מחלוקת פרצה בצרפת סביב ייצור גבינת קונטה. האקולוג והפעיל פייר ריגו קרא להחרמת הקונטה, בטענה להשפעתה המזיקה על הסביבה ורווחת בעלי החיים. בהופעה אחרונה ברדיו France Inter, ריגו מתח ביקורת על ייצור גבינת קונטה, וקרא לצרכנים לשקול מחדש את צריכתם בשל ההשלכות האקולוגיות: "אם זה רע אקולוגית, נורא אפילו לבעלי החיים, האם התענוג הקטן שלנו בפרוסת גבינה עולה על כל זה?", הוא שאל, על פי דיווח של 20 Minutes.
הוא טען כי שיטות החקלאות האינטנסיבית הקשורות לייצור קונטה גורמות נזק סביבתי, במיוחד לנהרות באזורי ז'ורה, דו ואין. החלב המשמש לייצור קונטה מגיע בעיקר מפרות מגזע מונבליארד, שלטענת ריגו מגודלות באופן אינטנסיבי ברמות ז'ורה. לטענתו, חקלאות אינטנסיבית זו מובילה לכמויות מופרזות של חנקן וזרחן מהפרשות הפרות המרוויות את הקרקע ומזהמות את מקורות המים.
"היסודות האלה שנמצאים בגללי הבקר מגיעים למים בכמויות גדולות", הסביר ריגו, מצביע על נזקים סביבתיים כמו פריחת אצות, תמותת דגים וירידה במגוון הביולוגי במים. הצהרותיו נתקלו בתגובת נגד ברשתות החברתיות, שם האשטאגים כמו TouchePasAMonComté# ("אל תיגע בקונטה שלי") ו-TouchePasAuComté# הפכו לפופולריים כאשר אנשים התגייסו להגנת הגבינה.
יצרנים מקומיים ופקידים הגנו בתוקף על הגבינה, תוך הדגשת חשיבותה למורשת ולכלכלת האזור. "קונטה היא טעם, סידן, חלבונים... ואפס אשמה. ידע מקצועי, מגדלים מחויבים, ענף למופת. לאסור אותה? זה כמו לאסור שקיעות. בואו נהיה רציניים!" הצהירה הרשות האזורית בז'ורה ברשתות החברתיות. היצרנים טוענים כי גבינת קונטה היא סמל לגאווה אזורית וכי ייצורה תומך בחקלאים מקומיים המחויבים לשיטות מסורתיות.
יצרני החלב הביעו תסכול מדבריו של ריגו: "אני מזמין אותו, כמובן, לבוא לבקר בחווה", אמר סמואל פרטרו, חקלאי מקומי, על פי BFMTV. פרטרו הביע צער על מה שהוא רואה כרצון "לעשות באזז" בנושא במקום לקיים דיאלוג בונה.
Les écologistes veulent interdire... le Comté, ce fabuleux fromage qui date du Moyen-âge : qu'est-ce qu'ils ne voudront pas interdire, ces emmerdeurs de vie simple, pour nous emmerder avec leurs critères débiles ! pic.twitter.com/XWFt4BQaii
— Gilbert Collard (@GilbertCollard) May 10, 2025
תעשיית הקונטה מצביעה על מאמצים שנעשו בשנים האחרונות לטיפול בחששות הסביבתיים. בשנת 2021, ענף הקונטה זכה להכרה מצד WWF וגרינפיס על פעולותיו למען הסביבה, על פי BFMTV. היצרנים טוענים כי הם יישמו שיטות שמטרתן להפחית את טביעת הרגל האקולוגית של ייצור הגבינה תוך שמירה על האיכות והמסורת שקונטה מייצגת.
למרות מאמצים אלה, ריגו נשאר איתן בעמדתו. הוא טוען שהבעיות טבועות בהיקף ובשיטות הייצור: "גבינה וחלב גורמים לבעלי חיים לסבול בדיוק כמו בשר, אם לא יותר", הוא טען, כפי שדווח על ידי France Info. הוא הדגיש שפרות מסיימות את חייהן באופן שיטתי בבית המטבחיים והצביע על השימוש ברנט, חומר מקריש חלב המופק מרירית הקיבה של מעלי גירה צעירים, בייצור גבינה.
מנהיגת מפלגת הירוקים הצרפתית, מרין טונדלייה פרסמה תמונה של עצמה נהנית מפרוסת גבינת קונטה, איתות לכך שגם במחנה הסביבתי הדעות חלוקות. משתמשי הרשתות החברתיות הביעו מגוון דעות, כאשר חלקם מבקרים את הקריאה לחרם כקיצונית: "לאסור קונטה? התקפה אבסורדית על המורשת הגסטרונומית שלנו", הגיב גולש באתר X (לשעבר טוויטר).
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו