הגיע הזמן להוריד את הריבית - העצמאים והציבור זקוקים לחמצן

לקראת החלטת הריבית בשבוע הבא • נשיא להב קורא לנגיד להפחית את הריבית בחצי אחוז • לדבריו, הריבית הגבוהה פוגעת במשקי הבית ובעסקים הקטנים • "המשק זקוק למנועי צמיחה ולא לעוד בלמים"

ריבית (אילוסטרציה) , רויטרס
ריבית (אילוסטרציה) | צילום: רויטרס

בשבוע הבא תתקבל בבנק ישראל החלטת הריבית הבאה. הפעם, אסור שההחלטה של הנגיד פרופ' אמיר ירון תהיה שמרנית קרי: עוד החלטה טכנית של הורדת רבע אחוז. אחרי שנים שבהן הציבור הישראלי, העצמאים ובעלי העסקים נשאו על גבם ריבית גבוהה, הגיע הזמן למהלך משמעותי: הפחתת ריבית של חצי אחוז כבר בהחלטה הקרובה.

המספרים שהוצגו ללהב על ידי מכון מאקרו כלכלה של ד"ר רובי נתנזון מספרים סיפור ברור ועצוב על המדיניות המוניטרית הישראלית. המצב הנוכחי בישראל ריבית ריאלית של כ-2% - גבוה משמעותית ביחס לכלכלות מפותחות מרכזיות כך בהשוואה: הריבית הריאלית בבריטניה עומדת על כ-1.1% בארצות הברית, כ-% 0.3 ובגוש האירו היא שלילית - 0.5%- .

האינפלציה עומדת על 1.5%, השקל התחזק, והתחזית מצביעה על אינפלציה של 1.8% בעוד 12 חודשים. שקל מתחזק (אילוסטרציה) | צילום: בינה מלאכותית

צריך לזכור מדוע הריבית עלתה מלכתחילה. בשנים 2022-2023 האינפלציה חייבה את בנק ישראל, כמו בנקים מרכזיים אחרים בעולם, לפעול בנחישות. הריבית זינקה בתוך כשנה מ-0.1% ל-4.75%. אלא שכיום המציאות השתנתה. האינפלציה עומדת על 1.5%, השקל התחזק, והתחזית מצביעה על אינפלציה של 1.8% בעוד 12 חודשים. אלו תנאים התומכים בהמשך הפחתה משמעותית של הריבית.

המחיר של הריבית הגבוהה משולם בכל חודש מחדש על ידי הציבור. כ-30% ממשקי הבית בישראל נושאים בתשלומי משכנתא. עבור משכנתא ממוצעת של 1.2 מיליון שקל ל-25 שנה, העלייה בריבית הגדילה את ההחזר החודשי בכ-1,530 שקל - יותר מ־18 אלף שקל בשנה. זה כסף שירד מתקציב המזון, החינוך, הבילויים והצריכה המשפחתית .

לפי ניתוח בנק ישראל, משקי בית בעלי משכנתא בריבית משתנה הפחיתו את הצריכה החודשית בכ-235 שקל בממוצע, והעלאות הריבית הפחיתו את כלל הצריכה הפרטית במשק בכ-1%.

כשהציבור קונה פחות, העצמאים ובעלי העסקים מרגישים זאת מיד בקופה. הריבית הגבוהה אינה רק מחיר של הלוואה; היא מחלישה ביקושים, מקטינה השקעות ומאטה את הפעילות הכלכלית.
המציאות קשה עוד יותר כאשר בוחנים את האוברדראפט. לפי הנתונים, 38% מהעצמאים נכנסו לאוברדראפט או הגדילו אותו בעקבות המלחמה, לעומת 29% מהשכירים. במקביל, הריבית הממוצעת על יתרת חובה בעו״ש עומדת על כ-11.1%, לעומת 6.9% בדצמבר 2021.

המשמעות היא שעצמאי נפגע פעמיים: כאזרח וכבעל עסק. בבית הוא משלם יותר על המשכנתא, האוברדראפט וההלוואות; בעסק הוא מתמודד עם ירידה בצריכה מצד לקוחות ועם אשראי יקר יותר למימון הפעילות.

וזה בדיוק המקום שבו מתגלה חוסר השוויון החריף ביותר. נכון לינואר 2026, הריבית הממוצעת על אשראי בנקאי לעסק זעיר עמדה על כ-7.9%, לעומת כ-6% לעסק גדול - פער של כ-32%. דווקא העסק הקטן יותר, בעל כרית הביטחון המצומצמת יותר ויכולת נמוכה יותר לספוג משברים, משלם הרבה יותר עבור הכסף שהוא צריך כדי להתקיים.

הפגיעה הזו נוגעת ישירות לציבור העצמאים: כ-96% מהעסקים של עצמאים הם עסקים זעירים. מדובר במאות אלפי עסקים שהם מנוע מרכזי של תעסוקה, שירותים, מסחר ויזמות בישראל שחלק ניכר מכספו מתורגם לרווחי הבנקים בריביות אסטרונומיות. העלות העודפת של הריבית על יתרת האשראי העסקי נאמדת בכ-120 מיליארד שקל במצטבר בשנים 2022-2025 מתוכם כ-34 מיליארד שקל המשויכים לחובות של עסקים קטנים וזעירים.

נגיד בנק ישראל, פרופסור אמיר ירון. | צילום: אורן בן חקון/GettyImages

כאשר עסק משלם יותר לבנק, נשאר לו פחות כסף להשקיע בציוד, לקלוט עובד, לפתוח סניף נוסף, לפתח מוצר או פשוט לצלוח חודש חלש. חלק מהעסקים נאלצים לצמצם הוצאות, אחרים מגלגלים חלק מההתייקרות למחירים. כך נטל הריבית אינו נשאר בין הבנק לבעל העסק - הוא מגיע בסופו של דבר גם לעובדים ולצרכנים. וכך כולנו משלמים מס נוסף של רווחיות הבנקים.

ענף הנדל״ן זקוק לזריקת עידוד שתסייע בחידוש התחלות הבנייה; היצואנים זקוקים לסיוע על רקע התחזקות השקל; ענף ההייטק מתמודד אף הוא עם נטל הריבית הגבוהה; ומאות אלפי עצמאים ועסקים קטנים זקוקים לאשראי במחיר שיאפשר להם להשקיע, להתפתח ולצמוח.

אחרי שנים קשות של מלחמה וחוסר ודאות, המשק הישראלי זקוק למנועי צמיחה ולא לעוד בלמים. אינפלציה של 1.5%, שקל חזק וריבית ריאלית גבוהה יוצרים מרחב שמאפשר לבנק ישראל לפעול. הורדה של רבע אחוז בלבד לא תספק את האיתות ואת החמצן שהמשק זקוק להם. לכן אני קורא לנגיד בנק ישראל ולוועדה המוניטרית להפחית את הריבית בחצי אחוז כבר בהחלטה הקרובה.

הפחתה כזו אינה מתנה לעצמאים ואינה ויתור על אחריות מוניטרית. היא התאמת המדיניות למציאות הכלכלית הנוכחית. היא תקל על משקי הבית, תפחית בהדרגה את עלויות המימון, תחזק את הצריכה ותאפשר לעסקים לחזור להשקיע ולצמוח.

לצד הפחתה ריבית משמעותית זו , בנק ישראל צריך להציג לציבור ולמגזר העסקי מתווה ברור להמשך הפחתות ריבית כך שעד סוף שנת 2026 ריבית בנק ישראל תעמוד על 2.5% , בכפוף לנתוני האינפלציה והמשק, כדי לייצר ודאות ותנאים לצמיחה במשק כפי שבנק ישראל יכול היה להעלות דרסטית את הריבית בפרק זמן של פחות משנה , תוכיחו לנו העצמאים והעסקים שאתם בבנק ישראל יודעים גם להפחית בצורה משמעותית ולא מרסנת ולהצמיח ולשקם את המשק כבר מההחלטה הקרובה.

העצמאים ובעלי העסקים בישראל הוכיחו פעם אחר פעם שהם יודעים להחזיק את המשק גם בתקופות הקשות ביותר. עכשיו הם צריכים לקבל אפשרות להתאושש. אחרי שנים של ריבית מכבידה, הגיע הזמן להעביר מסר ברור: המשק הישראלי עובר ממגננה לצמיחה. הפחתת ריבית של חצי אחוז בשבוע הבא היא צעד משמעותי ומתבקש בדרך לשם. העסקים בישראל לא צריכים עוד תקופה של המתנה הם צריכים חמצן.

הכותב הוא נשיא להב - לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר