שטח השיש במטבח הביתי הוא נכס יקר ערך והוא לרוב עמוס מאוד, בעיקר במטבחים קטנים עם מעט שטחי איחסון. אם יש לכם מכשירי חשמל רבים, כמו גם תבלינים ושאר מרכיבים, שתופסים מקום ליד הכיריים, ייתכן שאתם יוצרים בלי לדעת סכנה למזון שלכם, ולא רק. הנחת פריטים שאתם משתמשים בהם באופן קבוע, כמו שמני בישול ותבלינים, בקרבת מקום עשויה להיות נוחה, אך היא עלולה לא להיות הבחירה הבטוחה ביותר.
"בעת ארגון המטבח שלכם, במיוחד ליד הכיריים, חשוב לחשוב על חיי מדף, בטיחות ונוחות", אמרה הדיאטנית והתזונאית טרייסי יאבלון ברנר ל-HUFF POST.
חום יכול לקצר את חיי המדף ולפגום בטעם של מרכיבים רבים. "אור, חום ולחות - כולם נמצאים באיזור הכיריים - יכולים להאיץ את התדרדרות המזון," אומר ג'ונתן דויטש, שף מחקר מוסמך ופרופסור לאמנות הבישול ומדע באוניברסיטת דרקסל. שמירה על מזון או רטבים בארון או במקום קריר, יבש וחשוך היא הטובה ביותר, גם אם זה פחות נוח.
"זה עדיף בהרבה לאיכות האוכל להביא את המרכיבים רק בעת השימוש ולאחסן אותם רחוק מהכיריים כשאין בהם שימוש", אמר דויטש.
הנה שמונה פריטים שמומחי בטיחות מזון ודיאטנים ממליצים לשמור הרחק מהחום.
שמן בישול
זה אולי נוח להחזיק את שמן הבישול בהישג יד מהכיריים, אבל טמפרטורות גבוהות ושמן לא מתערבבים טוב. "אם בקבוק שמן קרוב מדי ללהבה פתוחה, הוא עלול להידלק ולגרום לשריפה שקשה לשלוט בה," אמרה הדיאטנית דניאל גאפן.
בנוסף, חום יכול לפגוע באיכות השמן. "חום יכול לגרום לשמן להתחמצן מהר יותר, מה שגורם לו להתקלקל מהר יותר ומשפיע על הטעם והערך התזונתי שלו", הוסיפה גאפן. "לאורך זמן, חשיפה מופרזת לחום יכולה גם לפרק את המבנה הכימי של השמן, מה שמוביל ליצירת תרכובות שעלולות להיות מזיקות." מקום טוב יותר לאחסון שמן הוא במקום קריר, כמו ארון.
תבלינים
במטבחים רבים בונים מדפי לצד הכיריים, אך גם זה לא מהלך חכם במיוחד. "תבלינים רגישים במיוחד לחום וללחות, שיכולים במהירות לפגוע בטעמם ובצבעם, במיוחד כאשר הם חשופים לעתים קרובות לתנאים חמים ולחים", אמרה קימברלי בייקר, מנהלת צוות התוכנית למערכות מזון ובטיחות באוניברסיטת קלמסון.
אחסנו תבלינים באזור קריר יותר כדי שיחזיקו מעמד זמן רב יותר. "כדי לשמור על הטריות שלהם, אחסנו תבלינים במקום קריר ויבש, כמו ארון או מזווה, הרחק מהכיריים ומאור ישיר", המליצה בייקר.
קפה
אם אתם שותים כוס קפה כדי להתחיל את היום, אולי יש לכם פינת קפה קטנה ליד הכיריים. יש אנשים שאולי שומרים פולי קפה וקפה טחון במזווה, בעוד אחרים שומרים אותם במקפיא - אלה אפשרויות טובות, אבל תמיד צריך לשמור קפה הרחק ממקורות חום.
"קפה מכיל תרכובות ארומטיות נדיפות שנותנות לו את הטעם והריח העשירים שלו, אבל תרכובות אלה מתפרקות כאשר הן חשופות לטמפרטורות גבוהות", אמרה גאפן. "אחסון קפה ליד הכיריים מאיץ תהליך זה, מה שמוביל לטעם מיושן או מר הרבה יותר מהר מהמצופה".
חשיפה לטמפרטורות משתנות ואדים עלולה גם להוביל ללחות בקפה הטחון או בפולי הקפה שלכם, מה שיכול להיות עוד יותר גרוע. "אדים ולחות מבישול יכולים להכניס לחות לקפה טחון או לפולים, מה שגורם להם להידבק יחד ואפילו לפתח עובש במקרים קיצוניים", אמרה גאפן. "זה בעייתי במיוחד אם הקפה מאוחסן במיכל לא אטום או פתוח חלקית".
יש לשמור קפה באזור שבו הטמפרטורות לא משתנות. "שמרו את הקפה במיכל אטום, אטום לאור, במקום קריר וחשוך, כמו מזווה או פינת קפה ייעודית הרחק מחום," אמרה גאפן.
קערות פירות
אם יש לכם מטבח קטן ואתם שומרים את קערת הפירות על הדלפק במטבח, ודאו שהיא לא צמודה לכיריים. אחרת, הבננות, המנדרינות והקיווי שלכם עלולים להבשיל מהר מדי.
"חום ולחות מהכיריים יכולים לגרום לפירות המאוחסנים בקרבת מקום להתרכך ולהתקלקל מהר יותר", אמרה בייקר. כדי לשמור על הפירות טריים במטבח, הניחו את הקערות רחוק מהכיריים. אם זה לא אפשרי, שקלו לשמור את הקערה על שולחן במקום אחר.
תרופות ותוספי תזונה
שומרים את התרופות ותוספי התזונה שלכם ליד הכיריים? חשבו שוב. הטמפרטורות הגבוהות עלולות להשפיע על המרכיבים והמבנים הכימיים.
"חום ולחות מבישול יכולים לפרק מרכיבים פעילים, מה שהופך תרופות לפחות יעילות או אפילו לא יציבות לאורך זמן", אמרה גאפן, וציינה שהדאגה חלה גם על תוספי תזונה. "זה נכון במיוחד לגבי פרוביוטיקה, שמן דגים וויטמינים מסוימים, שיכולים לאבד את יעילותם כאשר הם חשופים לטמפרטורות גבוהות".
אזור קריר ויבש ללא תנודות טמפרטורה הוא בדרך כלל הטוב ביותר, כמו מזווה או ארון תרופות. בדקו את התווית של התרופות ותוספי התזונה שלכם מה המקום הטוב ביותר לאחסן אותם. וגם המקרר אינו תמיד הימור טוב. "אלא אם כן התווית מציינת קירור, עדיף להימנע מאחסון הפריטים במטבח בכלל כדי להבטיח את יעילותם ואריכות ימיהם," אמרה גאפן.
מכשירי חשמל עם חוטים
בין אם יש לכם הרבה מכשירי חשמל למטבח או רק המינימום ההכרחי, ודאו שהפריטים והחוטים שלהם רחוקים ממקורות חום. הוצאת הטוסטר מהמזווה אולי לא נוחה בכל פעם שאתם צריכים להשתמש בו, אבל במקרים מסוימים, זו עשויה להיות האפשרות הבטוחה יותר.
"יש לשמור מכשירי מטבח במרחק בטוח מהכיריים כדי למנוע מחוטים ליפול בטעות על המשטח החם, מה שעלול להוות סכנת אש," אמרה בייקר. "אחסנו מכשירים במקומות שבהם ניתן לחבר בבטחה הן את המכשיר והן את החוט שלו, תוך מתן מספיק מרחב לשימוש נאות מכל הצדדים".
אלה לא רק החוטים החשמליים שעלולים לגרום לבעיה. "מכשירים אלה עלולים להתחמם יתר על המידה, להתקצר, ועלולים להינזק מהחום או מהתזות מהבישול", אמרה יאבלון ברנר. אם יש לכם מקום, אחסנו אותם על דלפקים הרחק ממקורות חום או שימו אותם בארון.
"באופן אידיאלי, הניחו אותם הרחק יותר על הדלפק או באזור נפרד שבו ניתן לחבר אותם בבטחה ולהשתמש בהם ללא סיכון", הוסיפה יאבלון ברנר.
מגבות נייר
מגבות נייר הן פריט בסיסי במטבח, בין אם לניגוב קל או לייבוש של תוצרת שנשטפה. למרות שזה אולי ברור, במטבח צפוף או על דלפק גדוש עם מקום מוגבל, גליל מגבות הנייר עלול להיות קרוב מדי לחום.
"מגבות נייר הן דליקות ועלולות להידלק אם הן חשופות ללהבות פתוחות או למשטחים חמים", הזהירה יאבלון ברנר. "אחסנו אותן במגירה, ארון או מתקן מגבות ייעודי שלא נמצא ליד הכיריים".
הדבר האחרון שאתם רוצים להתמודד איתו בזמן בישול ארוחה הוא אש.
קרש חיתוך מעץ
האם אתם תולים את קרשי החיתוך מעץ ליד הכיריים או מציבים אותם בקרבת מקום? כדאי שתחשבו מחדש על המיקום שלהם. "קרשי חיתוך מעץ סופגים לחות באופן טבעי, וכאשר הם חשופים לטמפרטורות גבוהות או לאדים מבישול, הם יכולים להתרחב ולהתכווץ, מה שמוביל לעיוות או לסדקים", אמרה גאפן. סדקים או חריצים קטנים יכולים להוות בעיה לבטיחות מזון, מכיוון שסדקים קטנים יכולים לאפשר לחיידקים לגדול, אמרה.
וכמובן, הצבת עץ ליד משטח חם, או להבה, אם יש לכם כיריים גז, היא לעולם לא רעיון טוב, אלא אם כן אתם בונים אש באח. "אם הוא ממוקם קרוב מדי ללהבה פתוחה או למבער, יש סיכון שהוא יתפוס אש, ויצור סכנה רצינית במטבח", אמרה גאפן.
אז איפה כדאי לשמור את קרשי החיתוך מעץ? "מתקן לקרש חיתוך, דלפק הרחק מהכיריים, או בתוך ארון הן כולן אפשרויות טובות", אמרה. "אחסון בעמידה מאפשר זרימת אוויר נאותה, מונע הצטברות לחות ומאריך את חיי המדף".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו