מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.3%: כך תושפע ההחלטה על הריבית במשק

מדד המחירים לצרכן רשם עלייה של 1.5% ב-12 החודשים האחרונים, בעוד צפי האינפלציה עומד על 2.1% לשנה הקרובה • כלכלנים חלוקים בשאלה לגבי מרחב הפעולה של בנק ישראל בסוגיית הריבית

נגיד בנק ישראל הוריד את הריבית.. צילום: דודו גרינספן, אורן בן חקון

מדד המחירים לצרכן לחודש יולי התפרסם היום (שישי). בהתאם לתחזיות המוקדמות, המדד לחודש יולי עלה ב-0.3%, ב-12 החודשים האחרונים עלה המדד ב-1.5% ואילו צפי האינפלציה קדימה (צפי שמשתקף מהמסחר בשוק ההון) עומד על 2.1%. עליות מחירים נרשמו בענף התחבורה ששם המחירים עלו ב-1.4%, מחירי התרסות והבידור עלו ב-1.1% כשמנגד ירידות מחירים נרשמו במחירי ההלבשה וההנעלה והירקות והפירות.

מחירי הדירות עלו לפי הלמ״ס בחודשים מאי ויוני ב-0.1% כשמחירי הדירות החדשות מקבלנים עלו ב-0.5%. מחירה של דירה ממוצעת עלה ברבעון השני של השנה ב-3.7% לעומת הרבעון הראשון של השנה וכעת מחירה של דירה ממוצעת בישראל עומד על 2.43 מיליון שקל. פילוח מחירי הדירות לפי מחוזות מלמד שבירושלים עלו מחירי הדירות ב-1.8%, בחיפה עלו המחירים ב-1.5%, בצפון עלו המחירים ב-0.9%, בדרום עלו המחירים ב-0.7% ובתל אביב ירדו המחירים ב-0.7%.

קצב עליית השכר בישראל הוא המכביד העיקרי על תחזית האינפלציה. בחודש יולי שולמו דמי הבראה לעובדים וגם לחצי השכר ממשיכים להיות גבוהים. לדברי יונתן כץ, הכלכלן הראשי של לידר שוקי הון, הקושי לחזות את השפעות הלחצים על האינפלציה יקשה על בנק ישראל להוריד את הריבית מעבר לרמה של 3.25%. נזכיר שכיום היא עומדת על 3.5%. 

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב, מספק ניתוח מעט אחר. "התאוצה שנרשמה לאחרונה בשכר הממוצע מטעה. ככל הנראה, היא נובעת משינוי בהרכב העובדים, בעקבות ירידה במספר העובדים בעלי השכר הנמוך.

התופעה של עלייה בקצב הגידול בשכר הממוצע לעומת ירידה במספר עובדים חזרה על עצמה שלוש פעמים בשנים האחרונות: בתקופת הקורונה, בתחילת המלחמה בעזה ובמלחמה האחרונה באיראן. ההוכחה הנוספת שלא מדובר בעליית השכר זאת התמתנות בקצב העלייה השנתי של סך השכר במשק.

"הקשר ההפוך בין השינוי במספר המשרות לשינוי בשכר רמת הענפים השונים", ממשיך זבז'ינסקי, "מחזק גם הוא את ההערכה שלא נרשמה במשק עליית שכר חריגה. תופעה בולטת נוספת היא שעיקר גיוס העובדים מתבצע במגזר הציבורי. ענפי המנהל הציבורי, החינוך והבריאות, המעסיקים כשליש מהשכירים במשק, הוסיפו בשנה האחרונה כ-30 אלף משרות, בעוד ביתר הענפים נגרעו כ-10 אלף משרות".

זבז׳ינסקי מעריך שלאור הנתונים, בנק ישראל יהיה אגרסיבי יותר, ועל כן צפוי להוריד את הריבית עוד פעמיים בשנה הקרובה, כך שהריבית תרד ב-0.5% לרמה של 3%.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר