זה התחיל כהמלצה מרפרפת בכתבה כלשהי ואז התגלגל ברשת כמו חבית בירידה תלולה: כוס בירה ביום בריאה ללב. גם טעים, גם אלכוהולי, גם רפואי? נשמע טוב מכדי להיות אמיתי או לפחות טוב מכדי להפוך להמלצה אמינה בלי בדיקה מקיפה. הגיע הזמן לפתוח את הבקבוק ולבדוק מה באמת יש בכוס שקוראת לכם לזמן איכות חוץ משמרים, קצף ופנטזיות מהחבית.
ראשית, לגימת פתיחה של חדשות טובות: לבירה בהחלט יש יתרונות. היא מכילה נוגדי חמצון (בעיקר פוליפנולים), סיליקון תזונתי, מעט ויטמינים מקבוצת B, ואפילו מספקת קצת מגנזיום ואשלגן. יש מחקרים שמצביעים על קשר בין שתייה מתונה של בירה לירידה בסיכון למחלות לב וכלי דם, ירידה בדלקות ולעיתים אפילו צפיפות עצם טובה יותר (בעיקר הודות לאותו סיליקון שמוזכר לעיל).
ויש גם את מרכיב ה"שפיות". עבור חלק מהאנשים, הפסקה של סוף יום עם בקבוק בירה קרה עשויה לתרום להרגשה הכללית, להפגת מתחים ואפילו לשינה טובה יותר, אם כי בנושא האחרון המחקרים פחות חד משמעיים.
ובצד הפחות מבעבע
עכשיו נניח את הכוס בצד וכל עוד אנחנו עוד פיכחים (ופיקחים) נסתכל על התמונה המלאה. אלכוהול, גם בכמויות קטנות, הוא חומר מסרטן בדרגת ודאות גבוהה לפי ארגון הבריאות העולמי. כן, מה לעשות, לצערנו זה כולל גם בירה, ולא, אין דבר כזה "כמות בטוחה" באמת. המרכז האמריקני לבקרת מחלות מזהיר ששתייה יומית, גם אם "מתונה", מעלה את הסיכון לסרטן הכבד, השד, המעי הגס ואחרים. "לא הייתי אומרת שכוס בירה ביום היא 'בריאה'", הבהירה דסטני מודי, דיאטנית קלינית בראיון לאתר Delish. "בעוד שיש מחקרים שמראים יתרונות מסוימים אלכוהול אינו בעל ערך תזונתי, ושתייה יומית אכן יכולה להוביל לבעיות כמו סיכון מוגבר לסרטן, עלייה במשקל ומחלות כבד". גם מחלות כבד שקטות וארוכות טווח נכנסות לתמונה, שלא לדבר על תלות באלכוהול שיכולה להתפתח לאט ובהסוואה של תרבות שתייה "נורמטיבית".
בנוסף, בירה לא בדיוק נחשבת לדיאטטית. פחמימות, קלוריות ריקות, ולעיתים תוספות סוכר ואלכוהול גבוהות יחסית, כל אלו מצטברים מהר מדי במיוחד כשכוס אחת ביום הופכת לשתיים ביום חמישי, לשלוש בשישי ול"יאללה עוד אחת" בשבת.
ומה עם כל המחקרים האלה?
שאלה מצוינת. מחקרים על יתרונות בריאותיים של אלכוהול, כולל בירה, לעיתים קרובות מתבססים על קשר סטטיסטי, לא סיבתיות. מה זה אומר? בגדול, שאנשים ששותים כוס בירה ביום נוטים גם להיות בעלי אורח חיים מסוים - אולי הם פעילים יותר, אולי יש להם חיי חברה טובים יותר, אולי הם פשוט לא שותים לבד במרתף אלא אוכלים טוב, נחים טוב וצוחקים יותר. זה לא בהכרח הבירה שעושה את כל זה - אולי זה האדם ששותה אותה.
מחקרים שמדברים על יתרונות בצריכת אלכוהול מתונה זוכים בשנים האחרונות לעדכון רציני כשיותר ויותר חוקרים טוענים כי אין רמה בטוחה של אלכוהול וכי גם שתייה "מתונה" מלווה בנזק מצטבר.
בירה אחרי אימון? חכו עם הבקבוק
רבים אוהבים לשלב בירה אחרי ספורט מתוך תחושת "השתחררתי, התאמצתי, מגיע לי". נכון, מגיע לכם, אבל אולי בירה במקרה הזה היא לא התגמול הנכון. אלכוהול אחרי אימון מפריע לתהליך ההתאוששות של השריר, גורם להתייבשות, פוגע בסינתזת חלבון ואף משפיע על איכות השינה באותו לילה. אם התאמנתם, שתו מים. הבירה תחכה. "בעוד שבירה לאחר אימון עשויה להיות מהנה, היא אינה המשקה האפקטיבי ביותר להתאוששות", אומרת רנה פיסק, דיאטנית מוסמכת בראיון לאתר. "בירה היא משתנת, מה שיכול לתרום להתייבשות". אז בעוד לשתות בירה אחרי אימון עשוי להיות כיף, אם אתם באמת רוצים להתאושש עדיף להתמקד בהידרציה נכונה, בחידוש אלקטרוליטים וצריכת חלבונים ופחמימות.
ומה עם "בירה ללא אלכוהול?"
טכנית, מדובר באופציה טובה יותר. לא מושלמת, אבל טובה יותר. יש בה פחות קלוריות, אין בה את הנזק של האלכוהול עצמו, ולרוב היא שומרת על חלק מהפוליפנולים. עם זאת, היא עדיין מכילה פחמימות, ולעיתים חומרים משמרים.
השורה התחתונה: אם אתם רוצים ליהנות מהטעם בלי ההשלכות זו אלטרנטיבה סבירה כל עוד לא מתחילים לשתות שתיים שלוש כאלו ביום בטענה כי "אין בזה אלכוהול".
בנוסף, יש כאלה שיבחרו את הבירה הטבעית והקלילה ביותר, ובצדק. אם כבר שותים, כדאי להימנע מבירות עם תוספים מיותרים ולבחור בבירות קלות יותר - כאלו עם פחות אלכוהול ופחות סוכרים. פיסק ממליצה לבחור בבירות קלות, שכן הן מכילות פחות קלוריות ואלכוהול. "בירות מבושלות עם תוספים טבעיים עשויות להיות בריאות יותר במעט", הסבירה.
גם בירות עם תכולת פוליפנולים גבוהה עשויות להציע יתרונות נוגדי חמצון מסוימים, אם כי חשוב לזכור שמחקרים רבים התמקדו בבירות עם אחוז אלכוהול של 5% ומטה כך שבירות עם אלכוהול גבוה יותר לא בהכרח יעמדו באותו קנה מידה בריאותי.
אז האם כוס בירה ביום היא הרגל בריא או תירוץ מתוחכם לשתייה יומית? כמו הרבה דברים בחיים, זה תלוי. תלוי במי אתם, מה מצב הבריאות שלכם, האם אתם נוטים להגזמה או יודעים לשמור על מתינות והאם אתם מסוגלים באמת להסתפק בכוס אחת, בלי "האותיות הקטנות", בלי תוספות בסופ"ש, בלי "אבל זו בירה כהה, זה נחשב בריאות!". האם כדאי להתחיל לשתות כוס בירה ביום אם אתם לא שותים בכלל? חד משמעית לא. האם זה נורא לשתות אחת מדי פעם? גם לא, אבל לנסות לשווק את זה כ"מעשה בריאותי?" זו כבר בועה שכנראה כדאי לפוצץ.
בסופו של דבר, אם אתם שותים בירה כדי לשפר את הבריאות, אולי כדאי שתבדקו קודם את רשימת המכולת שלכם, את כמות הירקות שאתם צורכים, ואת רמות המתח בחיים. הסיכוי שתמצאו שם פתרונות טובים יותר לבריאות הלב גבוה משמעותית מהסיכוי שתמצאו אותם בתוך בקבוק בירה. אז תיהנו אבל אל תשקרו לעצמכם, כי אם יש משהו שבירה עושה טוב, זה לגרום לאנשים להרגיש שהם בריאים יותר ממה שהם באמת. לחיים! (אבל באחריות).
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו