בשבוע האחרון פעלו חברי איגוד המסעדות, בראשות המנכ"ל שי ברמן והיו"ר השף חיים כהן, בכדי להסיר במיידי את הגבלת הטייק אווי במסעדות, כאשר גם עמותת "מסעדנים חזקים ביחד" הגישה הצעה למתווה יציאה. היום (שלישי) בשעה 14:00 תתקיים ישיבת קבינט הקורונה בה ידונו השרים על דרכי היציאה מהסגר, אז גם תעלה לדיון ההצעה להחזרת האיסוף העצמי מהמסעדות.
באיגוד המסעדות אומרים כי נעשתה עבודת מטה רחבה מול רוב שרי קבינט הקורונה במטרה להחזיר את הטייק אווי ולסיים, לדבריהם, "את האבסורד הפוגע באופן ישיר ב-3000 עסקים קטנים מאוד, שפועלים באויר הפתוח, ללא סכנת הדבקה".
בין טענותיהם המרכזיות של ארגוני המסעדנים: החלטת הממשלה שלא לאפשר טייק אווי במסעדות נתקבלה שלא משיקולים אפדימיולוגיים, ויש לתקן אותה מייד. בנוסף, תיקון ההחלטה יתן תקווה לאותם בעלי עסקים, רובם פריפריאליים, ששירות משלוחים אינו זמין ואינו כלכלי להם. מדובר על עסקים דוגמת דוכני פאלפל, פיצה, שווארמה, מיצים ועוד.
לדברי הפעילים, תיקון ההחלטה יחזיר לעבודה למעלה מ-20,000 עובדים בתעשיית המסעדות וימנע קריסה כלכלית של רבים מהם. חלק מהם אף דורשים כי בנוסף לפתיחת העסקים לאיסוף עצמי, יש לאפשר גם הושבה של עד עשרה אנשים בשטח החיצוני.
לפי המתווה המוצע, "המחזיק או המפעיל של המקום יקפיד ככל האפשר על שמירת מרחק של 2 מטרים לפחות לרבות בתורים. לשם כך, יסמן מקומות לעמידה באזור הקופות הרושמות ובאזור שבו יש תור, ויציב במקום בולט לעין שילוט לעניין שמירה על מרחק וחובת עטיית מסכה. המחזיק או המפעיל של המקום ימנע, ככל האפשר, צפיפות של אנשים במקום אחד ולצורך כך בכל עסק תהיה הפרדה בין עמדת ההזמנה לעמדת איסוף המזון כך שלמעשה יהיו שתי עמדות בכל בית עסק או דוכן אוכל, שגודלו מעל 25 מ״ר. בנוסף, בדלפק העסק תימצא מחיצה למניעת העברת רסס בין המוכר ללקוח.
שי ברמן אמר לישראל היום": "אני חושב שהממשלה צרכה להבין שהחלטה זו, שאין לה בסיס אפידיומלוגי או בסיס אחר, בסופו של דבר, הציבור לא יקשיב לה. לכן, עדיף שהיא תתקן את הטעות דקה לפני שהציבור מתחיל להפר את החוק ונהיה עבריין בעל כורחו".
לשאלה כמה עסקים להערכתו, למרות ההנחיות, הציעו שירותי טייק אווי ונקנסו, ענה ברמן: "איסור על טייק אווי הוא כל עוד לא לוקחים מדלפק העסק. משלוח יכול להיות לא רק לבית העסק אלא לרחוב והפירצה הזו היא משהו שחלק מהעסקים השתמשו בה ומכרו בצורה הזו אבל זה חלק קטן. בסוף זה קשה להתנהל בצורה הזו וזה מייצר אבסורד".
"יש כל מיני טכניקות שפיתחנו כמו מיקרופון שמכריז במרחק או באמצעות שיחת טלפון שאדם, לפיה אדם עומד 3-4 מטר מהמקום ומזמין ומוציאים לו את המנה. זו פארסה וזו בדיחה. צריך להפסיק את זה ולאפשר לקחת מהדלפק אוכל. מדובר בעסקים שנמצאם באוויר הפתוח ואין שום בסיס אפידימיולוגי למעט זה שזו החלטה פוליטית ואין פה משהו אחר".
לגבי אובדן ההכנסות בטייק אווי בתקופה זו אומר ברמן כי "עסקים שעובדים רק בטייק אווי ולא במשלוחים מייצרים מחזור של 5 מיליארד שקלים בשנה. הטייק אווי יוסיף עוד 400 מיליון שקלים בחודש". לשאלת סיכוי קיום הטייק אווי אמר ברמן "אני מרגיש שיש סיכוי שיוחלט לאפשר את זה כי נתוני ההדדקה יורדים. אתנול שוחחנו עם סגן שר הבריאות , יואב קיש שחושב שבנתונים הקיימים, יהיה אפשר להחזיר את הטייק אווי במקדם הדבקה של 0.8 ופחות מ 2000 נדבקים ביום . אנחנו מקווים שזה יקרה עכשיו ולא ימתינו עם זה".
השף חיים כהן הוסיף: "אנו זועקים את קול שברם של העסקים הקטנים מאוד. לא מדובר על מסעדות ענק בעלות מערך משלוחים או מחזור שמצדיק הוצאות נוספות על כל מנה. אלו עסקים שמוכרים מנות במחיר שבין 14 שקלים ל-50 שקלים גג. לא יעלה על הדעת שלא יוכלו לחזור לפעול במיידי ולהציל 20,000 עובדים מעתיד וודאי של אובדן פרנסה וחיים על חשבון המדינה. אנו דורשים לסיים את המחדל לאלתר".
תומר מור מנכ״ל "מסעדנים חזקים ביחד" המייצגת את המסעדנים, בעלי בתי הקפה והברים בישראל התייחס לועדה שמתכנסת היום ואמר: "אנו מתנגדים בתוקף לתאריך הפתיחה המיועד של הענף בסוף חודש נובמבר בתחילת החורף אשר עשוי להאיץ את קריסת מאות מסעדות נוספות. כל יום שעובר זהו חוב אבוד והממשלה חייבת להבין זאת. אני פוגש עשרות מסעדנים ושפים בכל יום שמביעים כעס גדול על המצב, על החלטות הממשלה ומשתוקקים לשינוי.אנו מאמינים כי תוך דיאלוג עם גורמי הממשל ומקבלי ההחלטות יש לפתוח בתקופה הקרובה את המסעדות לטייק אווי וישיבה בחוץ, כמובן הכל במגבלות הריחוק החברתי. חשיבות תעשיית המסעדנות למשק היא אדירה ולמעלה מ- 150,000 עובדים של התעשייה משתוקקים לשוב ולחזור למעגל העבודה".
