מתברר שמיץ עגבניות לא רק משמח אותנו במפגשים חברתיים ודייטים כשהוא מוגש בכוס מרעננת של בלאדי מרי, יש לו את היכולת לשמש גם לריפוי קלקול קיבה, כך לפחות לפי מחקר שפורסם לאחרונה על ידי אוניברסיטת קורנל בניו יורק בכתב העת Microbiology Spectrum.
במסגרת המחקר, ביקשו החוקרים לבדוק את השפעת מיץ העגבניות על חיידק הסלמונלה, אותו החיידק הגורם למחלת הסלמונלוזיס בבני אדם ובעלי חיים וניתן למצוא בין היתר בעוף, הודו ומיני בשר שלא בושלו כהלכה.
מקורה העיקרי של מחלת הסלמונלוזיס הינו מזון מזוהם ובמיוחד מזון מן החי.
צוות החוקרים בדק פפטידים אנטימיקרוביאליים, חלבונים קטנים ההורסים את קרום התא השומר על שלמותם של אורגניזמים מזיקים במיץ עגבניות, ומצאו שבכוחם של שני סוגים של פפטידים אנטימיקרוביאליים לעצור את התפשטותו של הפתוגן סלמונלה טיפי (Salmonella Typhi) המצוי במזונות והגורם לתסמינים כגון הקאות ושלשולים.
לפי המרכז האמריקני לבקרת ומניעת מחלות (CDC), כ-5,000 מבין כ-1.3 מיליון מקרי התחלואה בסלמונלה המתרחשים מדי שנה הם מסוג Typhi.
בתחילה בדקו החוקרים אם מיץ העגבניות אכן מסוגל להרוג את החיידק מסוג סלמונלה טיפי, וכשגילו שאכן כך הדבר, החוקרים ניתחו את ה-DNA של העגבנייה בכדי לאתר את הפפטידים האנטימיקרוביאליים שהיו מעורבים בתהליך. הצוות חקר ארבעה מהם, ומצא כי שניים מתוך הארבעה היו יעילים בהשמדת חיידק הסלמונלה מסוג טיפי וזאת על ידי החלשת מעטפת הקרום המגנה מסביב לחיידק.
עוד מצאו החוקרים, כי הפפטידים במיץ העגבניות התגלו כיעילים בהשמדת זנים נוספים של סלמונלה המביאים למותם של יותר מ-1.3 מיליון אמריקאים מדי שנה.
"אנחנו מלאי תקווה שממצאי המחקר יעודדו אנשים לשתות ולאכול יותר עגבניות בנוסף לפירות וירקות אחרים", סיכמו החוקרים.
חיידק הסלמונלה משתייך למשפחת
ה-Enterobacteriaceae וקיימים יותר
מ- 2300 סרוטיפים (קבוצה מסוימת אליה משתייך חומר על-פי פעילותו הסרולוגית) של החיידק. מכל הסרוטיפים הידועים, כ-10% מוגדרים כפתוגנים ויכולים לגרום להתפתחות המחלה בבני אדם.

