אם פעם היינו רואים טאבונים בעיקר במסעדות, בפיצריות ובמקומות המתמחים במאפים, הרי היום הם כובשים גם את המטבח הביתי. היות שהיום כבר לא חייבים חצר או מרפסת, ניתן לראות ביותר ויותר בתים ודירות את הטאבון מככב ומוציא מטעמים לוהטים לארוחות הערב, הצהריים והבוקר.
הטאבון הוא למעשה תנור אבן, שיכול להתאים לכל סוג של תבשיל או אפייה. יתרונו הגדול נעוץ במבנה שלו, שמאפשר שימור חום גבוה באופן קבוע. אם נבחן את ההיסטוריה שלו, בתחילה שימש הטאבון כמעט אך ורק לאפיית לחם והיה בנוי בדרך כלל ממעטפת חרס או חימר או משכבות בוץ. כיום, מבחינת הסוגים הקיימים בשוק, יש טאבונים שעובדים על גז ויש כאלה שעובדים על עצים. הטאבונים מגיעים כמובן גם בגדלים שונים, ויש אפילו ניידים שאפשר לקחת לפיקניק.
אפשרויות הבישול בטאבון הן כמעט בלתי מוגבלות. תחילה חשוב לחמם היטב את הטאבון ולייצב את הטמפרטורה. נוסף על כך, שימו לב מה אתם מכניסים לטאבון והקפידו על זמנים, כדי שהאוכל לא יישרף או יתייבש. אם מבינים איך לעבוד עם עוצמת החום, הטאבונים של היום קלים מאוד ונוחים לשימוש. ברגע שתדעו לשלוט בטאבון ותבינו את התפעול, תוכלו ליהנות מבישולים קלים להכנה ומתוצאה מיוחדת ומרשימה.
עוף שלם עם פטריות
החומרים למשרה העוף:
• 1 עוף שלם גדול
• 2 ליטר מים
• 6 כפות דבש
• 6 ענפי רוזמרין
• 6 שיני שום
• 2 כפות מלח
• 3 מקלות קינמון
לתערובת הפטריות:
• 6 חבילות פטריות ירדן (שלמות, עם הרגליים)
• 1/2 כוס שמן זית
• 8 שיני שום
• אגוז מוסקט מגורר
• 7 ענפי רוזמרין
• מלח
• פלפל
יום לפני ההכנה, מערבבים את חומרי המשרה, משרים את העוף ושמים במקרר. אחרי הקירור, חוצים את הפטריות, מערבבים במשרה העוף, מפזרים אותן בתבנית ומניחים מעל את העוף השלם. מכסים בנייר כסף ומכניסים לטאבון שחומם מראש למשך 40 דקות. מסירים את נייר הכסף ומשאירים בטאבון למשך רבע שעה נוספת, לא צמוד לגוף החימום. מסובבים את התבנית מדי פעם, כדי שהעוף לא יתייבש.
פילה לברק, עגבניות וערק
החומרים:
• 3 דגי לברק מפולטים לשני פילטים כל אחד
• 4 עגבניות פרוסות
• 1 פלפל חריף פרוס
• 4 כפות ערק
• חופן כוסברה
• 5 שיני שום חצויות
• מעט פלפל שחור
• מעט מלח גס
• 8 כפות שמן זית
• 1 כף אריסה מתוקה או חריפה
• 1 כף לימון כבוש
משמנים תבנית ב־4 כפות שמן זית, מוסיפים את האריסה והלימון הכבוש, מניחים מעל את נתחי פילה הדג ומורחים אותם בשמן הזית שנותר, בערק ובתבלינים. מסדרים בין הדגים את העגבניות, השום, הפלפל החריף והכוסברה ומכניסים לטאבון למשך רבע שעה, עד השחמה.
שומר ומרווה צלויים בטאבון
החומרים:
• 12-10 בייבי שומר או שומרים קטנים
• 2 כוסות מים
• 2 כפות דבש
• 8 שיני שום כתושות
• 20 עלי מרווה
• קמצוץ זעפרן
• 1 כף מלח גס
• 1/4 כוס שמן זית
מסדרים את השומרים בתבנית, מערבבים את כל החומרים יחד, שופכים מעל השומרים ומכניסים לטאבון למשך חצי שעה.
כרשה ותימין צלויים בטאבון
החומרים:
• 10 יחידות כרשה חתוכות רק מהשורש (עדיף רק את החלק הלבן)
• 2 כוסות מים
• 8 ענפי תימין
• 2 כפות דבש
• 8 שיני שום כתושות
• קמצוץ זעפרן
• 1 כף מלח גס
• 1/4 כוס שמן זית
מסדרים את הכרשה בתבנית, מערבבים את כל החומרים יחד, שופכים מעל הכרשה ומכניסים לטאבון למשך חצי שעה, עד לריכוך ולהשחמה.
