כמות היין שיוצרה השנה בעולם היא הנמוכה ביותר מאז שנת 1961, כך מדווח הארגון הבינלאומי של הגפן והיין OIV. "הסיבות לירידה המשמעותית בייצור היין הם תנאי אקלים קיצוניים ששוררים השנה. מטעי הגפנים נפגעו מכפור שהקדים, מבצורות ומאירועי גשמים כבדים. כל הפרמטרים האלו השפיעו על התפוקה", ציינו ב-OIV.
בהערכה שפרסם הארגון הוא מציין כי ייצור היין בכל העולם ירד השנה בשבעה אחוזים ביחס לשנת 2022. בסך הכל יוצרו השנה 244.1 הקטוליטר יין (הקטוליטר=100 ליטרים), מסר הארגון.
הירידה המדווחת מתבטאת למשל בצניחה של בין 10-30 אחוזים בייצור במדינות חצי הכדור הדרומי: אוסטרליה, ארגנטינה, צ'ילה, דרום אפריקה וברזיל. אך גם היצרניות בחצי הכדור הצפוני שם נוצר רוב "יינות העולם הישן" נפגעו וייצרו השנה פחות.
כך לדוגמה, התפוקה באיטליה ירדה ב-12 אחוז, דבר שגרם לה לאבד את התואר: יצרנית היין המובילה בעולם. מי שירשה את המקום הראשון במקומה היא צרפת, בה מחזור הייצור נותר יציב. אך ירידה משמעותית נמדדה גם בספרד, יצרנית היין השלישית בגודלה בעולם. ביחס לשנה שעברה - כמות ייצור היין במדינה ירדה ב-14 אחוזים ובהתייחס לחמש השנים האחרונות ייצור היין בספרד ירד בכ-19 אחוזים.
החוקר הצרפתי, אינקי גרסייה דה קורתזר-אטארי, ממכון המחקר האגרונומי הלאומי של צרפת (INRAE), התייחס בעיתון "הגרדיאן" לפרסומים של ארגון היין והגפן הבינלאומי, ואמר כי "בארגון עדיין נזהרים בהודעות שלהם ולא קושרים באופן סופי ומוחלט את אירועי מזג האוויר הקיצוניים האלו לאפקט החממה ושינויי האקלים בעולם".
המומחה הוסיף וציין כי "למרות הזהירות הזו, אפשר לומר בוודאות כי האירועים הקיצוניים בתחום האקלים הופכים לתכופים יותר ויותר, כאשר גלי חום ותקופות עם גשמים שהם מעבר ליכולת הקיבול של הקרקע, מצטרפים באזורים השונים לבעיות נוספות אחרות שפוגעות בגפנים".
בירידת הייצור יש גם פן חיובי עבור הייננים בעולם וזאת מכיוון שבאזורים רבים בעולם נצברו מלאים גדולים מאוד של יין שיוצר בעבר. הירידה בייצור השנה, תגרום להקטנת המלאים הללו, דבר שיביא ליציבות בשוק ויקטין את התחרות הפרועה שקיימת בו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
