עורכי דין: תוכנית ליברמן ל"מלחמה במזומן" - עלולה לסייע להון השחור

תוכנית שר האוצר: החל משנת 2022 יצומצם השימוש במזומן ל־6,000 שקלים • החשש: המהלך עלול לשרת עבריינים • עו"ד אורי גולדמן: "העיתוי תמוה - חוק המזומן נחל כישלון"

השר אביגדור ליברמן, צילום: אורן בן חקון

ה"מלחמה על המזומן" של שר האוצר עלולה להסתיים דווקא בהגדלת ההון השחור ולשרת עבריינים על חשבון האזרחים - כך מזהירים עורכי דין בכירים.

על פי תוכנית ליברמן, החל משנת 2022 יצומצם השימוש במזומן לעסקאות של 6,000 שקלים בלבד בין עסקים, ו־15 אלף בין אנשים פרטיים, לעומת המצב הנוכחי שלפיו מאושרות עסקאות מזומן של 11 אלף בין עסקים ו־50 אלף בין אנשים. עסקאות רכישת מכוניות יוחרגו ויישארו על 50 אלף שקלים.

כניסת התיקון לתוקף מותנית בשורת אישורים של בכירים, לרבות שר המשפטים גדעון סער, שר הרווחה, נגיד בנק ישראל וועדת החוקה.

שר האוצר מעוניין לצמצם את ההון השחור ולהגדיל את הכנסות המדינה, אך עו"ד אייל בסרגליק, יו"ר הפורום הפלילי הארצי בלשכת עורכי הדין, סבור כי התוצאה הסופית תהיה הפוכה: "מניסיון באינספור תיקי הלבנת הון ועבירות מאז כניסת חוק המזומן, והמון תיקי פשיעה כלכלית, חוק המזומן הגביר את העבריינות הכלכלית, יצר הרבה יותר מקרים שבהם לא דווחו הכנסות במזומן - בניגוד מוחלט לתכליתו", אומר בסרגליק ל"ישראל היום".

עו"ד גולדמן, עמית שעל

לדבריו, "הגרוע מכל הוא שהמדינה מדברת בשני קולות, וכולאת את האזרחים בתוך לימבו: מצד אחד, ממסה הכנסות במזומן, נותנת קנסות ופוסלת ספרים; ומצד שני, המדינה אוסרת על הבנקים לקבל במזומן יותר מעשרת אלפים שקלים - כשהחוק מאפשר 11 אלף שקלים או 10% מסכום העסקה, הנמוך מביניהם".

כעת, כשמבקש שר האוצר להחמיר את ההגבלה ל־6,000 שקלים, "הדבר היחיד שאליו נגיע הוא הגברה תלולה וקיצונית של העבריינות ושימוש בכסף שחור שאינו מדווח למדינה בניגוד למטרות האוצר והמשק. העבריינים יחגגו ומי שייפגעו הם האזרחים".

עו"ד אורי גולדמן, מומחה למיסוי ולאיסור הלבנת הון המשמש גם כיו"ר (משותף) של ועדת איסור הלבנת הון בלשכת עורכי הדין, שליווה את החקיקה מתחילתה, מציין כי ההצעה הנוכחית של ליברמן היא אמנם בהתאם לחוק המקורי, אך עם זאת תמה על עיתוי ההחלטה. "לא ברור מהיכן הגיע הרצון של שר האוצר לעשות זאת דווקא עכשיו, שהרי אף אחד עדיין לא הוכיח שחוק המזומן עובד ושהוא אכן השיג מטרתו - צמצום כמות המזומן בשוק".

עו"ד בסרגליק. צילום: ליאת מנדל, ליאת מנדל

לטענת גולדמן, חוק המזומן במתכונתו הנוכחית נוחל דווקא כישלון: "חוק המזומן בסה"כ הסיט את השימוש במזומן מעסקאות גדולות במזומן (כגון מקניית רכבי יוקרה), לתחום של משקי הבית ו'בזבוזים' קטנים יותר כמו קניות בסופר, בילויים, חופשות, מוצרי חשמל וכיו"ב. כך שבדיקה אמיתית צריכה להגיע לוועדת החוקה, ושם ניתן יהיה לבחון אם המהלך מוצדק".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר