האמת מאחורי הנתונים המופרכים של משרד הכלכלה

המשרד מתגאה בהכשרת מאות מנהלי עבודה בשנה - רק "שכח" לציין שרובן הן הכשרות פרטיות ולא בתמיכת המדינה • כך לא פותרים משבר דיור עמוק • טור אישי

משרד הכלכלה. לא נקטו, צילום: אורן בן חקון

בשיתוף יצחק מויאל, יו"ר הסתדרות עובדי הבניין והתעשיות הנלוות ומ"מ נשיא הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבניה בישראל

איפה מאות מנהלי העבודה שמשרד הכלכלה טוען שעברו הכשרה בשנה האחרונה? מאיפה משרד הכלכלה מביא את הנתונים המוגזמים והמופרכים לפיהם יש שגרה של הכשרות מקצועיות בענף הבניין? השבוע קיבלתי מכתב מראש המטה של שרת הכלכלה והתעשייה, אורנה ברביבאי, שהציג נתונים שאין להם קשר עם המציאות בשטח.   

לאחרונה פורסם כי משרד הכלכלה ביטל את תקציבי ההכשרות המקצועיות. מדובר בכ-130 מיליון שקלים, סכום פעוט בתקציב המדינה אבל חשוב ביותר לכלכלה הישראלית ולענף הבניין, התשתיות והשיפוצים. במשרד הכלכלה מיהרו להגיב למכתבי בטענה ש"לא היה ולא נברא", ולטענתם יש הכשרות מקצועיות אותן עוברים אלפי עובדים בענף הבניין - לא פחות. לפי הנתונים של משרד הכלכלה, הוכשרו מאות מנהלי עבודה בשנה האחרונה. אבל המספרים אינם מדויקים, ואפילו אם היו נכונים, מדובר בכישלון גדול בכל מה שקשור לאותן הכשרות, זאת כאשר המחסור בכח אדם מקצועי בענף רק הולך ומחמיר.

ענף הבניה זועק ומשווע לעובדים מקצועיים, המשק זקוק לאלפי מנהלי עבודה, אז על מה הגאווה הגדולה של משרד הכלכלה? כיצד קורה שהמשרד מפרסם נתונים לא מדויקים?

פשוט מאוד. המשרד לוקח את הנתונים של ההכשרות הפרטיות שיש במכללות ובמפעלים פרטיים, ומשייך את זה להכשרות המקצועיות שבאחריות אגף ההכשרות שבמשרד הכלכלה. משרד הכלכלה מתגאה בכך שאלפי עובדים עברו הכשרה בעזרה ראשונה ובבטיחות בסיסית. זה טוב ויפה, אך אין לכך קשר להכשרות במקצועות החסרים בענף הבניין. כל עובד מקצועי צריך לעבור הכשרה בעזרה ראשונה ובבטיחות, ואין כאן שום דבר שעוזר למשק הישראלי למלא את החוסרים באלפי מקצועות דרושים. 

יצחק מויאל // צילום: יח"צ, צילום: יח"צ

חסרים בענף הבניין יותר מ- 30 אלף עובדים מקצועיים ולמעלה מ-4,000 מנהלי עבודה. נתון שהוצג ע"י פרסומים בכלי התקשורת הכתובה והדיגיטלית בסוף שנת 2020 הראה כי רק כ-7,500 אתרי בניה מתוך כ-15,000 אתרים חתומים כחוק על ידי מנהלי עבודה. המשמעות של כך היא שישנם אתרי בניה שלא קיים בהם מנהל עבודה כנדרש בחוק, מה שמסכן את העובדים ולא פלא שקורות תאונות באתרים הגובות חיי אדם.   

פגיעה בהכשרות המקצועיות היא פגיעה בכלכלה הישראלית, בעובדים הישראלים והדבר מעמיק עוד יותר את משבר הדיור. פגיעה ביכולות הבניה שלנו היא פגיעה אסטרטגית בכלכלה הישראלית. בקשתי היא לאפשר בעת הזו את המשך ההכשרות לעובדים בענף הבניה. הדבר הינו הכרחי על מנת שנוכל להמשיך ולספק לענף הבניה והתשתיות עובדים מקצועיים, ולמלא את החוסר והדרישה לעובדים בענף. המחסור בעובדים מקצועיים מאט את קצב בבניית הדירות בארץ, ידוע כי חסרות לנו עשרות אלפי ידיים מקצועיות עובדות .

 התקציבים כבר קיימים ואושרו על ידי האוצר, וכל שצריך הוא לאשר המשך הכשרות. גם כאשר הוענק תקצוב, הוא לא נתן מענה לכיסוי עלות ההכשרות או המלגות, הוא נתן מענה חלקי להפעלת המכללות להכשרה במקצועות הבניין בעלות סבירה. ביטול תקצוב המכללות אשר מבצעות ההכשרות המקצועיות לענף הבניין הינו החלטה שגויה ומזיקה לענף!

האקדמיה למקצועות הבניה שהוקמה על ידי הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבניה מוכיחה בוודאות שאם רוצים מצליחים! וכבר מכשירה עשרות עובדים לענף הבניה.

בשיתוף יצחק מויאל, יו"ר הסתדרות עובדי הבניין והתעשיות הנלוות ומ"מ נשיא הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבניה בישראל

כדאי להכיר