שורדת השבי אופליה. צילום: ללא

מתוך האפר: האמן שיצירותיו נשרפו ואהובתו שהייתה בשבי נפגשים בעולם הדיגיטלי

תערוכה ייחודית ראשונה מסוגה משחזרת באמצעות בינה מלאכותית את יצירות הפסיפס שנשרפו של האמן הקטור רויטמן • המכתבים המרגשים שכתב לזוגתו אופליה בעת שהייתה בשבי הפכו להשראה ליצירה חדשה ומצמררת

[object Object]

יצירות הפסיפס של האמן הקטור רויטמן (81), שנשרפו על ידי מחבלים בקיבוץ ניר עוז, בשילוב מכתבים מרגשים שכתב לזוגתו שורדת השבי אופליה (79), הפכו לתערוכה ייחודית שנוצרה לראשונה באמצעות בינה מלאכותית. התערוכה, הנושאת את השם "הקטור ואופליה", נוצרה ביוזמת מנהלת החטופים במשרד ראש הממשלה ובשיתוף פעולה עם שנקר. ראש המרכז פרמטר לתקשורת חזותית בשנקר, אופיר ליברמן, השתמש בטכנולוגיה החדשנית כדי ליצור חיבור בין זיכרונותיו של הקטור לבין סגנונו האמנותי.

"זה נראה כאילו אני עשיתי את זה", אמר הקטור בתדהמה כשראה לראשונה את היצירות. "למכונה יש נשמה. ב-7 באוקטובר חלק מתוכי מת ועכשיו אני מרגיש את החלק הזה מתחיל לקום לתחייה".

בבוקר הטבח בעוטף שהתה אופליה לבדה בביתה מאחר שהקטור אושפז במרכז שיקום בעקבות פציעה. אופליה הכינה לעצמה קפה, נכנסה לממ"ד ושוחחה עם הקטור ואחת מנכדותיה. היא הספיקה לכתוב למשפחתה על הרעשים ששמעה מבחוץ ולאחר מכן נותק עימה הקשר. במשך 53 ימים שהתה אופליה בעזה והוחזקה לבדה בחדר סגור וחשוך, כמעט ללא מזון ומים. הקטור השתגע מדאגה ולא הפסיק לכתוב לה מכתבים על געגועיו אליה.

נשים ששוחררו מהשבי, צילום: ללא

התערוכה יוצאת הדופן, מהראשונות מסוגה בעולם, תוצג בגלריה רוזן בשנקר. היצירות מודפסות על נייר ואינן מתיימרות להחליף את המקור שהושחת ונשרף, אלא מביעות אמנות חדשה שנולדה מתוך הטראומה והאובדן.

"היה לי חשוב שהמכונה תייצר את ההקשרים הסגנוניים בלי התערבות שלי", מסביר אופיר ליברמן. "לא חיפשתי את היפה, אלא חיפשתי את הקטור והסטייט אוף מיינד שלו כפי שהוא מגולם במכתבים".

נשיא שנקר, פרופ' שיזף רפאלי, אומר כי הבינה המלאכותית הצליחה לשחזר את מפעל חייו של הקטור: "באמצעותה הצלחנו ליצור נרטיב של שיקום ובנייה מתוך ההריסות. התערוכה מבטאת את האמונה שלנו בשילוב בין הנדסה, עיצוב ואמנות לבין טכנולוגיה חדשנית וכלים מסורתיים".

"הקטור & אופליה" תוצג בגלרייה רוזן לעיצוב, שנקר.

פתיחה חגיגית: 15 במאי, 18:00 התערוכה מציגה: 15 במאי - 30 ביוני ימים ושעות: ראשון, שלישי, חמישי 19:00-10:00.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו