משבר עולמי: חובבי מאצ'ה - יש לנו חדשות רעות בשבילכם

בכלי תקשורת מעבר לים מדווחים בימים האחרונים במחסור חמור, שאינו הולך להיפתר בקרוב, באבקת המאצ'ה הירקרקה והטרנדית - ממה הוא נובע? • ומה המצב כאן בישראל? בדקנו

מאצ'ה לאטה קר. צילום: Getty Images

חובבי מאצ'ה ברחבי העולם קיבלו לאחרונה חדשות מבהילות: יפן עומדת בפני מחסור חמור באבקת המאצ'ה הירקרקה והטרנדית. הסיבה? שינויי אקלים, גידול בביקוש עולמי והיפנים עצמם שלא מוכנים לשתף באספקה שלהם. נשמע כמו עלילה של נטפליקס? חכו, זה עוד נהיה מעניין יותר.

איך נוצר "הזהב הירוק"?

המשקה הירוק המפורסם מזוהה עם טקסי תה יפניים מסורתיים, אין ספור תמונות באינסטגרם ושייקים יוקרתיים ב-30 דולר, אבל גידול המאצ'ה הוא תהליך סיזיפי במיוחד: עלי תה נבחרים בקפידה, מוצלים משמש ישירה, נקטפים ביד, ומיובשים בתהליך מדויק להחריד. הבעיה? שינויי האקלים גרמו להקטנת היבול, וחלק מהחקלאים היפנים מתחילים לוותר על הגידול התובעני לטובת גידולים רווחיים יותר.

"מאצ'ה מיוצר מעלי טנצ'ה שגדלים בצל במשך כשלושה שבועות לפני הקציר", מסבירה מדענית המזון אמה בקט. "תהליך גידול הצל הזה מגביר את ייצור הכלורופיל, מעניק למאצ'ה את צבעו הירוק העז ומגביר את תכולת חומצות האמינו, במיוחד L-תיאנין התורמת לפרופיל הטעם הייחודי שלו ולהשפעות המרגיעות כביכול למרות תכולת הקפאין. בניגוד לתה ירוק רגיל, מאצ'ה כרוך בצריכת העלה כולו, טחון לאבקה דקה, מה שהופך אותו לחזק יותר מבחינת טעם ותכולה תזונתית".

הכנת משקה מאצ'ה, צילום: Getty Images

כשהעולם השתגע על מאצ'ה היפנים אמרו "לא תודה"
הביקוש למאצ'ה זינק משמעותית בשנים האחרונות, בעיקר בזכות המערב שגילה את יתרונותיו הבריאותיים והחליט להפוך אותו לסמל לייף סטייל. מותגים כמו סטארבקס הציפו את התפריטים במשקאות מבוססי מאצ'ה, ושפים מפורסמים שילבו אותו בגלידות, קינוחים ואפילו פסטה.

המעבר של מאצ'ה מאבן יסוד בטקס התה היפני המסורתי לתופעת בריאות עולמית הונע על ידי מספר גורמים. המראה המרשים של האבקה, אותו גוון ירוק בוהק שמתאים לאינסטגרם הפך אותה למושלמת לעידן הרשתות החברתיות. מעבר לאסתטיקה, המאצ'ה רכבה על גל העניין במזונות פונקציונליים, עם טענות ליתרונות בריאותיים הנעים בין שיפור הריכוז ועד יתרונות מטבוליים.

אבל בזמן שהמערב מאבד את הראש על המאצ'ה, היפנים עצמם שותים פחות ופחות ממנה. דור צעיר שמעדיף קפה ומשקאות אחרים הוביל לירידה בצריכה המקומית מה שהפך את החקלאים לזהירים יותר בהגדלת ההיצע.

טרנד עולמי ומאוד אינסטגרמי, צילום: Getty Images

נשאלת אם כן השאלה - אם יש כזה ביקוש למה יפן לא מגדילה ייצוא? כאן נכנסת לתמונה המסורת היפנית. החקלאים שם מקפידים על איכות חסרת פשרות ולא מוכנים לשלוח לעולם אבקה שהיא "פחות ממושלמת". בנוסף, חלק מהמאצ'ה האיכותית ביותר נשמרת לשוק המקומי מה שגורם למחסור עולמי במוצרים מהשורה הראשונה.

סערה בכוס מאצ'ה: מה גרם למשבר?

בעיות מזג אוויר: אזורי גידול התה ביפן נפגעו מדפוסי מזג אוויר לא יציבים, כאשר אוג'י (מחוז קיוטו) ונישיו (מחוז אָאִיצִ'י), שני אזורי הייצור המובילים של המאצ'ה חוו תנאים חמים ויבשים באופן חריג ולאחר מכן גשמים כבדים שפגעו ביבולים.

ביקוש מרקיע שחקים: הביקוש העולמי למאצ'ה עלה ביותר מ-200% בחמש השנים האחרונות בלבד על פי דוחות בתעשייה. זינוק זה עולה בהרבה על היכולת של אזורי גידול מסורתיים להרחיב את הייצור.

מחסור בכוח אדם: האוכלוסייה המזדקנת של יפן והעניין הפוחת בעבודה חקלאית בקרב הדור הצעיר ייצרו מחסור בכוח אדם בתעשיית המאצ'ה עתירת העבודה.

בעיות בקרת איכות: עם הזינוק בביקוש, יצרנים מחוץ ליפן ניסו למלא את הפער אך לעתים קרובות עם מוצרים נחותים שאינם עומדים בתקני מאצ'ה אותנטיים.

שיבושים מהמגפה: משבר הקורונה יצר אתגרים לוגיסטיים שממשיכים להשפיע על שרשראות אספקה גלובליות כולל במוצרים חקלאיים דוגמת מאצ'ה.

משמשת גם לאפייה, צילום: Getty Images

כיצד המחירים מושפעים ואיך העסקים והצרכנים מתמודדים עם המחסור
המחסור שלא במפתיע גרם למחירים להאמיר. מאצ'ה מדרגה טקסית פרימיום שנמכרה במחיר שנע בין 30 ל-40 דולר לכ-30 גרם, לפני הקורונה עכשיו באופן קבוע מגיעה ל-50-60 דולר, עם כמה זנים מיוחדים שמחירם מעל 100 דולר ל-30 גרם. גם מאצ'ה מדרגה קולינרית פחותה יותר, המשמשת לאפייה לדוגמא, ראתה עליות מחירים של 30-50% בשווקים המרכזיים.

כדי לפתור את המשבר, משרד החקלאות היפני מציע סובסידיות למגדלים כדי שיעדיפו לגדל את צמח הטנצ'ה, חומר הגלם של המאצ'ה. בניסיון להתמודד עם המחסור, בתי קפה ומסעדות נעשים יצירתיים. חלקם מגבילים את היצע המאצ'ה או מעלים מחירים, בעוד אחרים חוקרים חלופות כמו הוֹג'יצָ'ה (ביפנית: ほうじ茶, "תה מטוגן" - תה ירוק קלוי) או מערבבים מאצ'ה עם מרכיבים אחרים כדי ל"מתוח" את האספקה. מומחים ממליצים לנסות תה ירוק יפני איכותי אחר כמו סֵנצָ'ה (חליטת תה - ביפנית: 煎茶) או גיוֹקוּרוֹ (ביפנית: 玉露, "טל- אבן חן") שניהם סוגים של תה ירוק המציעים יתרונות בריאותיים דומים ללא אילוצי האספקה הקיצוניים.

האם נמשיך לשתות מאצ'ה קר בקיץ הקרוב?, צילום: Getty Images

מה זה אומר עבור הצרכנים בעולם והאם צפויה הקלה באופק?
כמו תמיד, כשיש ביקוש גבוה והיצע נמוך המחירים מזנקים. מותגים גדולים כבר מאותתים על עליות מחירים קרובות, וסוחרים ברחבי העולם מתחילים לאגור מאצ'ה כאילו זה מטבע קריפטו בשיאו. כעת נשאלת השאלה האם זה הסוף של טרנד המאצ'ה או רק משבר זמני והאם גם אנחנו בישראל חווים את המשבר?

נכון לעכשיו מומחים לא רואים את המצב משתפר בקרוב. "לוקח שנים להקים מטעי תה חדשים המתאימים לייצור מאצ'ה באיכות גבוהה", מסביר המדען חקלאי ד"ר הירושי טנקה, "ואפילו עם אזורי גידול חדשים המתפתחים במקומות כמו סין, טאיוואן ואפילו קליפורניה, המאפיינים הייחודיים של מאצ'ה יפני נותרים קשים לשחזור". חלק מהמומחים בתעשייה חוזים שהמחסור עלול להימשך 3-5 שנים בזמן ששרשראות האספקה מתאימות את עצמן ושיטות ייצור חדשות מתפתחות.

     

הצגת פוסט זה באינסטגרם

           

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎the match‎‏ (@‏‎thematch.co‎‏)‎‏

ומה קורה בישראל?
גם בישראל המאצ’ה כבר מזמן אינה רק נחלתם של חובבי טרנדים, פודיס או חסידי וולנס, אך נראה כי בזמן שבעולם נלחצים מהמחסור המדווח והמורגש והמחירים מרקיעים שחקים נכון לעכשיו בארץ עוד מוקדם להיכנס לפאניקה והמחסור עדיין לא מורגש.

"זה אכן טרנד והביקוש הוא מטורף ורואים את זה גם בארץ", מאשרת לנו עדן סעדה (25), בעלת פלטפורמת התוכן The Match המוקדשת לתה וקולינריה, צלמת ולמחייתה גם בריסטה המכונה בחיבה "עדן של המאצ'ה" בשל האהבה שלה למאצ'ה אותה היא נהנית לחקור ולשתף ברשת, בסדנאות ובפופ אפים. "ממה שאני חווה ומרגישה בארץ גם כצרכנית וגם כמי שחוקרת את התחום, אני לא חושבת שמרגישים יותר מדי בחוסר בחומר הזה. זה אכן לא מוצר זול, אבל יש כמה חברות בארץ שמתעסקות עם זה ועושות עבודה מצוינת. מי שאוהב את זה ורוצה להשיג את זה, לא תהיה לו בעיה".

בינתיים זה מרגיע, אבל את חושבת שאולי זה רק עניין של זמן עד שזה יכה גם בנו?

"האמת שלא. לא רק שאני לא מרגישה בחוסר, לפחות לא כצרכנית בארץ, אלא להיפך. לדעתי אנחנו נמצאים לפני גל גדול של יותר ויותר אנשים שינסו לפרוץ את השוק הזה ולהביא עוד ייבואים של מאצ'ה וכמה שיותר סוגים. הכל מבורך, והאביב הקרב גם אמור לעזור עם בעיית המחסור כי הכל נקטף באביב".

"אנחנו לא חשים עדיין במחסור", מרגיע גם צ'ארלס פגין הזכיין בארץ של רשת התה הצרפתית פלה דה תה, המוכרת גם היא את אבקת המאצ'ה המבוקשת. "אני יכול להגיד לך כזכיין של הרשת, שאני יודע שבעולם באמת יש מחסור. בארץ כרגע אין מחסור וזה נובע בעיקר כנראה מזה שאנחנו רשת גדולה ויש לנו כוח קנייה משמעותי. אני לא יכול לדבר על אחרים, אבל אני כן יודע להגיד לך שהשוק 'מתוח'. יש הרבה יותר ביקוש מהיצע. בינתיים אצלנו הכל כרגיל, אבל כמו שאני רואה את זה, לדעתי בקרוב נראה את המאצ'ה מגיעה ממקומות אחרים מלבד יפן לדוגמה מסין וגם המחירים יעלו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר