לקראת חגי תשרי, משרד החקלאות וביטחון המזון מפרסם את נתוני האספקה והצריכה של המאכלים המזוהים ביותר עם שולחן החג הישראלי – מדגים ובשר ועד תפוחים, רימונים ויין. הנתונים מראים כיצד הרגלי הקנייה והצריכה משתנים דווקא בימים שלפני ראש השנה.
אספקת הדגים בישראל עומדת על כ־9 ק"ג לנפש בשנה. בשבוע שלפני ערב ראש השנה נרשמת מדי שנה קפיצה משמעותית בצריכת הדגים, ובשנה שעברה עלתה כמות הדגים שנמכרה ברשתות השיווק בכ־52% לעומת שבוע ממוצע.
הדגים המובילים במכירות בתקופה הזו הם אמנון וסלמון, שהיוו כ־39% וכ־38% מהמכירות בהתאמה.
גם הבשר עולה בגדול
אספקת בשר הבקר בישראל עמדה בשנת 2025 על כ־20.2 ק"ג לנפש – עלייה של כ־7% לעומת השנה הקודמת. בשבוע הקניות שלפני ראש השנה נרשמה עלייה דרמטית של כ־77% במכירות בשר הבקר ברשתות השיווק לעומת שבוע ממוצע.
גם צריכת העוף בישראל נמצאת ברמות גבוהות במיוחד. הישראלי הממוצע צרך בשנת 2025 כ־51 ק"ג עוף. לקראת ראש השנה עולה צריכת העוף בכ־35% לעומת שבוע רגיל.
לפי נתוני ה־OECD, ישראל נמצאת בצמרת העולמית בכל הנוגע לצריכת עוף, עם נתון הגבוה משמעותית מהממוצע העולמי.
הרימון: פרי של חג
הרימון ממשיך להיות אחד מסמלי ראש השנה, והנתונים ממחישים עד כמה. בשבוע שלפני ערב החג נמכרת כמות השווה לכ־16% מכלל הרימונים הנמכרים בישראל לאורך השנה.
אספקת הרימונים בישראל עומדת על כ־2.8 ק"ג לנפש בשנה, כולל מוצרים כמו מיץ רימונים. יבול הרימונים בעונת 2026 צפוי לעמוד על כ־40 אלף טונות.
בשנים האחרונות התרחב הענף משמעותית, בין היתר בזכות פיתוח זנים מוקדמים שאפשרו להאריך את עונת השיווק. כיום מגדלים רימונים בכ־20 אלף דונמים של מטעים מניבי פרי, וכ־200 מגדלים עוסקים בענף.
התפוח הוא הכוכב האמיתי של הקניות
אם יש נתון אחד שממחיש עד כמה ראש השנה משנה את הרגלי הקנייה, הרי שזה נתון התפוחים: בשבוע שלפני החג עולה צריכתם בכ־71% לעומת שבוע ממוצע.
הישראלי הממוצע צורך כ־12.5 ק"ג תפוחים בשנה. בישראל קיימים כ־20 אלף דונמים של מטעי תפוחים נושאי פרי, והיבול עמד בשנה שעברה על כ־60 אלף טונות.
רוב התפוחים בישראל גדלים בצפון הארץ, בהרי הגליל והגולן, בשל הצורך של העצים במנות קור. במקביל, ישראל מייבאת כמויות משמעותיות של תפוחים – כ־63 אלף טונות בשנת 2025.
ומה עם היין?
למרות מקומו המרכזי בשולחן החג, צריכת היין בישראל נמוכה יחסית למדינות רבות בעולם. הישראלי הממוצע צורך כ־6 ליטרים של יין בשנה.
לשם השוואה, בצרפת עומדת הצריכה על כ־40 ליטרים לנפש, ובפורטוגל – שיאנית העולם – על כ־62 ליטרים בשנה.
בישראל נטועים כ־70 אלף דונמים של ענבי יין, והיקף הייצור המקומי עומד על כ־50 מיליון בקבוקי יין בשנה, לצד כ־11 מיליון בקבוקי תירוש.
במשרד החקלאות קוראים לציבור ליהנות במהלך החגים מתוצרת חקלאית ישראלית טרייה ואיכותית – שתגיע, כרגיל, בעיקר לצלחת החג.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
