שולחן ראש הנשה. צילום: istock

תחל שנה וקלוריותיה: כך תקפידו על שגרת אכילה בריאה בתקופת החגים

סעודות החג נמצאות ממש מעבר לפינה ואיתן גם שלל מאכלים, שלא מעט מהם עתירי קלוריות • כדי שנשמור על המשקל בתקופה הזו ועל מנת שנאכל בצורה הבריאה ביותר, קיבלנו כמה טיפים מהדיאטנית של מכבי, לני פכט-ברגר

ראש השנה וסעודות החג כבר בפתח, ואיתו גם המאכלים המסורתיים – תפוחים, דבש, רימונים, דגים ועוד. בתקופה זו של השנה יש קושי בשמירה על תזונה מאוזנת ובריאה.

אם לא נדאג לשגרת אכילה בריאה גם בחג, אנו עלולים להגיע למצב של אכילה מוגברת, עלייה במשקל ולהרגיש תחושת אי-נעימות, כבדות, בעיות שינה ועוד.

ברור לכולנו שהאכילה בארוחת החג שונה, אבל אפשר לאכול מנה קצובה מכל מאכלי החג המסורתיים, להמשיך ליהנות ואפילו להרוויח ערכים תזונתיים וויטמינים. לכן, בדקנו עם לני פכט-ברגר, דיאטנית מחוזית במכבי שירותי בריאות מחוז צפון, מה מסמל כל מאכל, כיצד המאכלים השונים שנהוג לאכול בחג משפיעים על בריאותנו ומהם הערכים התזונתיים שלהם.

שיהיה גם בריא. תפוחים, רימונים ודבש, צילום: Getty Images

התפוח, על כל סוגיו, עשיר בנוגדי חמצון, מעלה את ריכוזי נוגדי החמצון בדם הידועים כמסייעים במניעת מחלות רבות כמו מחלות לב, כלי דם וסרטן, וכן יש בו השפעה אנטי-דלקתית. התפוחים גם מגנים על השיניים שלנו מפני חיידקים ותורמים לתחושת השובע שלנו לאורך זמן.

הדבש הינו מזון עתיר סוכר, אך בכמות קטנה הוא מהווה ממתיק נחמד מהטבע. בתרבויות העתיקות, שימש הדבש גם למאכל וגם כתרופה. לדבש פעילות הנוגדת זנים מסוימים של חיידקים, וירוסים ונוגדי חמצון, ולכן משפר את מערכת החיסון שלנו.

תמר ("שייתמו אויבנו ושונאינו"): בהגדרה, התמר הוא הממתק הכי טבעי ומזין שקיים. הם מתייבשים על העץ באופן טבעי, ולא עוברים תהליך עיבוד. הם דלי נתרן ושומן וגם עתירים במינרלים רבים כמו ברזל, סידן, אשלגן, אבץ וויטמינים מקבוצת B, ומכילים כמות גבוהה של סיבים תזונתיים.

תמרים, צילום: אורן בן חקון

רימון ("שירבו זכויותינו"): הרימון עשיר בוויטמינים C, E, ויטמינים מקבוצת B, סיבים תזונתיים, אשלגן ופוליפנולים. כל הרכיבים התזונתיים יחדיו מקנים לו סגולות בריאותיות רבות: הרימון מפחית רמות לחץ דם, מנקה את כלי הדם ופועל להפחתת הסיכון למחלות לב, מחלות כלי דם וסרטן.

ראש של דג ("שנהיה לראש ולא לזנב"): דגים ידועים ככאלה המכילים כמות גבוהה של אומגה 3, שומרים על מצבם של כלי הדם, מכילים הרבה חלבון ואף מורידים את הסיכוי לחלות בסוכרת.

בעדות שונות מוסיפים סימנים נוספים למגוון ברכות:

קישוא או דלעת ("שייקרע רוע גזר דיננו"): הקישוא מכיל נוגדי חמצון, חומרים אנטי-דלקתיים ומהווה מקור לוויטמין A. כמו כן, הוא מכיל אשלגן, מגנזיום וסיבים תזונתיים. הדלעת, מצדה, היא מקור מצוין לבטא קרוטן, אשר תורם לבריאות מערכת החיסון ושומר עלינו בימים הקרים.

סלק ("שיסתלקו אויבנו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו"): סלק מסייע בהורדת לחץ דם, מניעת מחלות לב וכלי דם במניעת דלקות בדרכי השתן, ומכיל גם כמות גדולה של סיבים תזונתיים ,מגנזיום וסידן המסייעים לחוזק העצם.

לוביה טרייה (שירבו זכויותינו ותלבבנו): הלוביה עשירה בחלבון, בוויטמינים מקבוצת B, מגנזיום סיבים ועוד.

סלק אפוי, צילום: .

רוצים לטעום מכל ההיצע של ארוחת החג? כך תוכלו לעשות זאת – ולשמור על תזונה בריאה:

  • הנפח של הקיבה איננו אינסופי. לקיבה יש גבולות וחשוב שנלמד להבחין ולהתייחס אליהם.
  • עדיף לתכנן מראש מה אתם רוצים לאכול. נוכל להחליט מה אנחנו מעדיפים – ולהשתדל להתמקד בזה. יהיה לנו קל יותר להגיע לתחושה נוחה של שובע אם נאכל רק את מה שאנו אוהבים.
  • מזון עתיר שומן (לעומת חלבונים, פחמימות או ירקות) מתפנה לאט יותר מהקיבה, ולכן יתרום יותר לתחושת עומס וכבדות אם נחרוג מהכמות הרצויה.
  • הכמות הרצויה לנו היא זו שתשאיר אותנו בתחושת נינוחות וקלילות לאחר שנקום מהשולחן.
  • ותרו על שתייה מתוקה. מים קרים בתוספת לימון ונענע ירוו את הצימאון ולא יוסיפו קלוריות מיותרות לארוחת החג.
  • מרגישים שאכלתם יותר מדי? לא נורא! אל תתייסרו, שכן תחושת כישלון ואכזבה יכולה להוביל לאכילה נוספת. מחר יום חדש, המשיכו בהרגלי אכילה נכונים.

שתהיה שנה טובה ומתוקה וחג שמח!

הדיאטנית לני פכט-ברגר, צילום: מכבי
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...