מוזיאון טרנר לאומנות עכשווית. צילום: יוטיוב

בריטניה: תערוכת אמנות אנטישמית מעוררת סערה

מת'יו קולינגס, מבקר אמנות לשעבר ב"איבנינג סטנדרד" ומגיש תוכניות לשעבר ב-BBC, הציג בגלריה באנגליה תערוכה עם דימויים נאציים ורישומים המכחישים את האלימות בטבח ה-7 באוקטובר • כשהיסטוריונית יהודייה ניסתה לעמת אותו עם הדימויים, הוא צרח עליה והקהל גירש אותה מהגלריה בקריאות בוז

מרגייט היא עיירת חוף במחוז קנט שבדרום מזרח אנגליה, מקום שבדרך כלל מושך תיירים שמחפשים קצת שקט אנגלי טיפוסי וביקור במוזיאון טרנר לאומנות עכשווית המפורסם. אבל השבוע, השקט הזה הופר בבוטות בסטודיו "ג'וזף ויילס" המקומי.

מה שהוצג שם תחת הכותרת היומרנית "רישומים נגד רצח עם" התברר מהר מאוד לא כביקורת פוליטית לגיטימית, אלא כמפגן של שנאה טהורה, כזה שגרם למבקרים לצאת מהמקום כשהם רועדים פיזית.

האמן מאחורי המיצג הוא מת'יו קולינגס. קולינגס (70) אינו צעיר רדיקלי שרודף אחרי כותרות - הוא דמות מוכרת מאוד בעולם האמנות הבריטי, מבקר אמנות לשעבר בעיתון הבריטי "איבנינג סטנדרד" ומי שהגיש תוכניות אמנות ב-BBC.

קולינגס, שכבר בעבר לא הסתיר את דעותיו האנטי-ציוניות החריפות, לקח את זה הפעם צעד אחד רחוק מדי אל תוך מחוזות האנטישמיות.

התערוכה עצמה היא רצף של דימויים מעוררי פלצות. בין העבודות המוצגות במקום אפשר למצוא רישום של חייל צה"ל עם מגן דוד המוצב באופן פרובוקטיבי בין רגליו כשהוא דורך מעל שלולית דם וגולגולת אדם.

ביצירה אחרת מככב דונלד טראמפ לצד צלב קרס ומגן דוד, כשהכיתוב המלווה מציע לו "לפלוש לאיראן ולרצוח מוסלמים". קולינגס אף הגדיל לעשות והציג טקסטים המטילים ספק בעדויות על אלימות מינית בטבח ה-7 באוקטובר, הכחשה בוטה של פשעים נגד האנושות שנעשתה בשם ה"אמנות".

הסערה פרצה בעוצמה כשזואי סטרימפל נכנסה לגלריה. סטרימפל היא לא רק דוקטור להיסטוריה ובעלת טור מוערכת ב"סאנדיי טלגרף", היא קול יהודי צלול וחסר פשרות בתקשורת הבריטית. היא הגיעה למרגייט וגילתה שהיא נמצאת בתוך מה שהגדירה כ"חלום בלהות מטורף". כשניסתה לפנות לקולינגס ולשתף אותו בזעזוע שחשה כיהודייה נוכח השימוש בדימויים נאציים, היא נתקלה באלימות מילולית קשה.

בציוץ שהעלתה לאחר מכן לחשבון שלה ברשת X, סטרימפל תיארה בזעזוע כיצד קולינגס החל לצרוח בפניה בטירוף. בכל פעם שניסתה לדבר ברוגע, הוא קטע אותה וטען שהיא רק "מדקלמת דפי מסרים של הסברה" ושהיא "מגינה על רצח עם".

השיא היה כשהיא ניסתה להעלות את הנקודה שאילו הייתה מקבוצת מיעוט אחרת היחס היה שונה וקולינגס הגיב בבוז: "אבל את לא שחורה, נכון?". לפי עדותה, הקהל בגלריה הצטרף לאמן בקריאות "בוז" ודחק אותה החוצה, בעוד קולינגס לועג לה וצועק: "קדימה, תזמיני משטרה".

והמשטרה אכן עודכנה. משטרת קנט אישרה כי התקבל דיווח על תכני התערוכה והאירועים בגלריה ביום שבת, ה-21 במרץ, ומסרה כי הבדיקה בנושא נמשכת.

התגובות הציבוריות היו חריפות לא פחות. דניאלה גרודסקי, הממונה על שגרירות ישראל בלונדון, הבהירה שמדובר באנטישמיות גסה ולא בחופש ביטוי. חבר הפרלמנט מייק טאפ סיכם את העניין בקצרה כשקבע שמדובר ב"זבל מוחלט".

גם לאחר האירוע, קולינגס לא נרגע. בפוסטים שפרסם באינסטגרם ובפייסבוק הוא לעג לסטרימפל, אותה תיאר כ"אדם משכיל מהמעמד הבינוני שלבוש היטב", וטען כי הטענות שלה על חוסר ביטחון הן "שטויות ציוניות". הוא אף התגאה בכך שאדם אחר בחדר שהזדהה כיהודי טען כי הוא דווקא מרגיש בטוח מאוד.

מובן שלא כולם הזדעזעו. ברשתות החברתיות נמצאו מי שמיהרו להגן על החזון של קולינגס וטענו כי הוא גאון המייצג הומניזם ולא אנטישמיות, תוך שהם מציעים לסטרימפל המזועזעת לבקר בתערוכות של ציורי פרחים אם היא מחפשת משהו רגוע יותר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...