המהפך הפוליטי שסולל את הדרך לקאמבק מפתיע באירוויזיון

אחרי שנים של היעדרות ופרישה שעוררה סערה בינלאומית בשל מניעים שמרניים, המהפך בבודפשט סולל את הדרך לחזרת המדינה למרכז הבמה האירופאית • פיטר מגיאר הבטיח להפוך את הקאמבק לסמל של הונגריה הליברלית

אירוויזיון 2026. צילום: רויטרס

הבוקר שאחרי המהפך הפוליטי בהונגריה מביא איתו זווית נוספת, מפתיעה ומוזיקלית הרבה יותר, לתוצאות הבחירות: שובה האפשרי של המדינה לתחרות האירוויזיון. בזמן שבאירופה מנתחים את המשמעויות המדיניות של ניצחון פיטר מדיאר על ויקטור אורבן, חובבי תחרות האירוויזיון כבר מסמנים ביומנים את הקאמבק האפשרי ב-2027. מדיאר, שהבטיח לאורך הקמפיין לחזק את הקשר עם האיחוד האירופי, סימן את החזרה לבמה הגדולה כאחד הצעדים הסמליים בדרך לשינוי פניה של המדינה.

באדיבות קשת 12

הונגריה פרשה מתחרות האירוויזיון ב-2020 ומאז נותרה המדינה מחוץ לרשימת המשתתפות. רשות השידור ההונגרית (MTVA) נימקה אז את המהלך ברצון לשנות את סדרי העדיפויות ולהשקיע את המשאבים בקידום מוזיקה מקומית דרך פסטיבל "A Dal".

הפסטיבל, ששימש במשך שנים כקדם-אירוויזיון הרשמי והיוקרתי של המדינה, נותק מהתחרות האירופית והפך לאירוע פנימי בלבד. עם זאת, על פי פרסומים דאז בכלי תקשורת בינלאומיים, מאחורי התירוץ המוזיקלי הסתתרה אג'נדה פוליטית שמרנית הרבה יותר. הונגריה נמנעה מלשוב לתחרות כל עוד ויקטור אורבן החזיק בשלטון, כחלק מקו בדלני ולהט"בופובי שהובילה ממשלתו, במסגרתו נתפסה התחרות כאירוע שאינו עולה בקנה אחד עם ערכי הממשלה.

אלפים חוגגים בבודפשט את נצחונו של פטר מדיאס בבחירות בהונגריה, צילום: רויטרס

במהלך קמפיין הבחירות, הפך נושא האירוויזיון להבטחה של ממש עבור מדיאר, שזיהה את הגעגוע הציבורי לבמה האירופית. כשנשאל על כך ישירות על ידי בוחרים, השיב מדיאר בנחרצות: "העובדה שאנחנו לא משתתפים היא החלטה רעה ולא היינו צריכים לוותר על זה. אם ההחלטה תהיה בידי הממשלה - אנחנו נחזור".

מדיאר הדגיש כי בניגוד למדינות אחרות שפרשו בשל קשיים כלכליים, הנתק ההונגרי היה אידיאולוגי בלבד. הוא אף ציין את האבסורד שבו אמנים הונגרים נאלצו בשנים האחרונות "להגר" מוזיקלית ולנסות את מזלם בקדמים של מדינות אחרות, כמו סן מרינו או גרמניה, רק כדי לזכות בחשיפה שהמדינה שלהם מנעה מהם. כעת, עם ניצחונו, נראה שהדרך לקאמבק הונגרי כבר ב-2027 נסללת מחדש.

במת אירוויזיון 2026. נתראה בשנה הבאה?, צילום: EBU

לחזרה האפשרית של הונגריה יש משמעות נוסטלגית רבה עבור מעריצי התחרות, שכן מדובר במדינה שהעניקה לבמה כמה מהרגעים המגוונים ביותר שלה. שיא ההישגים של המדינה נרשם כבר בהופעת הבכורה הרשמית שלה ב-1994, אז הגיעה פרידריקה באייר למקום הרביעי והמכובד.

לאורך השנים המשיכה הונגריה לשלוח נציגים שהפכו לחביבי הקהל, מהפופ האתני של יוצי פאפאי ועד למטאל האנרגטי של להקת AWS. הפעם האחרונה שבה ראינו את הדגל ההונגרי על הבמה הייתה דווקא אצלנו, באירוויזיון 2019 שנערך בתל אביב. כעת, כשהרוחות הפוליטיות בבודפשט משנות כיוון, נראה שהזיכרונות מההופעה האחרונה בישראל עשויים להפוך בקרוב מאוד להכנות לקראת קאמבק מרגש ב-2027.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר