"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

X
שיתוף כתבה
מי באמת יצר את “מי שמאמין לא מפחד”? הסיפור המפתיע מאחורי המשפט
משלטים בסלון ועד בתי משפט: איך משפט שנשמע כמו פתגם חסידי הפך למאבק זכויות יוצרים ולמי הוא באמת שייך? • צפו בסרטון
יוסי גיספן- כותב השיר, אבל האם גם הממציא של המשפט המפורסם?. צילום: אריק סולטן

מי באמת יצר את “מי שמאמין לא מפחד”? הסיפור המפתיע מאחורי המשפט

משלטים בסלון ועד בתי משפט: איך משפט שנשמע כמו פתגם חסידי הפך למאבק זכויות יוצרים ולמי הוא באמת שייך? • צפו בסרטון

,עודכן
0השמעה
[object Object]

“מי שמאמין לא מפחד” הוא אחד המשפטים הכי מזוהים בתרבות הישראלית, כזה שנשמע כאילו היה כאן מאז ומתמיד. אבל בשנת 2019 התברר שלא כולם מסכימים על המקור שלו.

הכל התחיל כשהפזמונאי יוסי גיספן דרש מרשת הום סנטר להפסיק למכור שלטים שעליהם מופיע המשפט, בטענה שמדובר בשורה מתוך שיר שכתב עבור אייל גולן ולפיכך מדובר ביצירה מוגנת בזכויות יוצרים. במקביל, הוא דרש גם פיצוי על השלטים שכבר נמכרו.

הום סנטר אמנם הסירה את המוצרים מהמדפים, אך סירבה לשלם פיצוי, בטענה שמדובר בהיקף מכירות מצומצם. בתגובה, גיספן הגיש תביעה על סך 400 אלף שקלים נגד הרשת ונגד יצרנית השלטים.

מנגד, החברות טענו כי המשפט כלל אינו שייך לגיספן, אלא נשען על מקורות חסידיים עתיקים ובעיקר על תורתו של רבי נחמן מברסלב.

סניף "הום סנטר" - החברה עמדה במרכזה של סכסוך משפטי לא צפוי,צילום: יהושע יוסף

כדי להכריע בסוגיה, הובאה חוות דעתו של חוקר החסידות פרופ’ דוד אסף, שבחן את המקורות. המסקנה הייתה ברורה: אף שבכתבי רבי נחמן מופיעים ביטויים דומים, כמו “והעיקר לא לפחד כלל” שגם מופיעים בשיר של גיספן המשפט המדויק “מי שמאמין לא מפחד” אינו מופיע בהם. במילים אחרות אין לו מקור חסידי ישיר.

בית המשפט קיבל את הטענה וקבע כי מדובר ביצירה מקורית של גיספן. עם זאת, למרות ההכרה בזכויותיו, הוא לא קיבל פיצוי כספי. הסיבה: הום סנטר והחברה המייצרת הוגדרו כ“מפר תמים” כלומר, לא ידעו שמדובר ביצירה מוגנת בזכויות יוצרים.

מאותו רגע, הכל ברור. המשפט אולי נשמע כמו חוכמה עתיקה, אבל מבחינה משפטית הוא שייך ליוסי גיספן.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו