עו"ד אלדן דנינו. המדינה מזניחה את הבטיחות | צילום: צילום: תומר שרון

תנו ליזמים ולקבלנים לבנות

במקום לחפש אשמים ולפגוע בקבלנים ויזמים, המדינה צריכה לנקוט פעולות אמיתיות לשיפור הבטיחות באתרי הבנייה

בשיתוף עו"ד אלדן דנינו

בשיתוף עו"ד אלדן דנינו

לא אחדש דבר לקוראים, אם אומר שהמדינה מזניחה את נושא הבטיחות בענף הבנייה. התוצאה הינה ששנה אחר שנה עשרות עובדים בענף מוצאים את מותם ועוד אלפים נפגעים, ביניהם מאות פצועים, מה שעולה למשק הישראלי הון עתק ומחבל קשות בקצב הבנייה.
מזה מספר שנים רשויות המדינה השונות מדברות גבוהה גבוהה, כולל הצהרות חגיגיות של שרי ממשלה בכלל ושר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים בפרט, תוך הפרחת הבטחות חוזרות ונשנות של מנהל הבטיחות במשרד העבודה - לעשות סדר בכל הקשור לבטיחות בעבודה בענף הבנייה, ולשים קץ אחת ולתמיד הן לזלזול בחיי אדם והן לנזק לענף.
ציפיתי, כמי שעוסק בתחום של דיני הבטיחות בענף הבנייה, שדווקא בשנת הקורונה, שם נושא הבריאות היה מעל לכל, נגיע סוף סוף ליעד המיוחל, להיות ככל המדינות המערביות המתוקנות, ולהנחיל בדיוק כמוהן מנגנונים אמיתיים, שיהוו לעזר בכל הקשור לשמירה על הבטיחות בענף הבנייה, תוך שימת דגש על מניעת אסונות מיותרים.

מרדף פופוליסטי
הוואקום הזה לא רק נמשך במלוא עוזו, אלא גם מתפתחת לה בשקט בשקט ובאין רואה תופעה מסוכנת של המערכות השלטוניות, בבחינת אם לא הצלחנו לפתור את נושא הבטיחות ולמנוע תאונות, הבה ונחפש מן הגורן ומן היקב אשמים. ואת מי הכי קל להאשים, אם לא את הקבלנים, היזמים, מנהלי העבודה וכיוצ"ב?
אין יום שאיני עד למרדף המיותר והפופוליסטי אחר קבלנים ויזמים בענף הבנייה, שלא חטאו במאום, השקיעו את מיטב ממונם בפרויקט, אולם בהחלטה נפסדת אחת של מפקח עבודה, שלרוב אין לה קשר לשמירה על הבטיחות, נסגרים שערי אתרי הבנייה, לעיתים אף לתקופה ארוכה. מוטלים עיצומים כספיים בסכומי עתק, ועוד כהנה וכהנה גזירות, המסבות לציבור הקבלנים והיזמים נזקים כלכליים חמורים, ואינן מסייעות ולו במקצת לשיפור הבטיחות.

לא מקרה חריג
בחודש שעבר הובא לפתחי מקרה שאירע באחת הערים הגדולות במרכז הארץ, שם החליט מפקח בנייה, ללא שום סיבה סבירה, לסגור למספר ימים את אתר הבנייה, שעה שלא היה כל צורך בכך.
רק לאחר התערבות משפטית שהסתיימה בבית המשפט, נמנע המשך הפגיעה באותו קבלן, בעל מוניטין של עשרות שנות בנייה ללא רבב. ישאל השואל, האם המדובר במקרה חריג של מפקח בודד? ובכן, התשובה הינה לא רבתי.
כמי שמייצג באופן תדיר את ציבור הקבלנים והיזמים, אין כמעט שבוע שבו אנו לא נאלצים להתמודד עם תרחישים מעין אלה. לעיתים אף קרה, לצערנו, שחברות בנייה הגיעו בסופו של דבר לקשיים כלכליים כתוצאה מכך. שלא לדבר על שמן הטוב שהוכפש, שלא בצדק.

הפקרות מוחלטת
הסינדרום הזה נובע מבעיה אחד ויחידה, ההפקרות המוחלטת שבה נוהגת המדינה באמצעות שליחיה, נציגי משרד העבודה הרווחה והשירותים החברתיים, מנהל הבטיחות ומכון התקנים. הם לא עושים דבר וחצי דבר על מנת לשפר את הבטיחות באתרי הבנייה, אלא מתהדרים בהחלטות פופוליסטיות שבינן לבין המציאות בשטח אין כל קשר. בכך הם פוגעים במפעל חייהם של ציבור היזמים והקבלנים ואף גורמים לפגיעה בבטיחות בענף.
הצעתי למקבלי ההחלטות במדינת ישראל – תנו ליזמים ולקבלנים לבנות. ואתם, מקבלי ההחלטות ושרי הממשלה האמונים על ענף הבנייה, ובייחוד משרד העבודה הרווחה והשירותים החברתיים, האמון באופן ישיר על ענייני הבטיחות בענף - הגיעה העת, ללקיחת אחריות למחדל המשווע, רב השנים, בכל הקשור לבטיחות בענף הבנייה.
הגיעה העת לחדול מהתפיסה הישנה של חפוש אחר אשמים, ולהתחיל לעסוק במניעה ובמיגור תאונות עבודה, בהתקנת תקנות וחקיקה רלוונטיות לשנת 2021, בואכה 2022, הנחלת תרבות אמיתית של בטיחות בענף הבנייה, תוך שיתוף פעולה עם ציבור הקבלנים והיזמים, ולא מתוך קבלת החלטות פופוליסטיות, שפוגעות הן בציבור הקבלנים והיזמים והן בבטיחות. בעצם כך הן גודעות את העץ שעליו יושב ענף הבנייה כולו.
• עו"ד אלדן דנינו הוא מומחה לבטיחות בענף הבנייה ולאחריות תאגידית

 

בשיתוף עו"ד אלדן דנינו