"חם לי קר לי", כאן BOX
נתחיל בזה שלמרות השם שלי, מדובר בגבר שכותב ביקורת על סדרה שעוסקת בגיל המעבר אצל נשים. מאידך, כשצפיתי בפרקי הסדרה החדשה של ענת גורן, רוב הרופאים המובילים בה (כולל המרכזי שבהם) היו - איך לא - גברים. אז מותר לי להתייחס לסדרה, גם אם לא צנח לי הרחם. עדיין.
הפרק הראשון של "חם לי קר לי" היה עצוב, הנושא מאוד כאוב, אבל מועבר בצורה משעשעת למדי על ידי הבמאית ענת גורן. היא מכניסה אותנו לביתה וליחסים שלה עם בעלה העיתונאי רביב דרוקר (הסדרה גם הופקה על ידי חברת ההפקות המשותפת המשפחתית), חושפת את גלי החום ומתחברת לנושא שלמען האמת כן זוכה לשיח ברשתות החברתיות, בתקשורת ולמעשה איפה לא.
יש מישהו כיום בישראל שלא עוסק בלונג'ביטי? כולן וכולם עסוקים בלעצור את ההזדקנות שלהם, או לפחות בלנסות להפסיד בכבוד מול התהליך.
הסדרה של גורן מצטרפת לד"ר קופרניק, גינקולוג ויושב ראש החברה הישראלית לרפואה של נשים בגיל המעבר, שמשימת חייו היא להוכיח לנשים שלקיחת הורמונים בגיל המעבר אינה מסוכנת ואף מומלצת, ומנהל על כך מאבק עיקש.
כל מי שעוקבת או עוקב אחרי הנושא יודעים שבחצי השנה האחרונה השתנו ההמלצות בארה"ב, וקופרניק אכן הצליח במשימתו ונשים יכולות להרגיש בטוחות כשהן לוקחות הורמונים עם תחילת גיל המעבר. זה לא ספוילר שמגיע רק בפרק האחרון, אלא זו המציאות כפי שדווחה.
הסדרה מנגישה את הנושא בערוץ הטלוויזיה הארצי, וחשוב כמובן שהנושא מגיע לפריים טיים הישראלי כדי שבכל זאת ניתן יהיה לחולל פה דיון. על הכל עשו פה סדרות: על טיפולי הפריה, על ניתוחים פלסטיים, אז למה לא על גיל המעבר? אחרי הכל, אם אתן קוראות עיתון או רואות עדיין חדשות, אין ספק שהנושא נוגע לליבכן. מי שנעורים זורמים בדמה, לא צופה בתוכניות אקטואליה בחמש בערב.
ועם זאת, הסדרה של גורן ארוכה למדי וניתן היה לקצץ אותה משמעותית, כפי שעשו בכתבות בעיתונים או בערוצי טלוויזיה אחרים שעסקו בנושא. ביקורת נוספת היא שרק כשהיא מתקרבת לסיומה, נחשפות בה נשים שאינן מאותו השטנץ שמוביל את הסדרה: מפגינות בקפלן פינת אימוני כושר פרטיים וכמות פלסטיק בפנים שיכולה לסייע לכיפת ברזל.
אז פוגשת גורן נשים קשות יום העובדות במפעל, שכן סובלות אולי מגלי חום, אבל צריכות לקום בבוקר לעבודה ולא לרקוד על עמוד. זווית נוספת שמופיעה בקצרה מאוד בסדרה היא זאת של חברת הכנסת טלי גוטליב, ששואלת למה צריך על הנושא הזה "עוד כתבה". יש גיל המעבר, זה המצב, תתקדמו. אפשר להסכים עם הגישה או לא, אבל אפשר היה להרחיב את הנושא. האם נשים חרדיות/מוסלמיות/סוציו־אקונומי נמוך לא עוברות גיל מעבר?
גם אם גורן היתה מגלה שאין להן שום מודעות בנושא, כטלוויזיה זה היה מעניין לגלות ולראות. מי יודע, אולי הסדרה דווקא תגדיל את המודעות אצל הנשים הללו, וזה כנראה מה שבאמת חשוב: שגם נשים ממקומות שבהם לא ניתן לדבר על הנושאים הללו בפתיחות, יוכלו להבין שיש מה לעשות בנדון.
מבין בליל הסדרות הדוקומנטריות הביטחוניות, מבין עשרות ראיונות עם פוליטיקאים (נפתלי בנט בראיון עצבני! חוץ מ"מנילה טיימס" של הקהילה הפיליפינית בישראל, יש גוף תקשורת שלא ראיין את בנט?), דווקא סדרה כזאת היא חיונית לשיח הציבורי. ואף שהיא מיועדת לנשים, גם גברים ימצאו בה עניין.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו