שתיית יין היא חוויה טקסית שלמה, לא כולם נולדו עם כישורי סומליה ולא פעם, למרות הרצון הטוב, התעסקות ביין יוצרת הרבה מבוכה. רגע לפני שתבחרו בקבוק לקבל איתו את השנה החדשה - קבלו את כל הטעויות האפשריות וכל הפתרונות.
הגשת יין בטמפרטורה לא נכונה
יינות אדומים שמוגשים חמים מדי עלולים לייצר טעם אלכוהולי מודגש שישתלט על טעמים אחרים ויגרמו ליין לאבד חיוניות. יינות מבעבעים יאבדו מהגזים שלהם בטמפרטורה חמה מדי ואילו יינות לבנים שמוגשים קרים מדי, עשויים לאבד מטעמם העדין.
הפתרון
יין לבן ורוזה יש לאחסן במקרר, כך ממליץ אתר האוכל tabl, אין להגיש אותם כשהם קרים מדי, כיוון שטמפרטורה נמוכה מדי יכולה למסך את הטעמים הפירותיים והרעננים. יין אדום יש לאחסן בטמפרטורת החדר, אך לצנן מעט לפני ההגשה. ההקפדה על הטמפרטורה קריטית כיוון שלעיתים כאשר היין מתחמם מדי, התגובה הכימית של החומרים המורכבים במשקה מתרחשת מהר מדי וזה יכול לפגוע בטעם ולהפחית את הרעננות שלו.
יינות אדומים מומלץ להגיש בטמפרטורה שנעה בין 15 ל-20 מעלות צלזיוס, יינות לבנים ורוזה בטמפרטורה שבין 7 ל-12 מעלות צלזיוס, ויינות מבעבעים, כך הומלץ באתר, יש להגיש בטמפרטורה שנעה בין 5 ל-8 מעלות צלזיוס שישמרו על הבעבוע והאיזון. השקעה במדחום ייעודי ליין או שימוש ב"חוק 20 הדקות" (יינות אדומים מקררים 20 דקות לפני ההגשה ויינות לבנים מוציאים מהמקרר 20 דקות לפני ההגשה) יכולים לעזור אף הם.
שימוש בכוסות לא מתאימות
הטעות
שתיית יין מכל כוס זמינה במקום לבחור בכזו המיועדת לשתייה של יין פוגעת בחוויה, ממצא שקיבל חיזוק במחקר של חברת Riedel Wine Glass Company משנת 2018, שהדגיש את תפקיד עיצוב הכוס בחיזוק הארומות והכוונת היין לחלק האופטימלי של החך.
הפתרון
השתמשו בכוסות יין ייעודיות. למי ששותה יין באופן מזדמן, כוסות יין אוניברסליות הן פתרון טוב אך מומלץ להשקיע בכוסות ייעודיות ליינות אדומים, לבנים ומבעבעים. כוס עם גביע רחב מאפשרת ליין אדום לנשום ומחזקת את הארומות. כוסות צרות יותר ליינות לבנים שומרות על הטמפרטורה הקרירה. כוסות פלוט המשמשות לרוב לצריכת שמפניה ויין מבעבע, שומרות על הבועות לאורך זמן.
היין לא יכול לנשום
הטעות
האוורור הוא שלב חשוב, כיוון שהוא מרכך תרכובות טבעיות הנמצאות בקליפות, בזרעים ובגבעולים של הענבים, המעניקות תחושת עפיצות ועוזרות לשמר את היין לאורך זמן. בנוסף, הוא משפר את הטעמים המורכבים של היין.
הפתרון
השתמשו בקראף (דֵּקַנְטֶר) ליינות אדומים כמו בורדו וסירה. הקראף מאפשר ליין לבוא במגע עם האוויר, מה שעוזר לפתוח את הטעמים, להפחית תחושת עפיצות ולהפריד את המשקעים. בכל הנוגע ליינות לבנים, סיבוב הכוס מספיק בדרך כלל. השאירו את היין לנשום בין 15 ל-30 דקות לתוצאה מיטבית.
התאמת היין לאוכל
הטעות
שילוב לא נכון של יין ואוכל עלול ליצור טעמים בלתי נעימים, כיוון שהוא משפיע על תפיסת החומציות והמתיקות של היין.
הפתרון
התאימו יינות חומציים כמו סוביניון בלאן למזונות שומניים כמו גבינת עיזים או סלמון. יינות מתוקים כמו ריזלינג משתלבים עם מאכלים חריפים ומאזנים את החום. הימנעו משילוב יינות אדומים עם מאכלים מרים ובמקום זאת התאימו אותם למאכלים עשירים בחלבון כמו סטייק.
אחיזת הכוס בצורה לא נכונה
הטעות
לכל סוג יין יש כוס ייחודית, אבל לכולן מכנה משותף: דרך האחיזה, שיכולה לחמם את המשקה.
הפתרון
הדרך הנכונה להחזיק כוס יין היא לאחוז בגבעול הכוס בעזרת האגודל, האצבע והאמה. שתי האצבעות האחרות יכולות לתמוך בבסיס הכוס. הימנעו מלגעת בחלק העליון של הכוס, שכן זה יכול לחמם את היין ולפגום בטעמו.
אחסון יין בצורה לא נכונה
הטעות
אחסון יין במצב עמידה, חשיפתו לאור שמש או שמירתו במטבח עלולים לקלקל אותו ולגרום, בין היתר, לתגובות כימיות הפוגעות באיכות היין. אחסון הבקבוק במצב עמידה אנכי גם מייבש את הפקק, מה שמוביל לחמצון.
הפתרון
אחסנו בקבוקים אופקית במקום קריר וחשוך. שמרו על טמפרטורה יציבה של בין 10 ל- 14 מעלות צלזיוס ולחות שנעה בין 60 ל-70 מעלות. אם פתחתם בקבוק, הקפידו לשתות אותו בתוך שלושה ימים, או שתשקיעו במערכת לשימור יין.
התעלמות מהבציר
הטעות
ההנחה שכל היינות משתבחים עם הזמן שגויה. רוב היינות מיועדים לצריכה מוקדמת ורק אחוז קטן מהם נועד ליישון. שנת הבציר מצביעה על תנאי הגידול של היין ובציר חלש לא תמיד יישמר היטב, בעוד שבציר חזק יכול להשתפר עם הזמן.
הפתרון
אל תקנו יין על רגל אחת (תרתי משמע). הקפידו לקרוא על היין טרם רכישתו ודאגו לאחסן אותו בהתאם לסוג הספציפי שלו והתנאים המיוחדים שהוא דורש כדי למקסם את הטעם שלו.
מזיגה מוגזמת לכוס
הטעות
מזיגת יין עד שפת הכוס לא רק נראית מוגזמת ועלולה להוביל לרגעים מביכים בהם הוא נשפך ומכתים, אלא גם מקשה על ערבוב שהוא חיוני לשחרור הארומות.
הפתרון
הדרך הנכונה למזוג יין היא לאחוז בבקבוק בחלקו התחתון או בשקע בתחתית הבקבוק. לאחר מכן, יש להניח את הכוס על השולחן ולתת ליין לזרום לאורך דופן הכוס כדי למנוע התזות מיותרות. ההמלצה היא למזוג כשליש מכוס היין (כ-150 מ"ל) כדי להשאיר מקום לערבוב ולאוורור.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
