צילום: באדיבות יוז'ף יוהאש // orange caramell

פסטיבל האוכל ההונגרי בישראל

עולם האוכל ההונגרי מתפתח עד מאוד בשנים האחרונות, בדומה לסצנת האוכל הישראלית • אלו אירוע סוף השבוע בפסטיבל

כחלק משנת תרבות ישראל-הונגריה, הוכרז על פסטיבל קולינריה הונגרי בישראל. הרי קולינריה היא חלק בלתי נפרד מתרבות, ומסתבר שעולם האוכל ההונגרי מתפתח עד מאוד בשנים האחרונות, בדומה לסצנת האוכל הישראלית.

צילום: גיל קרמר // עריכה: עדן בראל

גם הונגריה מתגאה בשפים צעירים, מוכשרים ובועטים שנותנים פרשנויות יצירתיות וטעימות במיוחד למאכלים הקלאסיים של המטבח ההונגרי, תוך מתן כבוד לחומרי גלם טריים, עונתיים ומקומיים. לצד מסעדות ותיקות ומכובדות, מוסדות קולינריים ובתי קפה מימי האימפריה האוסטרו-הונגרית, נפתחו בעשור שחלף עוד ועוד מקומות של אוכל רענן, מפתיע וחדשני - כזה שמיישר קו עם המגמות החמות ביותר בעולם הקולינריה. 

בודפשט, בירת הונגריה, הפכה ליעד חובה לכל חובב אוכל, ובעיר שמארחת מדי שנה 10 מיליון תיירים - ורק בה פועלות ארבע מסעדות מישלן, אחת מהן זכתה בשני כוכבים.

במהלך השבוע האחרון התקיימו יותר מ-20 אירועי קולינריה בהשתתפות שפים מובילים מהונגריה שהגיעו לישראל, התארחו במסעדות המובילות בארץ, עבדו עם טובי השפים הישראליים, העבירו סדנאות בישול ואפייה וערכו מפגן קולינרי של סצנת האוכל העכשווית של הונגריה. 

אירועי סוף שבוע בפסטיבל:

צמד השפים אנדור גיצי (Andor Giczi) וסאבולץ‘ נאג‘ (Sabolcs Nagy) פתחו את פריצ‘קה גסטרו-פאב (Fricska Gasztropub) ב-2014. מטבח ביסטרו הונגרי עכשווי עם תפריט יומי מתחלף המתבסס על חומרי גלם עונתיים, לפי מה שמציע השוק. הם מגיעים ארצה כדי לבשל ובחמארה תלפיות בחיפה, זאת לאחר שבישלו במסעדת ליוויתן באילת בתחילת השבוע.

orange caramell // צילום: באדיבות יוז'ף יוהאש

במשק מלמד שבכפר הנגיד יתקיים פיקניק גולאש עם השף העולה החדש מהונגריה, פרנץ (פרי) סיקלאי (Ferenc Sziklai). במסעדה האורגנית הפועלת על טהרת ה-Farm to Table יבשל סיקלאי ארוחה הונגרית הכוללת "מסדר כנפיים": עוף הונגרי בתוספת לצ'ו ותפוחי אדמה וגולאש עוף אורגני. 

בחומוס פאדי שבעיר התחתית בחיפה מגישים חומוס עם גויאש (גולאש) וחומוס עם לצ‘ו (תבשיל פלפלים) או עם כבד בסגנון הונגרי - חיבור שיצרו ביחד פאדי קרמאן, בן למשפחה מוסלמית מכובדת בעיר, ואשתו שושי, יוצאת הונגריה.

ובענייני קונדיטוריה, מאפים וקינוחים-בהם מפורסם המטבח ההונגרי:

הקונדיטור יוז’ף יוהוש (József Juhos), בעליה של קונדיטוריית שוטיז (Sütizz) שבבודפשט, מי שעבד שנים ארוכות במסעדת גונדל, מהמפוארות במסעדות בודפשט, ובקפה ז’רבו האגדי, יהיה אורח מסעדת קלארו של השף רן שמואלי בתל אביב, שם מכין קינוחים ועוגות קלאסיים הונגריים בפרשנות עכשווית. בנוסף יוהוש מקיים סדנת עוגות הונגריות קלאסיות בבית הספר בישולים.

השף-בולונז’ר גרגו פקטה (Gergő Fekete) בעליה של מאפיית ארטיזן (Artizán) שבלב העיר בודפשט, מגיע לאפות בבולנז’רי 96 של השף-קונדיטור ערן שוורצברד.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו