סביר להניח שאם נסעתם לכיוון "עוטף עזה" מאז השבעה באוקטובר, הגעתם לאחד מאתרי ההנצחה - אם זה החניון של פסטיבל הנובה ברעים או לאחת המיגוניות שנמצאות לאורך כביש 232, בעיקר כדי להזדהות עם הכאב ועם תושבי המקום, ולראות במו עיניכם, את מה שהלב מסרב לעכל.
אבל בין הכרמים, הקיבוצים השקטים והמושבים שחוזרים אט-אט לחיים - צומחים גם מקומות אוכל חדשים שמספרים סיפור של תקומה.
רק בשנה האחרונה נפתחו כאן עגלות קפה מקסימות, פוד טראקס יחודיים ויקבי בוטיק ששווה להכיר. מאחורי כל מקום עומדים אנשים שבחרו לחזור, לבנות מחדש ולחזק.
יצאנו לטעום מקרוב את הטעמים החדשים של העוטף, וחזרנו עם המלצות שכדאי לשמור.
מורקפה, עלומים
"החיים שבו למסלולם עם צלקות"
התחלנו עם קפה. כי איך אפשר שלא? הגענו למרכז חצר הראשונים של קיבוץ עלומים - שם, באמצע גינה ירוקה ופסטורלית, נמצאת עגלת הקפה המתוקה של מור אורנר - "מורקפה".
מור, שנולדה בקיבוץ, אומנם למדה קונדיטוריה ב"אסטלה", אבל לא תכננה להפוך את התחביב למקצוע. ב-8 באוקטובר היא פונתה יחד עם בעלה וארבעת ילדיה לנתניה, וברגע שחזרה, החליטה שהיא רוצה לייצר מקום שיחבר בין אנשים. מה שהתחיל כפרויקט הרצה, הפך למקום המפגש של תושבי האזור, וכמובן גם של הקהל הרחב שמוזמן להתחיל את הסופ"ש עם המאפים הנפלאים שלה, ויש לציין שיש מגוון לא קטן.
אנשי המתוקים ימצאו פה שלושה סוגי טארטלטים - לימון פטיסייר, שוקולד דובאי או שוקולד רגיל. מגה פחזנית בטעמי קפה, קרמל ופקאן או פיסטוק ופטל, ופבלובה גבינה ופירות מושקעת.
מילה שלנו: אל תפספסו את הביס הנהדר של הסינבון, או את ההזדמנות לגלות מה היא מחביאה בתוך כדורי השוקולד שלה - שכבר קיבלו את הכינוי "כדורי הרגעה".
בגזרה המלוחה יש קלאסיקות כמו קרואסון פרעצל סלמון, חלת בריוש עם סלט ביצים או כריך אנטיפסטי טבעוני עשיר בירקות. אנחנו ממש אהבנו את הפרעצל סלק וקממבר, שגם זכה בתואר המנה הפוטוגנית ביותר.
את הכל מור מכינה במקום, עם כוונה ברורה לעשות טוב לתושבים. "החלטנו לחזור כי זה הבית, ורצינו שיהיה לאנשים פה כמה שיותר טוב", היא אומרת, "זה עדיין מאבק, החיים שבו למסלולם עם צלקות".
"מור קפה"
חצר הראשונים קיבוץ עלומים
פתוח בימים חמישי ושישי 8:30-13:30
מור 054-7792646
כשר
משק דובקין, תקומה
המשכנו לכרמים המרהיבים של משפחת דובקין, הנמצאים במושב תקומה. שם תמצאו את הפוד טראק של דביר - שמצליח לשלב בין קולינריה איכותית, וייבים של בר עם מוזיקה טובה, והכל באוויר הפתוח.
דביר הוא דור רביעי במושב, סבא וסבתא שלו היו מהמקימים, והוא ממשיך את המסורת המשפחתית של עבודה עם בשר ודגים. מגיל צעיר הוא לקח חלק במפעל שלהם - "האחים דובקין", שהעסיק לא מעט עובדים תושבי המקום, והוא גם זה שהקים ופיתח את הקצבייה שלהם.כאשר המפעל נסגר בשבעה באוקטובר, דביר נאלץ להמציא את עצמו מחדש, וכך נולד הרעיון למיט-טראק (פוד טראק בשרי).
התפריט כולל את כל חומרי הגלם האיכותיים מהקצביה והמפעל המשפחתי, וגם את הירקות והפירות הטריים מגידולי חקלאי המושב - FARM TO TABLE זה כאן.
בתפריט תמצאו חלה טרייה במילוי אסאדו עסיסי שעבר בישול ארוך עם רוטב צ'ימיצ'ורי ופלפל חריף. את אותה מנה אפשר לקבל גם מפורקת בצלחת. יש את המבורגר הבית (220 גרם) עם נגיעה ייחודית של המקום, שניצל - שגם הוא מגיע בחלה עם מטבוחה ביתית, או בצלחת עם צ'יפס, ויש כמובן עראייס, שללא ספק הייתה המנה האהובה בשולחן - 3 רבעי פיתה קלויה על הגריל, במילוי בשר טחון וירק מתובל עם טחינה ירוקה וחמוצים. לתוספת רעננות לשולחן יש גם סלט שוק צבעוני וטרי עם ירקות עונתיים מהמושב.
הבשר העסיסי שידרג כל מנה, והשירות האישי הוסיף לאווירה החמה המורגשת פה. יחד עם מבחר דרינקים מרשים - החל מקוקטיילים טובים, יינות ובירות קרות תוצרת העוטף - קיבלנו אופציה מושלמת לתחילת הסופ"ש.
משק דובקין - מושב תקומה
פתוח בימי חמישי 18:00-00:00
דביר 054-6480520
ניתן להזמין את המקום גם לאירועים פרטיים וקבוצות – בתיאום מראש.
כשר
יקב פאוקר, ניר עוז
"אנחנו פה כדי להבהיר את התקומה ולהחזיר את החיות לניר עוז"
התחנה הבאה הייתה ניר עוז. בשבת השחורה נרצחו פה מעל ל-40 חברי קיבוץ. אחד מהם היה גדעון פאוקר. פאוקר, שהיה איש אדמה כל חייו, החליט לקראת הפנסיה להגשים חלום והתחיל להכין יין. יחד עם עוד שלושה שותפים: יורם מצגר ז"ל, חיים פרי ז"ל וגדי מוזס (כולם נחטפו), הכינו כ-1000 בקבוקים בשנה - אותם חילקו לחברים או שתו להנאתם.
לאחר האסון הגדול, הכרם נותר יתום, אך לא לזמן רב. לאחר כמה שבועות - ילדיו החליטו שהם רוצים לשמר את מורשת האדמה, ולהנציח את אביהם בעזרת היין שכל כך אהב. מי שלקח על עצמו את המשימה יותר מכל, הוא הנכד גל, שמאז שנכנס לטפל בכרם, הבין שמצא את מקומו.
יחד עם חיזוק מאנשי יין מנוסים כמו מאירם הראל, היינן של יקבי אמפורה, וד״ר אלישבע דרורי, המייסד והיינן של יקב גבעות - הצליחו לשקם את הכרם, ובאביב 2024 הקימו את ״יקב פאוקר״ לזכרו של הסבא האהוב.
מול הנוף של שדות הנגב המערבי, טעמנו את היין האדום - בלנד בורדולזי נהדר המורכב מארבעה זני ענבים: קברנה סובניון, מרלו, קברנה פרנק ופטי ורדו. לאחר מכן את היין הלבן - סובניון בלאן יבש שמשתלב נהדר עם השמש הקיצית, והמנצח שלנו - הרוזה, שהטעם הייחודי שלו נשאר איתנו עד עכשיו.
אם קשה לכם לבחור - יש את האופציה של טעימות יין, ותמיד מומלץ להוסיף לחגיגה פלטת גבינות, שגם היא תוצרת העוטף, ומגיעה מקיבוץ בארי.
פלטת גבינות - 50 שקלים, יין אדום 150 שקלים, יין לבן או רוזה 95 שקלים, טעימות יין - 65 שקלים.
"אנחנו פה כדי להבהיר את התקומה ושהסיפור יגיע לכל אדם", מספרים ילדיו, "רוצים להחזיר את החיות לניר עוז".
יקב פאוקר
קיבוץ ניר עוז
פתוח בימי שישי: 10:30-14:30
קבוצות פרטיות יכולות לתאם הגעה מראש
עירית 054-7916911
ארוחת שף אצל חגי בלעיש, ניר משה
לקינוח הגענו לניר משה, פה זכינו להכיר את חגי בלעיש. בלעיש מתעקש לקרוא לעצמו טבח (למרות שכל ביס הוכיח שהוא הרבה יותר מזה). לאחר שניהל את המטבחים של המסעדות OPA ונאיפה בת"א, החליט להגשים חלום ולהקים בית בצפון הנגב. כיום יש לו קייטרינג טבעוני, ובין לבין הוא מארח ארוחות שף בחצר ביתו.
כשהגענו, השולחן היפיפה כבר היה מקושט בלחם מקמח מלא של טחנת הקמח "הארץ" בכוכב מיכאל, לצד דיפ סלרי עם גרידת לימון, חמאה חומה מוקפצת מתובלת במיורן, ריבת תות בתיבול זוטא לבנה ופלפל שחור, וגם פלפלים חריפים מהגינה. למרות שלא הצלחנו להפסיק לאכול, נאצלנו לשמור מקום למנות שעוד יבואו.
המשכנו עם ליצ'י טרי ממולא בסלט של ג'ינג'ר ולמון גראס, ברוטב קלמנטינות כבושות וקמבוצ'ה עם רוזמרין וגרידת כפיר ליים מעל. מיד לאחר מכן - פאקוס וחרוש מהגינה, עם חלב שקדים טרי (שחגי הכין בעצמו) מתובל בערק, גרניטה של פאקוס ושלושה סוגי נענע.
המנה השלישית שיצאה: סשימי פרידה, שהוגש עם סלט מלון וטרגון מקסיקני מעושן במרווה, קונסומה מלון וטימין, ושמן עלי פלפל אנגלי, ולמנה העיקרית - פתיתים שהכין בעבודת יד מבושלים עם עלי גפן, לצד לברק צרוב ומיץ ענבי בוסר.
את כל הטוב הזה תיבלנו ביין לבן טבעי מבעבע של יקב רוזה – פט נט ברברה, שהשתלב נהדר עם כל מנה. מה שהורגש יותר מהכל – זו ההתאמה המושלמת למזג האוויר החם, עם תפריט קריר ורענן מלא יצירתיות.
חגי בלעיש - ארוחה על הדק - מושב ניר משה
תאריכים לארוחות באוגוסט: 7/8, 21/8
ניתן גם לתאם אירועים פרטיים
חגי 054-4269051
כשר ללא תעודה (אם מגיעה קבוצה שחשובה לה תעודה - יש אפשרות לאירוע בהשגחה של חתם סופר)
דפקא סמאש בורגר, קיבוץ ארז
"מקום שמראה חוסן וחיים בתוך כל מה שקורה פה"
אם אתם מחפשים חוויה ניו יורקית – כנראה שתמצאו אותה דווקא בקיבוץ ארז. שיר בר, שנולד וגדל בקיבוץ, חזר מארה"ב בפברואר האחרון בעקבות המלחמה, הוא הגיע לקיבוץ ריק והרגיש שהוא צריך לעשות משהו - "ולא לחכות שמשהו יקרה". ככה נולד הרעיון לפוד טראק - "דפקא סמאש בורגר", שמבחינתו "לא היה חלום ישן, אלא צו השעה".
התפריט כולל גם אפשרויות צמחוניות וטבעוניות (יש אפילו צ'דר טבעוני), ללא גלוטן, צ'וריסו בלחמניה, ואת המנה הקלאסית של הסמאש בורגר שמגיעה כסינגל, דאבל או טריפל. כל המנות מוגשות עם צ'יפס ורטבים, וכמובן שיש בירה קרה ליד, להשלמת האווירה.
לדבריו, השבתות שמלאות בתיירים מכל הארץ מזכירות לו כל פעם מחדש למה הוא עשה את זה - "זה מקום שמראה חוסן וחיים בתוך כל מה שקורה פה".
דפקא
קיבוץ ארז
רביעי - חמישי: 18:00-23:00
שבת: 14:00-20:00
שיר 050-5705497