חייבים להכיר אותה יותר לעומק: חזרת היא לא מה שחשבתם

ביוון העתיקה השתמשו בה כצמח מרפא, והיא עשירה באשלגן ובוויטמין C • מאמר של הדיאטנית הקלינית, יובל גרטנלאוב דיין, מסביר למה כדאי לשלב את הירק גם בתפריט הקבוע • וגם: מתכון לסלמון ברוטב חזרת

חזרת , צילום: לירון אלמוג

חזרת היא אחד הירקות שמככבים על שולחן ליל הסדר מבלי למשוך תשומת לב מיוחדת - ירק שורש בעל טעם חריף שנמצא בשימוש בפסח, הן כמרור והן כתוספת החריפה לצד גפילטע פיש. "החזרת אומנם נמצאת מתחת לרדאר, אבל יש לה יתרונות בריאותיים משמעותיים וכדאי לשקול לשלב אותה בתפריט באופן קבוע ולא רק בחג". אומרת יובל גרטנלאוב דיין, דיאטנית קלינית, R.D, B.Sc וטכנולוגית מזון ב"חלי ממן", רשת המתמחה באורח חיים בר. גרטנלאוב דיין מסבירה.

יובל גרטנלאוב דיין, דיאטנית קלינית - חלי ממן,

אז מי היא החזרת?

כמה עובדות מעניינות:

חזרת הגינה הינה ירק ממשפחת המצליבים (הכוללת, בין השאר, כרוב, כרובית, ברוקולי וכו') שמקורה במזרח וצפון אירופה, ובאגן הים התיכון.

כבר בשנת 1500 לפני הספירה גידלו המצרים חזרת למטרות שונות. ביוון העתיקה השתמשו בצמח כמשכך כאבים ובאירופה צמח החזרת שימש לטיפול בגאוט, אבנים בכליות, אסטמה ודלקות בשלפוחית השתן.

שורש החזרת עצמו הוא ללא טעם וריח. אולם כאשר מקלפים וחותכים אותו, משתחרר בו אנזים בשם סיניגרין (Sinigrin) שמקנה לו את טעמו וריחו החריף.

לשורש החזרת צבע לבן, אך רובנו מכירים את החזרת בצבע סגול המגיע מתוספת של סלק אדום שמעורבב איתה.

סלטי חזרת מוכנים הנקנים בסופר, מכילים גם חומרים משמרים.

חשוב לדעת, יש לצרוך את החזרת מיד לאחר שגורדה או לערבבה בחומץ, אחרת השורש הופך לכהה, מאבד את חריפותו ומקבל טעם מריר ולא נעים כאשר הוא נחשף לאוויר ולחום.

מהם היתרונות הבריאותיים של צמח החזרת?

  • שורש החזרת עשיר מאוד באשלגן. לצורך השוואה, בכף שורש חזרת מגורד יש כ 58 מ"ג אשלגן ושש קלוריות לעומת כף של אבוקדו המכיל כ- 68 מ"ג אשלגן ו- 22 קלוריות. הגברת צריכת אשלגן עשויה לסייע להורדת לחץ הדם והפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם.
  • חזרת יכולה לשמש כטיפול במחלות בדרכי הנשימה וזיהומים בדרכי שתן. מלבד הטעם החריף שמקנה לה האנזים סיניגרין, האנזים הוא גם בעל תכונות אנטיביוטיות. הוא גורם לגירוי של מערכת הנשימה, מעודד את הגוף להיפטר מעודף ליחה, מקל על הנשימה ומנקה את השטח מזיהומים בקטריאליים.
  • חזרת עשירה במגנזיום, בעלת תכונות ממריצות, מעודדת זרימת דם וגורמת לחימום העור. בשל תכונות אלו חזרת מגורדת ידועה כתרופה ביתית לשרירים תפוסים.
    צריכת חזרת עשויה לסייע בטיפול בעצירות. האנזימים המיוחדים בחזרת מגבירים את ייצור מיצי המרה, מזרזים את תנועתיות מערכת העיכול ובכך יכולים לסייע לטיפול בעצירות.
  • לחזרת תכונות אנטי סרטניות. היא עשירה בויטמין C ומעכבת גדילת חיידקים ופטריות. בכף שורש חזרת מגורדת יש 12 מ"ג ויטמין C.

אז מה אפשר לעשות בחזרת אם לא אוכלים גפילטע פיש?

מלבד כיכובה בשולחן החג, אפשר להשתמש בשורש חזרת מגורד כתבלין ולהוסיף אותה לתבשילים של דגים, עופות ורטבים של סלטים. בכך ניתן להוסיף מעט פיקנטיות למנה.

מתכון סלמון עם חזרת באדיבות חלי ממן,

מתכון לסלמון ברוטב יין לבן, דבש וחזרת (4 מנות)

רכיבים
4 מנות

4 מנות סלמון - 800 גרם לפני בישול
2 כפות חזרת מגורדת
4 כפות יין לבן
2 כפות דבש

אופן הכנה

מערבבים את מרכיבי הרוטב ומשרים את נתחי הדג ברוטב. מחממים מחבת פסים וצולים את נתחי הדג כ-5 דק מכל צד.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר