבעית ובטמפרטורת החדר כיוון שבחימום מאבדים את מרבית היתרונות הבריאותיים. מומלץ לצרוך דבש במתינות, כ-2 כפיות ליום. עודף צריכה עלול להוביל להשמנה ולמחלות כרוניות. במקרה של מחלה קיימת מומלץ לקבל ייעוץ להתאמה אישית.
הכותבת רימונה קאופמן היא דיאטנית קלינית במכבי שירותי בריאות, מחוז הדרום
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו