צילום וסטיילינג: לירון אלמוג
אני לא צריכה את ראש השנה על מנת להיזכר עד כמה אני אוהבת את הנוזל הסמיך, הענברי והמתוק הזה. אני, כמו פו הדוב, אוכלת דבש בכל ימות השנה. עם השנים, ובזכות מועצת הדבש והדבוראים החלוציים שלנו, למדתי להכיר ולהעריך דבש איכותי, זני ומקומי. השכלתי לחפש דווקא את זה המגובש והגרגירי שאינו בהכרח שקוף, ושדקויות טעמו מודגשות.
אני חסידת השימוש בדבש משובח כמזור מן הטבע להצטננות עונתית ולמיחושים בגרון, וגם משתגעת אחר העומק שהוא מעניק לשוקולד מריר בעוגות, בגנאשים ובקרמים. אך בעיקר, אני חובבת מושבעת של עוגות דבש. ועתה, בראשית השנה, זוהי ללא ספק שעתן, עכשיו הן הכוכבות. דוחקות הצידה את קראנץ׳ השוקולד, האהובה מכל.
הפעם, כשאני משוועת ומייחלת לשנה טובה באמת, רגועה ומיטיבה - החלטתי פשוט לאפות מתוקים. אולי בכך תתגשם הברכה המסורתית: שנה טובה ומתוקה.
עוגת דבש, תפוחים ולימון
רשימת החומרים ל־2 עוגות אינגליש קייק או לעוגה מלבנית בגודל 20x30
√ ¾ כוס מים רותחים
√ 1 תיון רגיל
√ 1 כפית גדושה קפה נמס
√ קורט קינמון
√ קורט אבקת ג'ינג'ר
√ קורט אגוז מוסקט טחון
√ קורט ציפורן טחון
√ קורט אבקת וניל משובחת
√ 2 ביצים
√ ¾ כוס שמן
√ 1 כוס סוכר דמררה
√ 2 ו־½ כוסות קמח תופח
√ 1 כפית סודה לשתייה
לשטרויזל
√ 75 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
√ 2 כפות טחינה גולמית
√ ½ כוס סוכר דמררה
√ 1 כוס קמח תופח
√ גרידה מ־1 לימון
אופן ההכנה
1. בקערה מערבבים קמח, אבקת אפייה, מלח, שקדים טחונים, קינמון, ½ כוס סוכר ודבש לתערובת אחידה.
2. בקערת המיקסר, בעזרת וו מטרפה, מקציפים את הביצים עם ½ כוס הסוכר שנותרה, למשך 3-2 דקות, עד לקבלת תערובת מעט תפוחה.
3. מוסיפים לתערובת הביצים את השמן, הווניל והיוגורט, וממשיכים לטרוף עוד כדקה.
4. מאחדים את תערובת הביצים והשמן עם תערובת היבשים, ומערבבים עד לקבלת מרקם אחיד.
5. שומרים בצד חופן נדיב של תפוחים, ואת השאר מערבבים בעדינות לתוך הבלילה.
6. מעבירים את הבלילה לתבנית משומנת. מפזרים מעל הבלילה את יתרת התפוחים, ועליהם סוכר דמררה ואת השקדים הפרוסים.
7. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) במשך כ־45 דקות, עד שקיסם שננעץ במרכז העוגה יוצא עטוף בפירורים לחים.
8. מצננים מעט, מקשטים באבקת סוכר ומגישים.
עוגיות סנדוויץ' דבש וריבת תפוז
רשימת החומרים לכ־20 עוגיות (תלוי בגודל)
√ 115 גרם חמאה בטמפרטורת החדר, חתוכה לקוביות
√ ¾ כוס סוכר חום דחוס
√ ½ כוס דבש
√ 1 חלמון
√ 2 ו־1/4 כוסות קמח
√ 1 כפית סודה לשתייה
√ ½ כפית ג'ינג'ר יבש טחון
√ 1 כפית קינמון טחון
√ קורט מלח
למילוי
√ ½ צנצנת ריבת תפוזים משובחת(תפוזים וג'ינג'ר אף מומלץ יותר)
לציפוי
√ אבקת אפייה
אופן ההכנה
1. בקערת המיקסר, בעזרת וו גיטרה, מערבלים חמאה וסוכר חום לקרם חלק.
2. מוסיפים דבש וחלמון וממשיכים לעבד לקרם חלק ובהיר.
3. מוסיפים קמח, סודה לשתייה ותבלינים.
4. מערבלים בעדינות רק עד שנוצר בצק.
5. אוספים את הבצק לכדי דיסק שטוח, עוטפים ומקררים למשך 30 דקות.
6. מקמחים קלות משטח עבודה ומערוך, ומרדדים חצי מכמות הבצק ליריעה בעובי ½ ס"מ.
7. מדי פעם מקמחים שוב את המשטח ואת המערוך.
8. קורצים עיגולים בקוטר 4-3 ס"מ ומסדרים על תבניות אפייה מרופדות בנייר אפייה.
9. ממחצית העוגיות קורצים עיגול קטן נוסף במרכז. מומלץ להשתמש בקצהו של צנטר זילוף חלק או בקורצן עוגיות עגול קטנטן.
10. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) במשך כ־10 דקות, עד שהעוגיות מזהיבות אך לא משחימות, ואז מצננים.
11. מניחים על כל עוגייה שטוחה ½ כפית ריבה, מניחים מעל עוגייה עם "חלון", ומהדקים לעוגיות סנדוויץ'.
12. לפני ההגשה מפדרים באבקת סוכר.
עוגת דבש עם שטרויזל טחינה ולימון
רשימת החומרים ל־2 עוגות אינגליש קייק או לעוגה מלבנית בגודל 20x30
√ ¾ כוס מים רותחים
√ 1 תיון רגיל
√ 1 כפית גדושה קפה נמס
√ קורט קינמון
√ קורט אבקת ג'ינג'ר
√ קורט אגוז מוסקט טחון
√ קורט ציפורן טחון
√ קורט אבקת וניל משובחת
√ 2 ביצים
√ ¾ כוס שמן
√ 1 כוס סוכר דמררה
√ 2 ו־½ כוסות קמח תופח
√ 1 כפית סודה לשתייה
לשטרויזל
√ 75 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
√ 2 כפות טחינה גולמית
√ ½ כוס סוכר דמררה
√ 1 כוס קמח תופח
√ גרידה מ־1 לימון
אופן ההכנה
1. לשטרויזל: במעבד מזון טוחנים בפולסים את כל המרכיבים עד לקבלת תערובת פירורית. שומרים במקרר.
2. לעוגה: מוסיפים למים הרותחים תה, קפה ותבלינים ומשרים במשך 5 דקות. מסננים את התיון.
3. במיקסר עם וו גיטרה מערבלים את כל מרכיבי העוגה עם המים המתובלים, עד שמתקבלת בלילה אחידה. מערבבים פנימה בעדינות את קוביות התפוחים.
4. משמנים את התבנית (או התבניות) ויוצקים את הבלילה שווה בשווה. מפזרים כמות נדיבה של פירורי בצק.
5. אופים בתנור בחום נמוך (160 מעלות) במשך כ־45, עד שקיסם שננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.
