בדיקת "נדל״ן היום": בכמה עלה הבית שלכם?

בדקנו, בסיוע מומחה הנדל״ן אוהד דנוס, בכמה עלו מחירי הדירות בעיר שלכם • באיזו עיר קפצו המחירים ב-40% ואיפה נרשמה דווקא ירידת מחירים? כך מתנהל שוק חסר רסן

, צילום: iStock

טירוף המחירים מתבטא גם בערי ישראל לשיאים חסרי שליטה וריסון: העיר מודיעין עלתה בשיעור חריג של כ-30% ברבעון וכ-40% בשנה, נתונים לא פחות ממדהימים הממחישים היטב מה קורה שהיצע הדירות בישוב מסוים מצטמצם באופן דרמטי.

גם באילת ניכרת תכונה חריגה עם עלייה רבעונית של כ-16% ועלייה שנתית של לא פחות מ- 21%, כנראה כתוצאה מהצפת משקיעים שזיהו הזדמנות בעיר הדרומית עקב חזרתו של עולם התיירות לפעילות מלאה ועל סטרואידים.

דווקא בערים הגדולות נרשמה סולידיות יחסית, כשהעיר חיפה שדשדשה במשך מספר רבעונים הפכה שוב ליעד מבוקש לרכישות והשקעות.

עליות מחירים // באדיבות אוהד דנוס, שמאי המקרקעין מומחה הנדל"ן, לשעבר יו״ר לשכת השמאים,

יציבות מפתיעה (0%) בעיר תל אביב-יפו. בירושלים עליה קלה של 3%. ערים נוספות בולטות הן כפר סבא (+21% בשנה), רחובות (+17% בשנה) ואשקלון (+17% בשנה). מאידך רק באר שבע הציגה ירידה מזערית במחירים (-1% בשנה).

הלמ״ס פרסם אמנם עלייה שנתית של כמעט 18%, אבל מבדיקה נקודתית שהגיעה לידי נדל"ן היום לפי חישובים שפיתח השמאי הממשלתי הראשי, אוהד דנוס, יו״ר לשכת השמאים לשעבר, עולה כי ברבעון השני של 2022 מחירי הדירות המשיכו לעלות והפעם באופן דרמטי. הן ביחס לרבעון הקודם והן ביחס לרבעון המקביל אשתקד. זאת, למרות המשך מגמת הקיטון הדרמטי בהיקף העסקאות, המוסברת בציפייה לירידת מחירים כתוצאה מהתחלת העלאות ריבית של בנק ישראל ובעובדה שחלק ממשקיעי הנדל"ן החלו לממש את רווחיהם בשוק.

״זוהי תקופה מבלבלת בשוק הנדל"ן, מחד קיטון דרמטי במספר העסקאות ומאידך עלייה דרמטית לא פחות במחירים״, קובע מומחה הנדל״ן אוהד דנוס, ״נראה שיש פיצול מגמה אצל הקונים. חלקם בוחרים לחכות כיום ולבחון את השוק נוכח העלאות הריבית, קצב האינפלציה והמצב בשוק ההון ומולם, אחרים, שמעדיפים לראות את חוסר היציבות הפוליטי והעדר תכנית ממשלתית מקיפה לענף, התומכים בהמשך המגמה של עליות המחירים״.

אוהד דנוס, שמאי המקרקעין מומחה הנדל"ן, לשעבר יו״ר לשכת השמאים // קרדיט: שחר שירזי,

בערים שנסקרו, נצפתה עליה בשיעור של 6.1% (נומינלי) במחיר הממוצע של דירות ברבעון השני של שנת 2022, בהשוואה לרבעון שלפניו. בשנה החולפת (ביחס לרבעון המקביל אשתקד), נצפתה עליית מחירים בשיעור ממוצע נומינלי של 12% בערים שנסקרו.

נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, מסר: ״לצערנו הרב, הממשלה טרם הפנימה כי מחירי הדירות ימשיכו לעלות כל עוד תונהג מדיניות של הגרלות וגימיקים שונים ומשונים שלא מעניקים פתרונות ליותר מ-90% מהציבור. הפתרון היחיד לטיפול במשבר הוא שהממשלה תמכור לקבלנים וליזמים את כל הקרקעות שהיא יכולה – קרקע למעל 300 אלף יחידות דיור שיש לה. שפע הקרקעות הוא זה שיגרום לירידה חדה במחירים. כל עוד זה לא יעשה, מחירי הדירות ימשיכו לעלות בחדות וחלום הדירה ימשיך להתרחק".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר