צריכה מוגברת של מזונות עתירי מלח (נתרן) היא מהגורמים המרכזיים לתחושת נפיחות כרונית בגוף. מעבר לאי הנוחות המיידית, עודף נתרן משפיע על איזון הנוזלים ברקמות ועל תפקוד מערכות חיוניות.
תפריט עתיר מלח, ובייחוד נתרן, עלול להקשות על הגוף לשמור על איזון זה ולגרום להצטברות נוזלים בתאים וברקמות בעיקר באזורים כמו הבטן, הרגליים והפנים, מה שמוביל לא רק לתחושת אי נוחות פיזית אלא גם להשפעות על הלב, הכליות והמטבוליזם. עבור מי שחווה נפיחות מתמשכת, הבנת המזונות המכילים כמות גבוהה של נתרן היא הצעד הראשון לשיפור. האתר Gourmandize ריכז את הבולטים שבהם.
לחם תעשייתי ומוצרי מאפה מעובדים
הלחם הנפוץ ומוצרי המאפה, בעיקר התעשייתיים, מכילים לעיתים תוספת נתרן שנועדה להאריך את חיי המדף ולהשביח את הטעם. הנתרן גורם לשימור מים במערכת העיכול ובאזורים כגון הבטן, כשמחקרים מהשנים האחרונות מצביעים על כך שצריכת לחם ומוצרי מאפה מעובדים בכמויות יומיומיות מעלה את רמת הצטברות המלח בגוף מה שמחמיר את תחושת הנפיחות.
נקניקים ומוצרי בשר מעובד
נקניקים, נקניקיות, פסטרמה ומוצרי בשר מעובד מכילים כמויות גבוהות של מלח לצורך שימור וחיזוק טעמים. צריכה תכופה של מזונות אלה מעלה את הסיכוי לנפיחות בגלל ההשפעה של הנתרן על לחץ הדם ומאזן הנוזלים בגוף המובילים לאגירה מוגברת של מים ברקמות.
מזון מהיר וחטיפים מלוחים
פיצות, המבורגרים, צ'יפס ומאכלים מהירים אחרים מאופיינים בריכוז גבוה של נתרן - הן במלח שולחן והן בחומרים משמרים, שילוב שמגביר את הצטברות המים בגוף לתקופות ממושכות. בנוסף, ניתן לזהות בהם רכיבי שומן רווי רבים ושאר חומרים שעשויים להעצים תהליכים דלקתיים התורמים להופעת נפיחות. צ'יפס, פריכיות, בייגלה וחטיפים מלוחים אחרים מכילים כמויות מלח גבוהות מאוד. צריכה ממושכת של חטיפים אלה מחבלת באיזון הנוזלי בגוף ומגבירה לעיתים קרובות את תחושת הנפיחות.
גבינות מעובדות
גבינות כמו מוצרלה מעובדת, גבינת שמנת וגבינות צהובות נמצאות בין המקורות העשירים בתכולת מלח. תכולת המלח הגבוהה תורמת לאגירת מים מה שמוביל לתחושת נפיחות בבטן במיוחד אצל אנשים הרגישים למלח.
מרקים מוכנים ורטבים
מרקים מרוכזים ורטבים תעשייתיים דוגמת רוטב סויה ורוטב ברביקיו משמשים לעיתים קרובות לחיזוק הטעם ולשימור מזון כשרובם מכילים כמויות גבוהות של נתרן. צריכה שוטפת שלהם עלולה לגרום לאגירת מים מופרזת בגוף.
ירקות כבושים ומלוחים
זיתים, חמוצים וירקות כבושים אחרים למרות הערך התזונתי שלהם מכילים כמויות נתרן גבוהות. צריכה נכונה ומבוקרת שלהם מומלצת לרוב, אך יש לקחת בחשבון את ההשפעה על הצטברות הנוזלים.
בשורה התחתונה: הכל תלוי באיזון. מחקרים עדכניים מדגימים כי הפחתה מתמשכת בצריכת נתרן מפחיתה משמעותית את תדירות ועוצמת הנפיחות ומשפרת את התפקוד והבריאות הכוללת. במקביל, מומלץ להקפיד על שתייה מספקת של מים ולבחור במזונות טריים, טבעיים ודלי מלח כדי לאזן את רמות הנוזלים ולשמור על תפקוד תקין.
כמו כן, יש להקפיד לקרוא תוויות מזון ולשים לב לכמויות המלח הנסתרות, מכיוון שלא כל המלח גלוי לעין ונמצא בכמויות משתנות במזונות שונים. קבלת ייעוץ תזונתי מקצועי תסייע בבניית תפריט מותאם להפחתת נתרן ולשיפור איכות החיים, זאת לצד טיפול רפואי אם יש צורך.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו