עו"ד עינת שקד | שותפה מנהלת ביהב ושות' חברת עורכי דין

עו"ד עינת שקד עומדת בראש פירמת עורכי דין ותיקה שהוקמה לפני 50 שנה ומתמחה בנדל"ן ומקרקעין • בין עסקאות מורכבות, ייצוג בעלי דירות בלבד בהתחדשות עירונית, פרויקטים ראשונים מסוגם וליווי המדינה, היא מסבירה למה מבחינתה נדל"ן הוא לא רק מקצוע, אלא מפעל חיים

עו"ד עינת שקד, שותפה מנהלת ביהב ושות' , אייל מס
עו"ד עינת שקד, שותפה מנהלת ביהב ושות' | צילום: אייל מס

משרד עורכי הדין יהב ושות' הוקם בשנת 1976 ומאז יומו הראשון עוסק בנדל"ן. לאורך השנים צבר המשרד ניסיון בעסקאות מורכבות, דיני מקרקעין, הסדרים ורישומים, דיני איו"ש, עסקאות קומבינציה והתחדשות עירונית.

עו"ד עינת שקד היא שותפה מנהלת בפירמה, שמזוהה עם שני קווים מרכזיים: הובלה נשית ארוכת שנים ופעילות בתחומים שבהם הטביע חותם עוד לפני שהפכו לחלק מהזרם המרכזי בענף. "אמי הייתה חלוצה לא רק ככוח נשי אקטיבי וייחודי בשטח, אלא גם בתחומים שהיו מאוד ייחודיים בשוק הישראלי", מספרת עינת.

עיקר הפעילות של יהב ושות' מתמקדת בייצוג בעלי נכסים בלבד בפרויקטים של התחדשות עירונית, לצד ליווי בעלי זכויות בעסקאות מורכבות, ייצוג קק"ל וחברת הבת הימנותא, האפוטרופוס הכללי ומתן חוות דעת למדינה בעסקאות התחדשות עירונית. בתחום הזה, שקד הייתה שם עוד בשלבים הראשונים: אחד הפרויקטים שהובילה אוכלס כבר ב-2011, "עוד לפני החקיקה, הגופים, הדינים והשחקנים שמכירים היום" לדבריה.

מה מייחד אותנו

כאשר עו"ד שקד נשאלת מה מייחד את יהב ושות', היא מתחילה בניסיון שנצבר בשטח. מבחינתה, ההבדל אינו רק במספר הפרויקטים שבהם יהב ושות' מעורבים, אלא בכך שמדובר בפרויקטים שעברו את כל הדרך, מההתארגנות ועד האכלוס. לדבריה, ההבחנה הזו משמעותית במיוחד בפרויקטים של פינוי-בינוי. "יש מעט מאוד פרויקטים כאלה בארץ שהושלמו ואוכלסו, ואנחנו חתומים על הרבה מהם".

בידול מרכזי נוסף של המשרד הוא הבחירה לייצג בעלי דירות בלבד. בענף שבו משרדים רבים פועלים במקביל מול יזמים ובעלי דירות, יהב ושות' בחרו לעמוד בצד אחד של המתרס. "בחרנו בדרך הזו מתוך שליחות", אומרת שקד. "אנחנו מאמינים בבידול הזה כדי למנוע את מה שאנחנו רואים כניגוד אינטרסים מובהק". לדבריה, הבחירה הזו התבררה עם השנים כמרכיב מרכזי בזהות המשרד שמאפשר עצמאות ויכולת פעולה אמיתית, באופן פרקטי בשטח. "רוב השחקנים בליגה שלנו מייצגים גם יזמים וגם בעלים", היא אומרת. "אין כמעט משרדים בגודל, בניסיון, במקצועיות וביציבות שלנו שמייצגים רק בעלי דירות".

רגע אחד שמסביר הכל

אחד הפרויקטים שממחישים בעיני שקד את היכולות והגישה של המשרד הוא פרויקט רמת אליהו בראשון לציון, שהיא מתארת "כיחיד מסוגו בארץ, משום שבו המדינה היא היזם". מה שהחל כפיילוט התפתח למספר מתחמים, וביהב ושות' מייצגים בו לדבריה יותר מ-900 בעלי נכסים ב-11 מתחמים שונים הכוללים גם מתחמים בבינוי פינוי ובקומבינציה. "לעבור מכרז של המדינה זה לא דומה לעבור מכרז של בעלים או של חברה מנהלת", היא אומרת. "זה אירוע אחר. יהב ושות' קיבלו 11 פעמים את הגושפנקה הזאת".

הפרויקט ברמת אליהו מורכב לא רק בגלל היקפו, אלא גם בגלל המבנה הייחודי שלו: שיתופי פעולה בין הרשות הממשלתית, רמ"י, העירייה והמדינה; חוזים מורכבים; מנגנונים שאינם קיימים בפרויקטים סטנדרטיים; וסיטואציות שבהן היה צורך למצוא פתרונות לפני שהיה קבלן מבצע או יזם פרטי בתמונה.

לצד המורכבות התכנונית והמשפטית, היא מדברת גם על הממד האנושי: עולים שאינם דוברים עברית, משפחות קשות יום, בעלי זכויות שלא תמיד הבינו את מעמדם, ואנשים שלכאורה היו "חסרי זכויות על הנייר". לדבריה, במקרים מסוימים, בזכות מעורבות אקטיבית, יצירתיות ומקצועיות, אותם אנשים מחזיקים כיום בדירות.

גם בפרויקט בתל אביב, היא מספרת, הצליח המשרד להגיע להסכמות לפינוי ארבע יחידות שהוחזקו על ידי פולש, ללא צורך בהליך משפטי. "הליך מול פולש בדרך כלל לוקח שנים ומעכב פרויקטים", היא אומרת. "בפרויקט מרכזי, שכל עיכוב בו הוא אובדן כספים ניכר, זה משמעותי מאוד".

האדם שמאחורי החברה

מאחורי התפקיד, הניסיון והפרויקטים, עו"ד שקד מתארת את עצמה כאדם שפועל מתוך ערכים. מבחינתה, נדל"ן הוא לא רק עולם של זכויות, חוזים ועסקאות, אלא כלי שמאפשר לאנשים להמשיך לחיות בישראל, לבנות עתיד ולגור בביטחון. 

גם הסיפור האישי שלה נשזר בשנים האחרונות בסיפור הרחב יותר של ישראל. היא אם לארבע בנות, בהן בת קצינה, ומשפחתה אימצה שני חיילים בודדים. בעלה, שירת בשנים האחרונות כמעט 700 ימי מילואים. בתוך מציאות של מלחמה, משבר בענף הנדל"ן וחוסר ודאות מתמשך, היא המשיכה לנהל משרד, ללוות בעלי נכסים ולקדם פרויקטים מורכבים.

"אני חושבת שזה הסיפור שלי", היא אומרת. "לנהל את השנים האחרונות, כשישראל והנדל"ן במשבר, כשהבעל שלי במילואים, כשיש לי קצינה ועוד שני חיילים, ולעשות את זה מתוך שליחות אמיתית".

בסופו של דבר, עו"ד שקד רואה בעבודה המשפטית דרך מעשית להשפיע על המציאות: לא רק לנהל חוזים וזכויות, אלא לסייע לאנשים לשמור על הבית שלהם, להתחדש, ולהמשיך לבנות עתיד בישראל. "אני מאוד אוהבת את מה שאנחנו עושים פה, יש לי חופש פעולה אמיתי לנווט להצלחה, להשפיע ולהגן על בעלים", היא מסכמת.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר