וירוס הקורונה, אשר הביא עימו חוסר ודאות ומשבר כלכלי, נותן את אותותיו גם בשוק השכירויות, במיוחד בתחום הנדל״ן המסחרי.
המשבר שפוקד עסקים רבים מביא לקריסתם בזה אחר זה, בשל חוסר יכולת להתניע את גלגלי העסק. אחוז האבטלה הולך וגדל. לסחף העצמאים שעומדים בפני קריסה מתחילות להצטרף חברות ההייטק הגדולות, שמצהירות בזו אחר זו על כוונתן לפטר עובדים.
רק לאחרונה הודיעה חברת תוכנה גדולה על פיטוריהם של 1,000 עובדים, וזו רק ההתחלה. חברות אחרות עברו לעבודה מהבית, במטרה לצמצם את השהייה במקומות העבודה ולמנוע הידבקות.
כל המגמות הללו משפיעות בדרך ישירה על שוק הנדל״ן המסחרי. עסקים שקורסים גורמים לביטול הסכמי שכירות, בין אם על ידי פנייה להליכי חדלות פרעון ובין אם על ידי הפרת הסכם או ביטולו, בשל חוסר יכולת כלכלית להמשיך להחזיק בנכס.
לכל זאת מצטרפות החברות הבינוניות והגדולות, אשר מוותרות על שטחי משרדים. צעדים אלה פוגעים בבעלי הנכסים, שניצבים מול שוקת שבורה ונכסים ריקים.
בשל המשבר מוגשות תביעות רבות, והפסיקות של בתי המשפט מתחילות להגיע. כך למשל בתביעה שהוגשה לבית משפט השלום בתל אביב תבעו המשכירים לפנות את השוכרים, בטענה שנמנעו מלשלם שכר דירה.
התברר כי השוכרים הודיעו כי בשל משבר הקורונה העסק שפעל בנכס נסגר, על כן אין בכוונתם לשלם דמי שכירות עבור חודשים אפריל עד יוני 2020, בדרך המקימה למשכירים זכות לסעד של פינוי. טענת השוכרים הייתה כי משבר הקורונה וצווי החירום שהוצאו מהווים גורם מסכל. המשכירים מצידם טענו להפרת הסכם מצד השוכרים ודרשו לפנותם מהנכס.
לאחר שבית המשפט ניתח ובחן את טענות הצדדים, הוא הגיע למסקנה כי השוכרים הפרו את ההסכם וכי עליהם לפנות את המקום, וזאת על אף משבר הקורונה.
מהאמור לעיל ניתן להסיק כי בתי המשפט דוגלים בגישת כיבוד הסכמים גם בעת משבר כזה או אחר. זוהי מכה עבור שוכרים שמנסים להישען על המשבר לצורך הפרת הסכמים. כמובן שכל מקרה ייבחן לגופו ואין לראות בהחלטות של בתי משפט השלום סוף פסוק.
למרבה הצער, חוסר היכולת של ממשלת ישראל למצוא פתרונות יצירתיים למשבר ויישום שיטת הנדנדה מותירים את הציבור להילחם אחד בשני.
לצד זה עולים רעיונות שונים להמיר משרדים לדירות, אך הבירוקרטיה ליישום הליך שכזה מורכבת, והדבר כמעט בלתי אפשרי, במיוחד כשאין ממש ממשלה מתפקדת, שמנהלת את המשבר.
בינתיים, השוכרים והמשכירים חייבים למצוא את דרך ההידברות ולהגיע להבנות, כדי לגשר על פערים ולצלוח יחדיו את המשבר.
בשיתוף עו"ד מושיקו מלכה, מומחה לנדל״ן, יזמות ומשפחה
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו