פסטיבל החלה הראשון בישראל יוצא לדרך

שלושה ימים של תרבות, קולינריה וזהות יהודית • תערוכת אמנות, סיורי מאפיות ברחבי הארץ, פופ־אפ טעים ופעילויות לכל המשפחה

חלה על מקל. צילום: מיכל הרבסטמן

FOODISH - אגף הקולינריה של 'אנו - מוזיאון העם היהודי' - משיק לראשונה את פסטיבל החלה: חגיגה רב־חושית המוקדשת למאפה שהוא הרבה מעבר ללחם. במשך שלושה ימים, בין התאריכים 15–13 בנובמבר, יתקיימו במוזיאון ובמוקדים נוספים ברחבי הארץ שלל אירועי תרבות, אמנות וקולינריה: תערוכות, סיורים, טעימות, פופ־אפים ופעילויות לכל המשפחה -  כולם סביב החלה על צורותיה, טעמיה ומשמעויותיה.

עבודתו של קובי גולן, אחותי כלה, צילום: טל ברנד

חלה – מאפה אחד, סיפור של עם שלם

החלה, בצורתה הקלועה והמוכרת, נולדה באירופה של ימי הביניים בהשראת לחמי חג מקומיים. הקהילות היהודיות אימצו את הצורה והעניקו לה משמעות רוחנית של שפע, קדושה וקהילתיות. עם נדידתן ברחבי העולם, נוספו לחלה גרסאות שונות - מתוקות או מלוחות, עגולות או ארוכות, עם שומשום, פרג או צימוקים - והיא נותרה מוקד מרכזי לשולחן השבת והחג.

למרות מעמדה הבולט במסורת, זהו הפסטיבל התרבותי־קולינרי הראשון בעולם המוקדש כולו לחלה. הפסטיבל, בחסות רולדין, מבקש לחגוג את הסמל היהודי־קולינרי הזה המחבר בין דורות, קהילות ויבשות.

סיורי מאפיות, צילום: זיו עמר

אירועי הפסטיבל הבולטים

"הפרשת חלה" – תערוכת אמנות קבוצתית

14/11-26/12 | אנו - מוזיאון העם היהודי
אוצר: ד"ר גיא מורג־צפלביץ' | מפיקה: קרן שפילשר

תערוכה רחבת היקף הבוחנת את מקומה של החלה בתרבות הישראלית והיהודית, בהשתתפות עשרות אמניות ואמנים. בין המשתתפים: נעמי אבליוביץ', ורד אהרונוביץ', לילך בר עמי, איה טלשיר, דנה גור־קרן, קרן שפילשר ועוד.

הכניסה כלולה במחיר כניסה למוזיאון (54 שקלים).

 סיורי מאפיות ברחבי הארץ

סיורי קולינריה חווייתיים בהובלת יוצרים מובילים:

תל אביב עם דוד קישקה (14/11) - בין פלורנטין ליפו, טעימות חלות, גבינות, שמן זית ודבש.

ירושלים עם דנה חפצדי (14/11) - בין סמטאות מחנה יהודה ומאפיות ירושלמיות עתיקות, כולל טקס הפרשת חלה.

חיפה עם שירי ויצנר (14/11) - סיור בין מאפיות העיר התחתית בעקבות ניחוחות וסיפורי חלה.

בני ברק עם חיליק רוזנברג (13/11) - חוויה לילית של תרבות ואוכל חרדי, כולל טעימות חמין, כבד קצוץ והפרשת חלה.

סיור בעוטף עזה עם דפי קרמר (13/11) - מפגשים עם אופים ויוצרים מהאזור, טעימות וסיפורים של חוסן וצמיחה.

סיור מאחורי הקלעים במאפיית רולדין (13/11) - סדנת אפיית חלות במפעל המיתולוגי בקדימה־צורן.

חלות במפעל רולדין,

פופ־אפ “חלה על מקל”

13–14 בנובמבר | רביעיית פלורנטין
חלה מתוקה על שיפוד בארבע גרסאות מפתות בהשראת מטבחים מהעולם – החל מ“הדודה מאמריקה” (שוקולד מריר, חמאת בוטנים ואוריאו) ועד “החלה היוונית שלי” (מלבי, קוקוס ופטל). מחיר: 18 שקלים.

כל ההכנסות יוקדשו לפרויקטים של תרפיה באוכל לתושבי ת"א-יפו שפונו מבתיהם.

“מי אכל את החלה?” - משחק בלשי לכל המשפחה

14–15 בנובמבר | אנו - מוזיאון העם היהודי
משחק חווייתי במוזיאון לגילאי 7–11, במסגרתו יוצאים הילדים למסע בעקבות חלה גנובה. המשתתפים יקבלו ערכה מיוחדת, והזוכים יקבלו מתנה מתוקה הביתה.

 פיקניק חלה קהילתי על גדות הירקון

13/11 | פארק הירקון, רח’ קוסובסקי 56 | הכניסה חופשית
סדנאות אפייה לילדים, מתחם משחקים של פעם ומוזיקה חיה באווירה שבתית קלילה.

חלה במפעל רולדין,

אות 'חלת הזהב' של FOODISH

בטקס הפתיחה יוענק לראשונה אות 'חלת הזהב' – הוקרה ליצירה תרבותית, חברתית או אמנותית סביב החלה. השנה יקבלו את האות מאפיית אבולעפיה, מאפיית "ילדודס", האמנית אלישבע ריוח, אומן החלות הבינלאומי עידן חבסוב (@challahprince), וכן שלושת המיזמים האזרחיים: "החמ"ל של ענבל", "שישניצל" ו"חבורת השניצל" - על פעילותם למען לוחמי צה"ל.

כל האירועים יתרחשו בין 13 ל-15 בנובמבר 2025
אנו - מוזיאון העם היהודי, רח' קלאוזנר 15, קמפוס אוניברסיטת תל אביב (כניסה להולכי רגל משער 2)
לפרטים נוספים והרשמה: FOODISH – אתר הפסטיבל

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר