משרד הבריאות יצא במכרז לסבסוד קמח איכותי לחולי צליאק, שנדרשים לתזונה נטולת גלוטן. זאת במקום הקמח המסובסד המצוי כיום המכיל סוכרים ובעל ערך תזונתי נמוך. עלות הקמח החדש צפויה להיות חמישה שקלים לקילוגרם, בעוד המחיר של הקמחים האיכותיים כיום נע בין 17 ל־30 שקלים לקילוגרם.
נזכיר כי לאורך השנים הובילו חולי צליאק מאבק להפחתת המחיר. 1-1.5 אחוזים מהאוכלוסייה סובלים מצליאק ונדרשים לתזונה מיוחדת נטולת גלוטן, אולם המחיר של מוצרי מזון בסיסיים אלו גבוה פי 5-3 ממחירם של מוצרים מקבילים המכילים גלוטן.
"כיום אין לציבור הצליאקי מענה איכותי", אומרת לימור טל־פוני, דיאטנית של ארגון זכויות הצליאק ודיאטנית ראשית במכבי שירותי בריאות. "לו היו מסמנים את הקמח עבורם, הוא היה מקבל סימון אדום, שמעיד על ערך תזונתי נמוך".
עוד אמרה: "משרד הבריאות מגדיר כיעד לאומי שינוי בהרגלי התזונה של הציבור הרחב למניעת תחלואה. ככל שהסביבה תאפשר לצרוך מוצרים בריאים יותר, כך נצליח לעודד אורח חיים בריא. לציבור הצליאקי אין מענה. המחיר של לחם ממש קטן עומד על כ־25 שקלים ושל לחמנייה על 6-5 שקלים. הקמחים הרב־תכליתיים עולים 20-15 שקלים לחצי קילוגרם. זה יקר מאוד".
דן סולומון, מארגון זכויות הצליאק, הוסיף: "מרגע הקמת הארגון חתרנו לביטול קמח קונדיטור, שנצרך בעיקר על ידי אוכלוסיות מוחלשות, שידן אינה משגת לרכוש קמח ללא גלוטן איכותי. תחלופת הממשלות והיעדר תקציב הקשו עלינו את מלאכת השכנוע. כמו כן, הארגון נמנע מלפנות למשרד הבריאות בתקופת ניהול המגיפה. אני שמח שבכירי משרד הבריאות מסכימים איתנו".
ד"ר רונית אנדוולט, ראשת המחלקה לתזונה במשרד הבריאות, מסרה: "אנחנו יוצאים במהלך שמטרתו להנגיש מוצרים בריאים יותר לחולי צליאק. יצאנו במכרז לקמח איכותי מקמחי מקור וקטניות. לחלק מהאנשים שיש צליאק יש גם סוכרת, והקמח המסובסד כיום, שעשוי קורנפלור, מעלה מאוד את רמת הסוכר. בשנים האחרונות הקמחים המיועדים לצליאקים השתפרו מאוד ואפשר היה להחליף את הקמח המסובסד".
משרד הבריאות מסר: "למשרד קיימת התקשרות לייצור קמח לאוכלוסיית חולי הצליאק. ההתקשרות בתוקף עד לחודש יוני 2022. נוסף על כך, המשרד מגבש את הדרישות המקצועיות לאפיון המכרז להמשך מתן השירות בשנים הבאות, ולאחר מכן יתפרסם מכרז פומבי. ביחד עם העמותה היציגה של חולי צליאק, בנינו אפיון של קמח הבריא יותר לחולי צליאק, כך שבמכרז הקרוב הוא ישולב".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו