רבים מודעים לכך שחלקיקי פלסטיק קטנים נמצאים בקופסאות אוכל ובחטיפים מעובדים, אולם מחקר חדש ומדאיג מצביע על כך שחלקיקים זעירים אלו קיימים כמעט בכל מה שאנחנו צורכים – ועלולים להשפיע לרעה על הבריאות בדרכים חמורות בהרבה ממה שחשבנו.
במחקר שבוצע באוניברסיטת קליפורניה בדייוויס, נמצא כי עכברים שנחשפו לפוליסטירן – סוג של ננו-פלסטיק המשמש באריזות מזון – פיתחו אי סבילות לגלוקוז (מצב שעשוי להוביל לסוכרת) וסימנים של פגיעה בכבד.
הממצאים הוצגו אתמול (ראשון) בכנס השנתי של האגודה האמריקנית לתזונה (ASN) ומעוררים חשש באשר להשפעות האפשריות של חשיפה יומיומית לפלסטיק מיקרוסקופי על גוף האדם.
"בעקבות העלייה בדאגה הציבורית סביב מיקרו-פלסטיק וננו-פלסטיק, רצינו לבדוק מה ההשפעה הבריאותית של החשיפה הזו" מסרה החוקרת הראשית, איימי פארקהרסט, דוקטורנטית באוניברסיטת UC Davis, בהודעה לעיתונות.
במסגרת המחקר, הוזנו העכברים בתזונה רגילה שהועשרה במנת ננו-פלסטיק יומית, במינון שמדמה את החשיפה היומיומית של בני אדם למיקרו-פלסטיק, אשר מוערכת בעשרות אלפי עד מיליוני חלקיקים בשנה.
הממצאים היו מטרידים: העכברים שנחשפו לפלסטיק סבלו מקשיים בוויסות רמות הסוכר בדם (גלוקוז), וכן מעלייה באנזים ALT – סמן ביולוגי נפוץ לפגיעה בכבד. בנוסף, נמצא כי חלקיקי הפלסטיק גרמו לפגיעה במחסום המעי, מה שמאפשר חדירה של חומרים מזיקים למחזור הדם ומעמיס עוד יותר על הכבד.
למרות שהניסוי נערך בעכברים, החוקרים טוענים כי מדובר בחלק ממגמה מדאיגה שמתחזקת עם הזמן. מחקרים נוספים מצביעים על כך שמיקרו-פלסטיקים נמצאים כיום בכל מקום: ממים מינרליים בבקבוק ועד דגים ומאכלי ים.
"אמנם לא יכולנו לשלוט על כל החשיפה של העכברים לפלסטיק" הודתה פארקהרסט, "אך עיצוב המחקר אפשר לנו לזהות שינוי מדורג ביחס למינון הפלסטיק". לדבריה, יש צורך במחקר נוסף שיבחן את השפעות החלקיקים הללו על בני אדם, בטווח הקצר והארוך.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
