הגליל העליון אומנם ממשיך לככב בכותרות, אך הוא נקשר מאז ה-7 באוקטובר לחדשות אודות המלחמה - ונכון, אלה פני הדברים באביב 2024 בחבל הארץ הצפוני והיפיפה הזה - היישובים עדיין מפונים ותושביהם מפוזרים לכל עבר, אזעקות נשמעות כאן כמעט מדי יום ושיגורים הפכו לחלק משגרת חייהם של התושבים שנותרו באזור, גם דרומית מקו הפינוי, מבחירה או מאילוץ.
אלה לא המאפיינים היחידים של חבל הארץ היפיפה הזה, שבימים כתיקונם אמור היה להיות מתוייר מאוד בתקופה הנוכחית. בין השאר, יש כאן גם לא מעט פנינים קולינריות - עסקי אוכל שממשיכים לפועל, לעבוד ולעורר השראה. המכנה המשותף להם, הוא הרצון לקיים שגרת חיים מיטיבה ונעימה, גם בצל המלחמה. לאחד את הקהילה סביב חווית אוכל, שתייה ותחושת ביחד.
קפה ללה
את קפה ללה פתחו הזוג אסתרי טל ורועי דורי בקיץ האחרון בלב קיבוץ מחניים. הרעיון לפתוח קפה הצמוד להיכל הכלים, הרהיטים ואביזרי הבית של אסתרי – ״פנטזיה מרוקאית״, נולד כדי לתת לאורחי הבוטיק חוויה כוללת, בה יוכלו ליהנות מכוס קפה עם בואם למתחם. כשהשף רועי דורי, מי שהוביל עד לא מזמן את מסעדת רוז׳ במלון פרא, הצטרף אל אסתרי בת זוגו - היה כבר ברור כי ״ללה״ תהיה מעוז קולינרי גלילי שכדאי להכיר.
אף אחד מהם לא תיאר לעצמו שלאחר כמה חודשים, במהלכם שגשג המקום והקפה התבסס לו – תפרוץ מלחמה וצומת מחניים תהיה לגבול הצפוני השפוי של הגליל העליון.
לא זאת בלבד, אלא שחלק מתושבי הקיבוצים שפונו מצפון הגליל העליון, לא מיהרו להרחיק והתמקמו על קו מחניים, שדה אליעזר, כפר הנשיא ועוד. אלה ישובים שאינם נחשבים צמודי גדר.
"מחניים והישובים הסמוכים התמלאו בתושבים מפונים והקהילה גדלה פתאום", אומר רועי דורי. "למעלה מ-90 אחוז מהלקוחות שלנו הם כבר רק תושבי האיזור שפשוט הכפילו ושילשו את עצמם. והם כולם רוצים לחיות, להרגיש חיים, לצאת לשתות ולאכול. בנוסף יש גם קצת תיירות פנים, כי בטוח פה".
עכשיו שהאביב כבר בשיאו ויש יציבות יפה בעסק, שף רועי דורי מתפנה לתכנן ולחלום את העתיד. בעבר התארח אצלו השף עומר מילר לכמה ערבי פופ אפ שהיו להצלחה מסחררת. עתה, עם הפנים קדימה, הוא כבר יוצר את התשתית לאירוח של שפים וקולגות כשהמצב יאפשר.
רנטו
פינת היין הגלילית של הזוג, שיר בן מובחר ומושיקו ממן, שוכנת לה בבטחה ובשקט בשדה אליעזר. היא בדיוק המקום לבלות לו בימים של חוסר וודאות מתמיד, וזאת משום ש"רנטו" היא מעוז היין הטוב ביותר באזור. היא מביאה אל הסככה החקלאית המקומית מגוון נפלא של יינות מן הארץ ומן העולם.
זה המקום לטעום בו לראשונה את הרוזה החדש של בר מאור או לשאול אודות פורטוגלי או יווני ששווה להכיר לקראת הקיץ. כמובן שהטרנדים הלוהטים בגזרה לא פוסחים על רנטו ואפשר ללגום פה גם יינות כתומים או טבעיים לצד הקלסיקות הגדולות של האזור כמו בקבוקים מיקב פלטר, יקב הרי גליל, מיקה, ננה ותל.
לצד כל הטוב הזה מוגשים מוצרי מעדנייה מצולחתים ומסוגננים בחן וברישול מתבקש, והתמהיל כולו יוצר את האסקפיזם המתבקש, בטח בימים אלה.
"חשוב לי שידעו שיש כאן חיים, שלצד שיבושי הקליטה ומושגים כמו 'קו העימות'. יש אצלנו גם קהילה מלוכדת ומגובשת שמבקשת לייצר שגרה ולא סתם שגרה, אלא שגרה מיטיבה", אומרת שיר בן מובחר ומוסיפה "אנחנו מתאימים את ימי הפתיחה לפי הביקוש של האורחים שלנו ובהתאם למה שקורה מסביב. לפעמים יש אפילו ביקוש לשבת בצהריים – אז נפתח. כי האורחים שלנו הם הקהילה שלנו".
החווה בוואדי ינשוף
החווה בוואדי ינשוף היא חווה לתרבות חקלאית המתמקדת בשילוב של גידולים שונים. כרמי זיתים לשמן ולמאכל משלושה זנים: סורי, קלמטה ופיקואל, מטעי פרי: תותים אפגניים, שסק, נקטרינות, אפרסקים ושזיפים, ושפע של עשבי תבלין. היא מוקפת טבע פראי הנשקף עד האופק, באזור איילת השחר. היא מבודדת ומרוחקת, ונדמה כאילו אינה שייכת כלל לכל המתרחש כמה קילומטים צפונית לוואדי הקסום.
באזור האירוח פזורים ספסלי פיקניק ושולחנות ערוכים כך שמכל זווית או כיוון ניתן יהיה להשקיף על הנוף. וזה אכן, סוד הקסם של המקום, בוודאי בשגרת מלמה בה כל אסקפיזם שהוא – הרי הוא מבורך.
ארוחות הבוקר והצהריים המוגשות במקום מותנות בהזמנה מראש והן מבוססות על טהרת תוצרי ויבולי החווה. ריבות ומרקחות, מותססים וכבושים, גבינות, מאכלי ביצים מלול תרנגולות החופש של החווה, לחמים הנאפים במקום וכמובן שפע ירקות ופירות.