"התהליך בעיצומו": האבוקדו והקפה בדרך להיעלם מהעולם

ולא רק הם: גם מייפל, בירה ופולי קקאו סובלים מנזקי ההתחממות הגלובלית שמביאים, בטווח הקרוב, לעליית מחירים, ובטווח הרחוק יותר למה שנראה כהיעלמות מוחלטת • שוחחנו עם מומחה שניסה להרגיע אותנו

כבר מתגעגעים. אבוקדו ופולי קפה, צילום: דודי וקנין, משה שי

במסגרת הכתבות הרבות שנכתבות ברחבי העולם אודות ההתחממות הגלובלית אנו נחשפים שוב ושוב ל"סכנה" מסוג אחר, העוסקת בהיעלמותם של חומרי גלם רבים שכיום, לפחות, נראים בסיסיים לגמרי אך קצת קשה לדמיין את החיים בלעדיהם.

גידולים רבים, כאמור, נמצאים בסכנת היעלמות או פגיעה ממשית בתוצרת ובכמותה בגלל שהצמחים לא מצליחים לעמוד בשינויי מזג האוויר שעוברים על כדור הארץ. בין היתר, אנחנו מדברים על פולי קקאו וקפה, עצי מייפל, אבוקדו ועוד.

שוקולד, גטי אימג'ס

חיפשנו מומחה שיעשו לנו סדר בדברים והגענו לפרופסור מנחם מושליון, מהמכון למדעי הצמח וגנטיקה בחקלאות באוניברסיטה העברית, על מנת שיסביר לנו אם מדובר בבהלה מיותרת או שמא עלינו להתחיל ולאגור שוקולדים ופולי קפה.

"המוצרים לא יעלמו לגמרי", הסביר, "אך הם יתמעטו בשוק כשבמקביל הביקוש שלהם יעלה. כך נחווה עליית מחירים מתמשכת עד כדי כך שאנשים רבים במדינות עולם שלישי או כאלו שאין להם כסף לא יצליחו להשיג או לקנות מוצרים כאלו".

לדבריו, "כל שינוי בחום פועל על הצמח. למשל, כשחם יותר הכביסה שלנו מתייבשת יותר מהר ואילו הצמח אוגר יותר מים ועושה פחות תהליכי פוטוסינתזה. לכן, הצמחים יפיקו רק 80% מהתפוקה שלהם כרגע. ירידה ל-80% ייצור תגיע במקביל לעובדה שיש בעולם יותר אוכלוסייה ויש יותר דרישה לאוכל איכותי. הסינים, לדוגמא, רוצים היום יותר בשר טרי ויותר חלב והדרישה לשוקולד, קקאו, בירה, קפה, מייפל, גדלה כל הזמן. כך תהיה עלייה מתמדת של המחירים ואנשים רבים לא יוכלו לקנות את המוצרים האלו".

התהליך בעיצומו

ההיעלמות הסופית של המוצר, אם תקרה, עוד רחוקה מלהתרחש בעתיד הקרוב, אך העלייה בביקוש במקביל לירידה בהיצע כבר לגמרי בעיצומה. "כבר היום יש מצב כזה", הסביר פרופסור מושליון. "מחיר הסחורות עולה כל הזמן. אתן לך דוגמה. בשנת 2008 היתה בצורת באירופה, ארה"ב ואוסטרליה ומחיר הלחם קפץ בבת אחת ב120 אחוז. הקפיצה הייתה כי אלו המקומות שמייצרים חיטה בעולם. קפיצה דומה הייתה גם בשנת 2012".

"האנושות משתמשת בעוד ועוד קרקעות למגורים ויש פחות ופחות קרקע לגידול מזון, הצמחים פעילים פחות בגלל שינויי מזג האוויר וכך יש תהליך רציף של עלייה שכבר כולם מתריעים עליו במשך הזמן ושהוא מתחולל לנו מול העיניים. אנחנו לא שמים לב אליו מהר אבל צריך לדעת שהאנושות כולה מתבססת על חקלאות וכשיש גלי גשם קצרים ואלימים, הצפות או בצורות ובמקביל יש יותר בני אדם אז הכיוון של הגרף ברור".

כבר מתגעגעים. אבוקדו, גטי אימג'ס

בסוף דבריו מציין פרופ' מושליון כי "ישראל אינה מעצמה חקלאית אבל היא מעצמת מחקר בתחום החקלאות. אנחנו מחפשים דרכים לסייע לצמח לייצר 90 אחוז במקום 80 אחוז, כלומר להקטין את הפגיעה בכמות האוכל באנושות ובזה אנחנו מתקדמים מאד. עם זאת, את עליית המחירים והתמעטות המוצרים כבר אי אפשר לעצור".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר