בואו נגיד את זה ככה - כדאי שתבדקו את הפפריקה שלכם לפני שאתם מוסיפים אותה למתכון הבא שאתם מכינים. היא יכולה להיות לגמרי בסדר, אבל היא גם יכולה להיות כר פורה למושבה של חרקים.
ישנם כל מיני מזיקי מזווה שיכולים לפלוש למטבח שלכם. אולי שמעתם על חיפושיות קמח שאוכלות את דרכן החוצה משקיות קמח ומתרבות במאות, וכן אתם יכולים למצוא גם חרקים בתבלינים, ובין הרגישים ביותר להתפתחות חרקים הם תבלינים מבוססי פלפל כמו פפריקה, קאיין וצ'ילי גרוס.
רבים מהטבחים מכירים את האימה של לפתוח צנצנת פפריקה ולגלות שהיא זזה. לפעמים האשמים הם חרקים זעירים, ובמקרים אחרים אלה תולעים קטנות (עוד על כך בהמשך), לעתים קרובות לא תבחינו בהם אם לא תסתכלו היטב, ואז בום, בלי לדעת פיזרתם אותם לתוך האוכל שלכם.
איך הזוחלים המגעילים האלה נכנסים לתבלינים שלנו, ומה אנחנו יכולים לעשות כדי למנוע מהם להגיע לשם? ולמה תבלינים כמו פפריקה וקאיין פגיעים יותר מאחרים? הנה כל התשובות.
מה יש בפפריקה שחרקים כל כך אוהבים?
באתר האפינגטון פוסט שוחחו עם ג'ודי מ. גרין, אנטומולוגית מוסמכת. גרין אמרה להאפינגטון פוסט שאף על פי שתבלינים רבים נוטים לנזקי חרקים, כולל כורכום, כוסברה, כמון, שומר וג'ינג'ר יבש, חרקים אוהבים במיוחד תבלינים העשויים מפלפלים.
"תבלינים עשירים במינרלים וויטמינים, ולפפריקה וקאיין יש שכיחות גבוהה של לכלוך חרקים בהשוואה לתבלינים אחרים" היא אמרה. לא משנה אם הפפריקה שלכם מתוקה או מעושנת: כולן ידידותיות למזיקים. גרין אומרת שחרקים "חובבים במיוחד מוצרים המופקים מפלפלים מתוקים מיובשים/צ'ילי/מוצרי פלפל אדום כמו פתיתי פלפל אדום, פפריקה, אבקת צ'ילי וקאיין".
אבל למה? היא אומרת שזה מספק להם סביבה נוחה לשגשג בה. "משפחת הפלפל נראית כמכילה את הדרישות התזונתיות הנחוצות כדי לאפשר לדורות רבים של חיפושיות מוצרי מזון מאוחסנים לקיים חיים בהצלחה", הסבירה גרין.
ואם אנחנו חושבים במונחים של שימוש קולינרי, פפריקה נוטה במיוחד לפלישת חרקים כי זה תבלין שלא משתמשים בו לעתים קרובות מאוד. הוא יושב ללא שימוש במתקני התבלינים שלנו לתקופות ארוכות, מה שמאפשר לחרקים לעשות את שלהם, ללא הפרעה.
מה הם בדיוק החרקים האלה?
המזיקים הנפוצים ביותר שנמצאים בתבלינים, במיוחד בפפריקה ובקאיין, הם חיפושית הסיגריות וחיפושית בית המרקחת. גרין אומרת ששתי החיפושיות הן מאותה משפחה, בצבע חום-אדמדם ו"בערך בגודל של גרעין שומשום". הן מעופפות פעילות, כך שלא נדיר לשמוע אותן פוגעות במשטחים במטבח שלכם אם הן בורחות מצנצנת התבלינים ומתחילות לעוף. גרין אומרת שהן חיות בטבק מיובש ותרופות (כפי ששמן מרמז), אבל גם במזון לחיות מחמד, דגני בוקר, תבלינים ופירות מיובשים.
למה לפעמים הם נראים כמו תולעים?
לפעמים התבלינים שלכם עשויים להיראות כאילו הם נגועים בתולעים זעירות. אבל למעשה אלה אותם היצורים כמו החרקים, רק בצורת תינוקות. אם תחשבו על מחזור החיים של חרק, זה הגיוני לחלוטין.
"המזיקים הספציפיים האלה הם חיפושיות, אז הם עוברים מטמורפוזה מלאה (כמו פרפר)," הסבירה גרין. "אז יש להם שלב ביצה, זחל, גולם ובוגר. התולעים שדווחו בתבלין הן צורת הזחל".
איך החרקים נכנסים לתבלינים מלכתחילה?
גרין מסבירה שרוב התבלינים המיובאים ייתכן שיהיו מזוהמים עם 'לכלוך' (כלומר חלקי חרקים), כך שיש סיכוי טוב שמוצר יכול להיות נגוע לאחר הקציר. עם זאת, היא אומרת שהמקור הסביר יותר לזיהום הוא במהלך תהליך העיבוד. בין המסע של התבלינים מעיבוד לצריכה, לחרקים יש המון הזדמנויות להתגנב לתוך המוצר.
"חיפושיות בוגרות הן מעופפות פעילות ויכולות להיכנס למתקני אחסון דרך חריצים, דלתות פתוחות, חלונות ללא רשתות, כלי רכב נגועים ומיכלים" אמרה גרין. "עם מקור מזון מספק וסביבה בטמפרטורה מבוקרת, חרקים יכולים לשגשג, להתרבות ולאכול. במתקני עיבוד, אחסון ואפילו בחנות המכולת, נגיעות יכולות לעבור על ציוד ולהיות בקרבה לאחרים מוצרים נגועים. חיפושיות סיגריות וחיפושיות בית מרקחת ידועות בכך שהן חודרות דרך אריזות, רדיד אלומיניום, פלסטיק ופח".
האם יש משהו שטבחים ביתיים יכולים לעשות כדי לעצור את הטירוף הזה?
כן! למרות שהתבלינים שלכם עשויים תמיד להכיל שברי חרקים שהם מעבר לשליטתכם, אתם יכולים לפחות לסיים את מחזור החיים שלהם כדי להבטיח שהם לא ימשיכו להתרבות. הנה מה שגרין מציעה:
- בדקו את המוצר בחנות. חפשו אריזות פגומות. אם המיכל שקוף, חפשו זחלים וחיפושיות בפנים.
- הכניסו את התבלינים שלכם למקפיא למשך ארבעה ימים (ודאו שהמקפיא שלכם מוגדר למינוס 18 מעלות) לפני שתשימו אותם במתקן התבלינים או במזווה.
- אם קניתם את התבלין בכמות גדולה, שמרו את מה שאתם רוצים לשימוש עתידי במקפיא. לפני ההקפאה, חלקו אותו למיכלי זכוכית אטומים לאוויר.
- תרגלו סבב מלאי באמצעות כלל FIFO (ראשון נכנס, ראשון יוצא). השתמשו במוצרים הישנים ביותר תחילה, ושמרו אותם בחזית המזווה כך שתשמשו בהם תחילה. לאחר מכן עברו למוצרים חדשים יותר, אותם תשמרו בחלק האחורי של המזווה ותסובבו קדימה כשאתם מוכנים להשתמש בהם.
- נקו כל מזון או משקה שנשפך במטבח שלכם ברגע שזה קורה.
עכשיו לכו תבדקו את התבלינים שלכם בחשש רב. אנחנו יודעים שאתם רוצים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו