בדיוק כמו שהתרחש בקורונה, במלחמה חרבות ברזל או בכל מבצע צבאי שהתרחש פה בשנים האחרונות, המסך יורד על עולם התרבות - והתיאטרון, הקולנוע והאמנות עוברים למחוזות הדיגיטל עד שיפתחו את האולמות.
לצד זאת, גם עולם האירועים וההופעות סופג חבטה אדירה ושולח הביתה עשרות אלפי עובדים שמאיישים את התעשייה המגוונת הזאת. העובדה שמבצע שאגת הארי נפל בדיוק על שבוע פורים, אחד השבועות העמוסים ביותר בתעשייה הזאת, עם שלל הופעות, מסיבות ואירועים פרטיים - רק העצימה את המשבר ואת ההפסדים הקשים, ובעיקר מציבה סימני שאלה לגבי ההמשך עם מפיקים, אמנים ועובדים שמנסים להבין איך ממשיכים מכאן.
עבור יהונתן גדול, יזם בתחום האירועים והתיירות ומנכ"ל XPRODUCTION GROUP Dome x, מדובר בהפסד אדיר, אבל למרות הקושי הוא מספר היום על האופטימיות שלא עוזבת אותו וגם על מה שמתוכנן בישראל בשנת 2026 בסצנת ההופעות הבינלאומיות, זה כמובן בתנאי ששום מלחמה, מבצע או מגפה עולמית לא יסגרו לנו את העולם והאולם.
"חשוב לי להבהיר קודם שהדבר הכי חשוב זה הביטחון של המדינה, החיילים והטייסים, זה הרבה יותר חשוב ממה שאנחנו מדברים עליו", הוא ממהר להבהיר, "אבל אם נרד רגע למיקרו אז באמת בשבוע אחד ביטלנו ודחינו סדרת אירועים שתוכננה במשך חודשים, ומאחורי כל אירוע כזה יש עשרות ספקים, אמנים, אנשי תאורה וסאונד, אנשי הפקה וצוותים, ומאות משפחות שמתפרנסות מזה.
"בשבוע של פורים היו אמורים להופיע בהופעות גדולות אמנים כמו נועה קירל, רינת בר, מרגול, שלומי שבת, היה לנו פסטיבל טראנס, ופסטיבל טכנו עם אמנים מחו"ל שהיו אמורים להגיע כהפתעה לקהל, הופעות שהתקורות עליהן שולמו, הפרסום יצא כבר, אנשים רכשו כרטיסים, ובמקרה שלנו זה חבילות לבתי מלון, כי אנחנו משקיעים המון כסף להעיר את ים המלח. בנינו שם פרויקט גדול וציוני ואנחנו מנסים להחיות אותו, היכל אירועים שנקרא DOME X ונבנה בהשקעה של 120 מיליון שקל.
"זה אולם כמו בווגאס שאמור לאכלס את ההופעות הכי גדולות בארץ, וכשהשמים ייפתחו גם את ההופעות מחו"ל. הפתיחה היתה בספטמבר האחרון, אירחנו כבר אמנים מיוון ויש המון תוכניות קדימה".
על איזה סדר גודל של הפסדים מדובר?
"יותר ממיליון שקלים רק על שבוע אחד. והדבר הכי חשוב כרגע זה לשלם למי שמגיע לו, לא להשאיר אף אחד ואף משפחה ואף בעל עסק קטן ללא הכסף שמגיע לו, וכמובן להחזיק את העובדים שלנו, לשלם משכורות, ולהסתכל קדימה.
"מדובר בהפסדים עצומים, וכל שבוע כזה שיימשך זה עוד הפסדים גדולים, התקורות קיימות, המשכורות לעובדים, זה לא משהו שייעלם. אנחנו עובדים ביחד עם עולם התיירות, בטח ובטח באירועים שאנחנו עושים בים המלח, שם גם המלונות סופגים הפסדים גדולים.
"אנחנו עובדים בשיתוף פעולה מלא ומרגישים גם את הסבל שלהם, להיות מוכנים לקלוט את הקהל ואז לבטל מהיום למחר, אבל עם כל הקושי והביטולים אנחנו לא מוותרים, אנחנו עובדים על תאריכים חדשים ומקווים שאת רוב ההופעות שנדחו נחזיר לקהל, ולקיץ הקרוב יש תוכניות גדולות".
העתיד ייראה אחרת
הקיצים בתל אביב היו מפוצצים באירועים והופעות בינלאומיות בפארק הירקון. מאז 2023 הקיץ בישראל כבר לא נראה ככה.
"אני כבר שני עשורים מתעסק באירועים ובהופעות בינלאומיות, ואני חושב שאנחנו נרגיש את המחוגה מתחילה לזוז ברגע שהמלחמה תיגמר. לקראת פורים הצלחנו להביא שתי הפתעות בינלאומיות שכמובן עשו אחורה פנה עכשיו בגלל המלחמה, אבל זה יקרה יותר מהר ממה שאנחנו חושבים.
"אני מאמין שדעת הקהל תשתנה אחרי המלחמה עם איראן ושנצליח להביא כמה הפתעות לקיץ הקרוב. אנחנו עושים הכל כדי שלתיירות הפנים ולאזרח הישראלי תהיה אופציה לחוות פה תרבות ברמה בינלאומית עם אמנים בינלאומיים.
"בקיץ הקרוב נקיים כחלק מאירועי הגאווה את עיר הגאווה הראשונה בישראל, בעין בוקק, כמו הפייר איילנד, ונקיים שם אירוע גאווה ענק של שבוע ימים עם האמנים הכי גדולים, אורחים מחו"ל, סדנאות, תרבות, פודקאסטים של הקהילה בלייב, יהיו דברים מגניבים, ובעזרת השם נכריז על זה כשתיגמר המלחמה. זה פרויקט ראשון מסוגו, ובקיץ עצמו מתוכננים מופעים של האמנים הישראלים הגדולים, פסטיבל גיימינג למשפחות, ועוד כל מיני דברים".
מקווים שהמדינה תעזור
אתה רואה עשרות אלפים רוקדים בקיץ הקרוב בפארק הירקון עם מופע גדול בינלאומי?
"אני רואה את זה בסתיו הקרוב בפארק הירקון. אני חושב שבקיץ נראה במקומות קצת יותר קטנים מהפארק, ואם כולנו נעשה את זה נכון אני בטוח שחברה כמו בלוסטון תביא את השמות הגדולים לפארק למופעים בסתיו. אנחנו בים המלח ובמקומות קטנים יותר נעשה הפתעות בינלאומיות מעניינות לא פחות. רק נקווה שהמדינה תעמוד מאחורינו".
אפרופו המדינה, מרבית העובדים בתעשייה הזאת הם פרילאנסרים. המדינה מסייעת בפיצוי?
"אנחנו מאוד מקווים שמדינת ישראל תהיה מאחורינו ויהיה איזה מתווה פיצוי שיעזור לנו לעזור לספקים, ויעזור לנו להמשיך קדימה. אבל אני יכול להגיד שאנחנו עם גמיש, עברנו הכל, אנחנו באותו לופ כבר ממארס 2020 מאז הקורונה, אבל אנחנו לא מפחדים. הזיכרון שלנו קצר למזלנו, וזה יסתדר בסופו של דבר".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
