דור ה-Z שנולד וגדל במאה ה-21 עם חשיפה גלובלית לערכים של בריאות, קיימות ונוחות משנה את חוקי המשחק גם בתחום האוכל. זה דור שלא חושש לאתגר מסורות ויש לו דרישות שונות לחלוטין מהקולינריה, כאלו שמשפיעות על מה שיופיע על הצלחות שלנו בעתיד הקרוב.
מעבר לסתם "טעם אישי", המגמה הזו מייצגת שינוי תרבותי עמוק שמשנה את ההרגלים, שוק המזון, עולמות המסעדנות, ואפילו את זהות הקולינריה שלנו לדורות הבאים.
מחקרים וסקרים ברחבי העולם מציגים תמונת מצב ברורה: מאכלים של פעם שהיו מנות בסיס קבועות נמצאים ממש על סף ההכחדה. בבריטניה לדוגמה, שם נערך סקר מקיף בקרב 2,000 מבוגרים מטעם מותג הגבינות הצמחוניות Boursin, עלתה רשימה של עשרה מאכלים מסורתיים שדור ה-Z פשוט מסרב לגעת בהם.
בראש הרשימה ניצב הכבד שמסורב על ידי 35% מהצעירים. אחריו גבינה כחולה (32%), אנשובי (30%) ונקניקיית הדם הבריטית המסורתית ה-Black pudding (29%). בנוסף, 26% מהדור הצעיר נמנעים משרימפס, 25% מברווז, ו-23% מתרחקים מטופו, פטריות וזיתים. אפילו גבינות צמחוניות שנחשבות לאלטרנטיבה מודרנית ובריאה נדחות על ידי 21%.
הדחייה הזו לא נובעת רק מסירוב לטעמים חריפים או מורכבים אלא משקפת שינוי עמוק בערכים ובגישה כלפי אוכל: רגישות גבוהה לבעיות בריאות, דאגה סביבתית, ביקורת על תעשיית המזון והשפעותיה וכן תחושה של חיפוש אחר אוכל "נקי", פשוט וקליל יותר.
בני דור ה-Z מודעים יותר לריח, לטקסטורות ולרכיבים ולרוב מצפים מחוויית האכילה שלהם להיות גם מותאמת לעקרונות האתיים והבריאותיים שלהם. פרד סירי, מומחה אירוח בריטי-צרפתי שהזמין את הסקר מטעם Boursin הדגיש בראיון לדיילי מייל הבריטי את הפער בין ההצהרות על כך שדור ה-Z אוהב לטעום ולהתנסות לבין הפחדים והסירוב לנסות מרכיבים חדשים או מורכבים. לדבריו, "רבים טוענים שהם יבחינו בקלות בין גבינות צמחוניות לגבינות חלב", לדוגמה, אך "כשהם מוודאים זאת בטעם בלבד הם מופתעים לגלות כמה קשה להבדיל".
סירי קורא להסתכל על האתגרים האלה כהזדמנות: "יש כל כך הרבה טעמים חדשים שמחכים להתגלות אם רק נדע לפתוח את הראש ולתת לטעם לדבר".
המגמה הזו יוצרת מהפכה שקטה בשוק המזון. מאכלים כמו הכבד או נקניקיית הדם שנחשבו במשך שנים להגשמה קולינרית ותרבותית נלחמים כיום על מקומם והדבר משפיע ישירות על החקלאים, המסעדות ותעשיית המזון כולה. הדחייה של מאכלים אלה תפגע לא רק בטעמים אלא גם בערכים התרבותיים והכלכליים שקשורים אליהם. זהו רגע בו המסורת מתמודדת עם החדשנות.
דור ה-Z מביא איתו חשיבה מחודשת על הקשר שלנו לאוכל, על הערכים שמנחים את הבחירות שלנו ועל הדרך שבה אנחנו רוצים לאכול ולהזין את עצמנו. העתיד עשוי להיות שולחן שונה מאוד, עם טעמים חדשים וגם עם פחות מהמוכר והמסורתי. אז בעוד שדור ה-Z ממשיך להכתיב מחדש את חוקי הטעם במאה ה-21, עולה השאלה שיכולה לשנות את התמונה כולה: האם המאכלים המסורתיים יוכלו להישאר רלוונטיים ולהתאים את עצמם לעולם המשתנה או שמא העדפות הדור החדש ישנו את הנוף הקולינרי לתמיד.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
